COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Οι Ευρωπαίοι απομονώνουν τον ηγέτη της Ουγγαρίας Όρμπαν, που αρνείται να τιμωρήσει τη Ρωσία, ενώ αναβαθμίζουν σε ‘σούπερ σταρ’ τον Ερντογάν, που κάνει ακριβώς το ίδιο και κοροϊδεύει τους πάντες! Τι ετοιμάζει ο Τούρκος ηγέτης με τους ενεργειακούς αγωγούς;


Ενώ η Ευρώπη έχει στριμώξει στον τοίχο τον ηγέτη της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, επειδή ο τελευταίος αρνείται να τιμωρήσει τη Ρωσία, για την εισβολή της στην Ουκρανία, την ίδια στιγμή έχει αναβαθμίσει σε ‘σούπερ σταρ’ τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. Ο Ερντογάν παίζει πολλαπλό παιχνίδι προς πολλές κατευθύνσεις, επιτυγχάνοντας να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί και αναβαθμίζοντας τον γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο της Τουρκίας.

 

Τσαβούσογλου: Ρώσοι ολιγάρχες φέρτε τα λεφτά σας στην Τουρκία!

Ενδεικτικό του γεγονότος ότι ο Ερντογάν παίζει με όλους και με όλα, προσπαθώντας να αρπάξει όσα περισσότερα μπορεί πάνω στην Ρωσο-Ουκρανική κρίση, είναι ότι, την ώρα που η Δύση επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στους Ρώσους ολιγάρχες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κρυφοί συνεργάτες του Πούτιν, η Τουρκία ανοίγει την αγκαλιά της και τους προσφέρει τα πάντα! Τα ‘οσα είπε εχθές ο Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου δεν αφήνουν καμία αμφιβολία γι’ αυτό: Τους κάλεσε να εγκατασταθούν στην Τουρκία και να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους, τα χρήματά τους, ακόμη και τα σκάφη τους, στη χώρα του! Ο πρώτος, που άκουσε την πρόσκληση Τσαβούσογλου είναι ο άνθρωπος του Πούτιν Ρόμαν Αμπράμοβιτς, που έστειλε το πολυτελέστατο σκάφος του των 400 εκατ. ευρώ να δέσει στην πολυτελή μαρίνα της Αλικαρνασσού, στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκδήλωσε τη διαφωνία του με τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αρνήθηκε να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ισχυριζόμενος ότι μπορεί με αποτελεσματικό τρόπο να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή. Μέχρι τώρα, βέβαια, η Τουρκία δεν έχει πετύχει τίποτα, σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες διαμεσολάβησης, αλλά έχει κερδίσει πολλά σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο, καθώς την ώρα που καλεί τους ‘κολλητούς’ του Πούτιν ολιγάρχες να πάνε τα χρήματά τους στις Τουρκικές τράπεζες, πουλάει ταυτόχρονα drones και Τουρκικά, μη επανδρωμένα, πολεμικά αεροσκάφη στην Ουκρανία και διαπραγματεύεται με την Αμερική την αγορά ενός μεγάλου αριθμού, αναβαθμισμένων, μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Ερντογάν: Σας ετοιμάζουμε εκπλήξεις στο θέμα των ενεργειακών αγωγών

Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία, μετά την ακύρωση του αγωγού East Med, προσπαθεί να επιτύχει συμφωνίες με την Ευρώπη και το Ισραήλ, ώστε να περνάει από Τουρκικό έδαφος ο αγωγός, που θα μεταφέρει το Ισραηλινό φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Αυτό είναι το μεγάλο σχέδιο του Ερντογάν, ο οποίος γνωρίζει -πως αν το επιτύχει- τότε η Τουρκία θα έχει αναβαθμιστεί σε περιφερειακή υπερδύναμη, η οποία θα μπορεί να επιβάλλει τις θέσεις της και τις επιθυμίες της στην ευρύτερη περιφερειακή και γεωστρατηγική ζώνη στην οποία ανήκει, η οποία περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Εννοείται ότι η Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη, η οποία θα αναβαθμίσει το ρόλο της Τουρκίας και θα οδηγήσει τους Δυτικούς μας συμμάχους να εντείνουν τις πιέσεις τους προς την Ελλάδα, με την προτροπή «να τα βρούμε, όπως-όπως, με τον Ερντογάν».

Back to top button