Του Σπύρου Καπετανάκου

Πληθαίνουν το τελευταίο καιρό οι επιθέσεις στελεχών της ΝΔ εναντίον του νέου Υπουργού Εθνικής  Άμυνας Βαγγέλη Αποστολάκη. Η πιο πρόσφατη έγινε προχθές, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικού ελέγχου, από τον βουλευτή επικρατείας και στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Σταμάτη.

Ο τελευταίος, κλιμακώνοντας την οξύτατη κριτική του σε βάρος του Βαγγέλη Αποστολάκη, κάποια στιγμή γύρισε προς το μέρος του και του είπε : ” Ξέρουμε πως έγινες υπουργός !… Αρκετές μέρες πριν το είχε ανακοινώσει φιλοκυβερνητικό  site… Ξέρουμε και που έγινε η συνάντηση και ποιοι έλαβαν μέρος σε αυτήν!…”

Το europost.gr είναι σε θέση να γνωρίζει όλη την παραφιλολογία , που έχει αναπτυχθεί στο παρασκήνιο γύρω από τη συνάντηση αυτή.

Πιο συγκεκριμένα, δημοσιεύματα διάσπαρτα στο διαδίκτυο και σε ορισμένες εφημερίδες, υποστήριζαν ότι η υπουργοποίηση του ναυάρχου Αποστολάκη συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια δείπνου, που πραγματοποιήθηκε σε έπαυλη των βορείων προαστίων, όπου ήσαν παρόντες τόσο ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος όσο και ο Βαγγέλης Αποστολάκης, με την ιδιότητα, που είχε τότε, δηλαδή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Το περίεργο είναι οτι ενώ όλοι αναφέρονται σε κάποιον μεγάλο επιχειρηματία , που ήταν ο οικοδεσπότης, κανείς δεν αναγράφει το όνομά του, αλλά όλα τα δημοσιεύματα το υπαινίσσονται.

Γίνεται, δηλαδή, μια συστηματική προσπάθεια για να συνδεθεί η υπουργοποίηση Αποστολάκη, έστω και μέσω υπαινιγμών, με την γνωστή επιχειρηματική οικογένεια Βαρδινογιάννη. Και αυτό γιατί όλοι οι ασχολούμενοι με τα πολιτικά πράγματα γνωρίζουν την στενή οικογενειακή σχέση, που -όντως- έχει ο ναύαρχος Αποστολάκης, από τον πατέρα του, με το κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Και οι δυο οικογένειες κατάγονται από την επισκοπή Ρεθύμνου και δεν έχουν κρύψει ποτέ τους στενούς συναισθηματικούς δεσμούς που συνδέουν τα μέλη τους.

Η οικογένεια του Βαγγέλη Αποστολάκη προέρχεται από την Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ. ο αδελφός του , μάλιστα, που μένει στο χωριό , έχει κάνει καμπάνια και υπέρ του ΚΚΕ στις πιο πρόσφατες εκλογές.

Ο ναύαρχος Αποστολάκης είχε μία πολυτάραχη διαδρομή στις Ένοπλες Δυνάμεις. Επελέγη από ηγεσίες, που πρόσκειντο πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ, για να είναι ο υπασπιστής υπουργών όπως ο Γιάννος Παπαντωνίου και ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Ουδείς, όμως, διανοήθηκε ποτέ να αμφισβητήσει την εντιμότητα και το ήθος του.

Ο Βαγγέλης Αποστολάκης αποστρατεύτηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις από τον Βαγγέλη Μειμαράκη και επέστρεψε στις τάξεις του Ναυτικού επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου τον βρήκε στη θέση του υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ. Κατά την Υπουργική θητεία στο Άμυνας του Πάνου Πανγιωτόπουλου, όταν ήρθε η ώρα της αποστρατείας του τότε αρχηγού του ΓΕΝ Χρηστίδη, η πολιτική ηγεσία προέκρινε τον Αποστολάκη για νέο Α/ΓΕΝ, έναντι του τότε αρχηγού του στόλου Αινιάν- Μαζαράκη, ο οποίος αποστρατεύθηκε και πήρε το δρόμο για να εργαστεί στο ίδρυμα Λασκαρίδη ως γενικός διευθυντής.

Ο Αποστολάκης προέρχεται από τις Ειδικές Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, δηλαδή από τους βατραχανθρώπους και έχει πολύ καλό όνομα άναμεσά τους .

Η αλήθεια , όμως , είναι οτι δεν είχε ποτέ πολλές συμπάθειες ανάμεσα στην ελίτ των ανώτατων επιτελικών αξιωματικών και των αποστράτων. Και αυτό γιατί, το μέτρο της αξιολόγησής τους ήταν, κυρίως, τα χρόνια διοίκησης στα πολεμικά πλοία ( τα λεγόμενα ‘καραβίσια’) και η θητεία στα επιτελικά γραφεία, σε συνδυασμό με ένα… άρωμα οικογενειακής παράδοσης και φινέτσας.

Ο Αποστολάκης δεν ανταποκρινόταν στα περισσότερα από αυτά τα κριτήρια. Είχε λίγα χρόνια σε πολεμικά πλοία, γιατί προήρχετο από τις Ειδικές Δυνάμεις, σε αντίθεση πχ. με τον τότε Αρχηγό του Στόλου Παναγιώτη Λίτσα , ο οποίος είχε πάνω από είκοσι χρόνια “καραβίσια”! Επίσης, δεν ήταν μέλος της ελίτ του Ναυτικού, γιατί ήταν χωριατόπαιδο, με κοφτούς τρόπους,που απεχθανόταν τα μικρόφωνα και εκφραζόταν με λίγα λόγια και σταράτα.

Παρά τις κακίες,που λέγονταν σε βάρος του, ο Αποστολάκης τα πήγε πολύ καλά ως Α/ΓΕΝ και μετέπειτα ως Α/ΓΕΘΑ.

Αυτοί,που δεν τον συμπαθούν,επιμένουν οτι έσπευσε από την αρχή να προσεγγίσει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, διατηρώντας παράλληλα και πολύ καλή φιλική σχέση με τον Πάνο Καμμένο, με τον οποίο βουτούσαν για ψάρια με ψαροντούφεκο.

Η σχέση Τσίπρα – Αποστολάκη φάνηκε πόσο στενή είναι, όταν ο τότε Α/ΓΕΘΑ έπαθε ένα ξαφνικό πρόβλημα υγείας και μεταφέρθηκε εκτάκτως σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Ο πρώτος, που τον επισκέφτηκε, πριν ακόμα φτάσει εκεί ο Πάνος Καμμένος, ήταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που κάθισε μαζί του για πάνω από μία ώρα.

Γιατί η ΝΔ χτυπάει τον Αποστολάκη

Υπό αυτές τις συνθήκες και με αυτά τα δεδομένα, πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν οτι οι επιθέσεις στελεχών της ΝΔ κατά του Βαγγέλη Αποστολάκη, υποκρύπτουν και ένα πολιτικό μήνυμα προς την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Μεταξύ των άλλων λέγεται, για παράδειγμα, ότι υπήρξε μεγάλη δυσαρέσκεια στην ηγεσία της ΝΔ γιο το γεγονός ότι την ώρα που άλλο κανάλι έβγαζε στον αέρα την ζωντανή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν από λίγες βδομάδες, το star επέλεξε  να έχει καλεσμένο τον Πάνο Καμμένο, παρόλο που η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη είχε εντοπίσει το πρόβλημα και είχε τηλεφωνήσει στη διεύθυνση του STAR. Από το κανάλι είχε αναφερθεί πως η συνέντευξη Καμμένου είχε προγραμματιστεί μια βδομάδα νωρίτερα και ήταν αδύνατον να μετακινηθεί.

Τις επόμενες εβδομάδες θα φανεί το αν θα υπάρξει ύφεση ή αν θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο η κριτική της ΝΔ προς τον Βαγγέλη Αποστολάκη. Για την ώρα, πάντως, το μέτωπο είναι ανοιχτό , με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει προς κάθε κατεύθυνση.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα