COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οδήγηση: Πέντε θανατηφόρα λάθη που κάνουμε όταν κάνουμε προσπέραση




Πριν αρκετά χρόνια, οι προσπεράσεις βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη και κόστιζαν εκατοντάδες ζωές κάθε χρόνο, επειδή βγαίναμε στο αντίθετο ρεύμα για να τις πραγματοποιήσουμε. Οι μετωπικές συγκρούσεις στην – υποτιθέμενη – Εθνική Οδό Κορίνθου – Πατρών, στο πέταλο του Μαλιακού, στα Τέμπη και στην περιβόητη διαδρομή της Κατάρας στην Ήπειρο είναι μερικά από τα σημεία του παρωχημένου και επικίνδυνου οδικού δικτύου, όπου συνέβησαν στο παρελθόν πολύνεκρα δυστυχήματα και ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες και μαθητικές τάξεις.

Ευτυχώς, τώρα πλέον έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα ένα εκτεταμένο δίκτυο σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας, που κοστίζουν μεν ακριβά διόδια, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται στην κυριολεξία για επένδυση ζωής.

Χορηγούμενο

Ακόμη όμως και σήμερα, εξακολουθούν και υπάρχουν πολλές δύσκολες διαδρομές με στροφές, και περιορισμένη ορατότητα, όπου κινούνται μεταξύ άλλων βαρέα οχήματα, τρακτέρ ή και Ι.Χ. με χαμηλές ταχύτητες και μας βάζουν στον πειρασμό να τα προσπεράσουμε, όσο γρηγορότερα γίνεται. Η βιασύνη και η έλλειψη βασικών γνώσεων μπορεί όμως να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνες, αν παρασυρθούμε και κάνουμε κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω συνηθισμένα λάθη.

Λανθασμένος υπολογισμός

Η προσπέραση απαιτεί σβελτάδα, αλλά και αρκετά διαθέσιμα μέτρα ελεύθερου δρόμου, όταν βγούμε στο αντίθετο ρεύμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε πόσο μέτρα θα χρειαστούμε για να προσπεράσουμε με ασφάλεια και χωρίς ταχυπαλμίες. Αν κινούμαστε με ταχύτητα 80 χλμ./ώρα και επιχειρούμε να προσπεράσουμε ένα προπορευόμενο όχημα που πηγαίνει με 70 χλμ./ώρα, χρειάζονται συνολικά περίπου 400 μέτρα «καθαρού» δρόμου. Τα 200 μέτρα τα διανύουμε εμείς και περίπου άλλα 200 μέτρα διανύουν την ίδια ώρα τα οχήματα, που έρχονται από την αντίθετη κατεύθυνση.

Κολλάμε στον μπροστινό μας

Είναι λάθος να κολλάμε στο μπροστινό μας όχημα πριν ξεκινήσουμε την προσπέραση. Αντιθέτως, πρέπει να διατηρούμε πάντα μια απόσταση ασφαλείας για την περίπτωση φρεναρίσματος, ενώ αποφεύγουμε τις σφήνες ολοκληρώνοντας την προσπέραση.

Χορηγούμενο

Δεν ελέγχουμε πίσω

Πριν ξεκινήσουμε την προσπέραση, ελέγχουμε με τους καθρέφτες και γυρνώντας και το κεφάλι για να βεβαιωθούμε ότι δεν κάνει το ίδιο κάποιο άλλο γρηγορότερο όχημα που μας ακολουθεί και έχει βγει ήδη στο αντίθετο ρεύμα. Ιδιαίτερα μεγάλος είναι ο κίνδυνος, όταν μας ακολουθούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, επειδή είναι αθόρυβα ή μοτοσικλέτες, επειδή δεν είναι τόσο άμεσα ορατές όπως ένα ογκώδες τετράτροχο όχημα.

Δεν βγάζουμε έγκαιρα φλας

Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων οδηγών εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται τη σημασία της χρήσης των φλας. Πριν ξεκινήσουμε λοιπόν την προσπέραση, πρέπει να έχουμε δείξει έγκαιρα την πρόθεσή μας βγάζοντας φλας, ενώ το ίδιο κάνουμε και κατά τη φάση ολοκλήρωσης, οπότε επανερχόμαστε στο κανονικό ρεύμα κυκλοφορίας.

Παραβιάζουμε τη σήμανση και τα όρια

Οι διαγραμμίσεις δεν μπαίνουν τυχαία στους δρόμους, ούτε οι σημάνσεις και τα όρια ταχύτητας. Αντιθέτως, λειτουργούν σαν πυξίδα για τον οδηγό, επειδή μας δείχνουν τα επικίνδυνα σημεία, όπου δεν πρέπει να προσπερνάμε. Άρα δεν αγνοούμε ούτε παραβιάζουμε κατά την προσπέραση τη διπλή διαχωριστική γραμμή ή ενδεχόμενα όρια ταχύτητας, αλλά τηρούμε κανονικά τον Κ.Ο.Κ.

Χορηγούμενο



Back to top button