COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

FeaturedΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι ελέφαντες φαίνεται να είναι τα πρώτα ζώα που χρησιμοποιούν ονόματα μεταξύ τους

Η υψηλή και εκλεπτυσμένη νοημοσύνη πολλών ειδών του ζωικού βασιλείου δεν σταματά ποτέ να εκπλήσσει τους ανθρώπους.

Χιμπατζήδες που χρησιμοποιούν εργαλεία, δελφίνια που αναγνωρίζουν την αντανάκλασή τους στον καθρέπτη, κοράκια που επικοινωνούν χρησιμοποιώντας σύνθετα συστήματα, και γουρούνια που κατανοούν τη συμβολική χρήση της γλώσσας και παίζουν βιντεοπαιχνίδια, είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που μας αφαιρούν λίγη από την αλαζονεία που έχουμε μάθει να νιώθουμε απέναντι στα ζώα.

Το τελευταίο τέτοιο παράδειγμα, είναι η περίπτωση ελεφάντων που φαίνεται να έχουν βγάλει ονόματα ο ένας στον άλλον, όπως αναδεικνύει μια νέα έρευνα σχετικά με την εξέλιξη της γλώσσας σε διάφορα είδη. Η έρευνα, η οποία δεν έχει περάσει ακόμα το στάδιο του peer review αλλά προ-δημοσιεύτηκε στο bioRxiv, ακολουθεί τους Αφρικανικούς ελέφαντες που ζουν στη σαβάνα της Κένυας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ελέφαντες απευθύνονται ο ένας στον άλλον χρησιμοποιώντας διαφορετικά, ξεχωριστά καλέσματα.

Αυτό που κίνησε το ενδιαφέρον των επιστημόνων, ήταν η αναζήτηση σχετικά με το αν τα καλέσματα ενός ελέφαντα για έναν άλλον μιμούνται τους ήχους που βγάζει ο δεύτερος – ο λήπτης του καλέσματος. Κάτι τέτοιο συμβαίνει με τα δελφίνια και στους παπαγάλους, φάνηκε όμως ότι δεν ισχύει στην περίπτωση των ελεφάντων.
Οι συγγραφείς από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Κολοράντο έγραψαν στην έρευνα: “Απ’ όσα γνωρίζουμε, αυτή η μελέτη παρουσιάζει τις πρώτες αποδείξεις για τη φωνητική απεύθυνση μεταξύ […] [μελών του ίδιου είδους] χωρίς τη μίμηση των καλεσμάτων των ληπτών στα μη ανθρώπινα ζώα. Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές προεκτάσεις για την κατανόηση μας ως προς την εξέλιξη της γλώσσας.”

Στα πλαίσια της έρευνας, μελετήθηκαν καλέσματα που αντάλλασσαν ελέφαντες μεταξύ τους στο ευρύτερο οικοσύστημα Samburu στη βόρεια Κένυα, και στο Εθνικό Πάρκο Amboseli στη νότια Κένυα. Οι ερευνητές εντόπισαν ποιος απηύθυνε και σε ποιον απευθύνονταν τα καλέσματα, και έλεγξαν με στατιστικές μεθόδους την πιθανότητα πρόβλεψης της ταυτότητας του λήπτη μιας απεύθυνσης.

Αυτό που παρατηρήθηκε, ήταν πως παραπάνω από ένας ελέφαντας απευθύνονταν στον ίδιο ελέφαντα χρησιμοποιώντας το ίδιο κάλεσμα. Συνολικά, κατάφεραν να εντοπίσουν 114 ξεχωριστούς ελέφαντες που απευθύνονταν σε 119 ξεχωριστούς ελέφαντες-λήπτες. Οι ερευνητές έπαιζαν ηχογραφήσεις καλεσμάτων που απευθύνονταν συγκεκριμένα στους 17 ελέφαντες για να δουν τις αντιδράσεις τους. Τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων φάνηκε να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη φωνητικών “ταμπελών”, η χρήση των οποίων προσομοιάζει με τη χρήση ονομάτων.

Πρόκειται για μία συμπεριφορά των ελεφάντων που παρατηρείται για πρώτη φορά, και θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη γι’ αυτούς, καθώς ακόμα και στενά δεμένα μεταξύ τους μέλη του είδους τείνουν να επικοινωνούν, όταν χωρίζονται από μεγάλες αποστάσεις, χρησιμοποιώντας τέτοιες φωνητικές απευθύνσεις. Οι μελετητές θεωρούν ότι η χρήση ονομάτων επιτρέπει στους ελέφαντες να τραβήξουν την προσοχή κάποιου συγκεκριμένου ατόμου από την ομάδα, και βελτιώνει την ικανότητά τους να μετακινούνται από και προς πηγές τροφής όταν βρίσκονται μακριά ο ένας από τον άλλον.

Σε επόμενες έρευνες, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα κατανοήσουν περισσότερο τις μορφές περιβαλλοντικής πίεσης που δέχονται οι ελέφαντες ώστε να οδηγηθούν στη χρήση ονομάτων.

(Με πληροφορίες από Independent.co.uk)

Back to top button