COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Οι Έλληνες ενώνονται σε μια προσπάθεια αποκάλυψης των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη: Οι 780.000 υπογραφές στο ψήφισμα της κας Καρυστιανού, αποτελούν τρανή απόδειξη ότι οι πολίτες θέλουν να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι για τον άδικο θάνατο δεκάδων νέων παιδιών!

Αριθμό ρεκόρ 780 χιλιάδων υπογραφών έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής το ψήφισμα που διακινεί μέσω πλατφόρμας η Μαρία Καρυστιανού, η μητέρα της Μάρθης, της νεαρής φοιτήτριας που βρήκε τραγικό θάνατο στο δυστύχημα των Τεμπών.

“Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από τη Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων. Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι!” αναφέρει το διαδικτυακό ψήφισμα.

 

 

Οι 780 χιλιάδες υπογραφές στο ψήφισμα Καρυστιανού για τα Τέμπη είναι γροθιά στην κυβέρνηση: Η συγκάλυψη και οι ευθύνες Καραμανλή
Η μαζική υπογραφή του κειμένου, δείχνει χωρίς αμφιβολία ότι ο τρόπος που χειρίζεται η κυβέρνηση το αίτημα να χυθεί φως στα αίτια της τραγωδίας και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, είναι σε αναντιστοιχία με το κλίμα και το συναίσθημα της κοινής γνώμης. Μοιάζει η κυβέρνηση να θέλει η υπόθεση να ξεχαστεί. Αλλά το βάρος της τραγωδίας δεν το επιτρέπει. Μοιάζει η κυβέρνηση να θέλει η ευθύνη για την τραγωδία να πέσει στους ώμους των μικρομεσαίων στελεχών του ΟΣΕ και της ΤΡΕΝΟΣΕ και κυρίως στους ώμους του (ακατάλληλου προφανώς) σταθμάρχη. Αλλά το βάρος της τραγωδίας δεν θα το επιτρέψει.

Μπορεί η Δικαιοσύνη να έχει προχωρήσει ήδη σε 32 ποινικές διώξεις, μπορεί σύντομα να προστεθούν και άλλα πρόσωπα, μπορεί η ηγεσία της Δικαιοσύνης να υπεραμύνεται των ενεργειών της και της ταχύτητας με την οποία διεξάγεται η έρευνα, αλλά η πεποίθηση που υπάρχει στην κοινή γνώμη είναι ότι

α. προστατεύονται τα πολιτικά πρόσωπα και

β. επιχειρείται συγκάλυψη.

Τραγωδία στα Τέμπη
Οι άστοχες ενέργειες που προκάλεσαν τους συγγενείς
Οι άστοχες ενέργειες από κυβερνητικές πλευράς είναι πολλές και έχουν προκαλέσει- όχι αδίκως- τους συγγενείς των θυμάτων. Η σπουδή με την οποία έκλεισε η Εξεταστική Επιτροπή, η εξ αρχής άρνηση της πλειοψηφία της Βουλής να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή, η άρνηση των γαλάζιων βουλευτών να εξετάσουν μάρτυρες- όπως οι συνδικαλιστές του ΟΣΕ- που προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο δυστυχήματος, έδειξαν ότι η σπουδή της κυβέρνησης ήταν να “κουκουλωθεί” η υπόθεση και όχι να βρεθούν τα αίτια της τραγωδίας και οι υπαίτιοι. Εξ ίσου άστοχες ενέργειες όπως το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας, ενισχύουν αυτή την πεποίθηση.

Τέμπη: Συγκλονίζει το νέο γκράφιτι για τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας [εικόνες – βίντεο] Τα όσα δήλωσαν χθες Δευτέρα σε εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ οι συγγενείς των θυμάτων είναι ανατριχιαστικά:

“Λίγες μέρες μετά κι ενώ ακόμα η Εριέττα αγνοείται, αρχίζει η απομάκρυνση χώματος σε βάθος ενός μέτρου. Κάποια από τα φορτία μεταφέρθηκαν στο Κουλούρι, τα υπόλοιπα σε άγνωστο προορισμό. Περιείχαν και στάχτες τριάντα θυμάτων, των δικών μας νεκρών. Η τέφρα τους πετάχτηκε, ύψιστη ύβρις και ασέβεια στα θύματα”. Είναι τα λόγια της μητέρας του αδικοχαμένου Γιώργου Παπάζογλου, Δέσποινας Γκανίδου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Αυτό που όμως έχει προκαλέσει ακόμα περισσότερο τους συγγενείς των θυμάτων και όσους δεν έχουν ξεχάσει την τραγωδία, είναι το πέπλο προστασίας που έχει σηκωθεί γύρω από τον Κώστα Καραμανλή από την κυβερνητική πλειοψηφία. Η αρχή έγινε με την αποδοχή από πλευράς του Κυριάκου Μητσοτάκης της υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή στις εκλογές. Λες και η επανεκλογή του στη Βουλή να μπορούσε να τον απαλλάξει από τις ευθύνες.

Η παρουσία του κ. Καραμανλή στην Εξεταστική Επιτροπή, δεν βοήθησε καθόλου, απεναντίας ενίσχυσε το αίσθημα της συγκάλυψης των πολιτικών υπευθύνων, που είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από το ψήφισμα Καρυστιανού.

Όπως έγραψε στο Βήμα η Νίκη Λυμπεράκη: “Ο κ. Καραμανλής για παράδειγμα, προσήλθε με υψωμένο το δάχτυλο και με τη σιγουριά ανθρώπου που αισθάνεται στο απυρόβλητο (γιατί είναι στο απυρόβλητο). Ο πρώην υπουργός έπαιξε με τις λέξεις, τη νοημοσύνη και τα νεύρα μας, υποστηρίζοντας – μεταξύ άλλων – πως ένα εξώδικο που λέει πως υπάρχει θέμα ασφάλειας του σιδηροδρόμου δεν λέει πως ο σιδηρόδρομος δεν είναι ασφαλής ή πως και τα συστήματα ασφαλείας να είχαμε, πάλι άνθρωποι θα τα λειτουργούσαν.”

Κώστας Καραμανλής
Από την πλευρά του ο Παντελή Μπουκάλας στην Καθημερινή έγραψε: “Ακολουθώντας σεβαστικά τη θλιβερή παράδοση, η επιτροπή έδειξε προς τα πού της είχε ταχθεί να οδεύσει ήδη με την επιλογή ως προέδρου της ενός από τους πλέον επιθετικούς και ρηχούς λαϊκιστές της ΝΔ. Λειτουργώντας με συνοπτικές διαδικασίες, δεν σκόπευε να αναδείξει έστω το πλατωνικό “εν τρίτον από της αλήθειας” αλλά να ψευτογιατρέψει (με τη συγκαλυπτική εμμονή στο ανθρώπινο σφάλμα) τη βαριά τραυματισμένη εικόνα της κυβέρνησης. Και να φτιασιδιώσει το προφίλ του Κ. Αχ. Καραμανλή ο οποίος σαν εταίρος της κληρονομικής δημοκρατίας μας , φρονεί ότι γεννήθηκε απαλλαγμένος ισόβια από την υποχρέωση της λογοδοσίας και της ευθύνης”.

Η Κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός υποτιμούν το αίσθημα αδικίας και την οργή που νιώθουν οι συγγενείς των θυμάτων, υποτιμά το αίσθημα συγκάλυψης και προστασίας των πολιτικών υπευθύνων που νιώθουν όλοι όσοι υπέγραψαν το ψήφισμα, όσοι θα το ψηφίσουν και όλοι εκείνοι που μπορεί να μην υπογράψουν, αλλά αυτό ακριβώς νιώθουν. Και αυτή είναι η κυρίαρχη αντίληψη στην ελληνική κοινωνία. Και η υποτίμηση από πλευράς του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι μέγα λάθος.

Τι αναφέρει το ψήφισμα:
“Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από την Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.

“Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι!

Back to top button