COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι καταστροφικές επιπτώσεις του “Daniel” στην αλυσίδα τροφοδοσίας

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα προκαλούν οι καταστροφικές επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel, που έπληξε κατά κύριο λόγο τον θεσσαλικό κάμπο. Αρκετές είναι οι επιχειρήσεις της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, οι οποίες έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, γεγονός που εκτός από την απρόσκοπτη τροφοδοσία κάποιων από τα παραγόμενα προϊόντα σε πρώτο χρόνο, θα μπορούσε σε δεύτερο χρόνο να επηρεάσει και τις τιμές στα ράφια αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Εκτιμήσεις για ανατιμήσεις και ελλείψεις στα ράφια

Πρόσωπο που σχετίζεται με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ πανελλαδικής εμβέλειας, επισημαίνει ότι θα υπάρξουν ελλείψεις στα ράφια τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και πανελλαδικά. Το ίδιο πρόσωπο επισημαίνει ότι δεν θα αποφευχθούν περαιτέρω αυξήσεις στα ήδη επιβαρυμένα βασικά καταναλωτικά αγαθά, λόγω των σημαντικών απωλειών σε επίπεδο παραγωγής για πολλές αγροτικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις, που σε ορισμένες των περιπτώσεων υπερβαίνει το 50%.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η ζημιά που έχει υποστεί η Τυράς, γαλακτοβιομηχανία των Τρικάλων, η οποία ανήκει στον μεγαλύτερο όμιλο τροφίμων αυτή τη στιγμή στη χώρα, τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Η εισροή υδάτων στις εγκαταστάσεις της είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της παραγωγής και στελέχη της αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή το γάλα που αγόραζαν από παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής μεταφέρεται για να αξιοποιηθεί στο άλλο εργοστάσιο που διατηρεί μέσω της γαλακτοβιομηχανίας Όλυμπος στη Λάρισα.

Μύλοι Σόγιας: Αναμένουμε άνοδο στο βαμβακέλαιο

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Νίκη Γιαβρόγλου, διευθύνουσα σύμβουλο του ομίλου Μύλοι Σόγιας Α.Ε. που αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση τυποποίησης ελαιολάδου και σπορελαίων, αναφέρει ότι σημαντικό είναι το πρόβλημα που θα προκύψει το προσεχές διάστημα στην παραγωγή του βαμβακελαίου, το οποίο αποτελεί μία από τις δραστηριότητες που ασκεί. “Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε με ακρίβεια την κατάσταση και πώς αυτή θα διαμορφωθεί το προσεχές διάστημα. Η καταστροφή που υπέστησαν οι βαμβακοφυτείες στην περιοχή της Θεσσαλίας ήταν πολύ μεγάλες, κάτι που θα φέρει άνοδο των τιμών. Το βαμβάκι έχει την δυνατότητα να αντέξει σε συνθήκες πλημμύρες το πολύ για έξι ημέρες, οι οποίες έχουν παρέλθει. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ποια είναι η εικόνα. Η τιμή στο βαμβακέλαιο ανά τόνο είναι περίπου στα 1.200 – 1.300 ευρώ ανά τόνο και επί του παρόντος δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε σε τι επίπεδα ανόδου μπορεί να κινηθεί”.

Σημαντικές οι απώλειες ζωικού κεφαλαίου για τις αιγοπροβατοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας

Υψηλόβαθμο στέλεχος της γαλακτοβιομηχανίας που γνωρίζει καλά τα πράγματα στη ζώνη γάλακτος ανά την Ελλάδα λέει ότι η “ζημιά στη Θεσσαλία είναι πολύ μεγάλη και δυνητικά θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις για τον κλάδο”.

Το ίδιο πρόσωπο αναφέρει ότι μία σημαντική ποσότητα αιγοπρόβειου γάλακτος χάνεται από τον πρωτογενή τομέα και κατ’ επέκταση από τη μεταποίηση. Να θυμίσουμε ότι το αιγοπρόβειο χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή φέτας. Ειδικά στην Καρδίτσα έχουν πνιγεί πολλά πρόβατα από την ένταση των καιρικών φαινομένων των προηγούμενων ημερών. Στον αντίποδα συμπληρώνει όμως ότι συνέβη κάτι αντίστοιχο κατά την κακοκαιρία του Ιανού, όπου όπως λέει οι αποζημιώσεις που δόθηκαν τότε συνέβαλαν στην ταχεία ανάκαμψη του κτηνοτροφικού – γαλακτοπαραγωγικού κλάδου. Οι κτηνοτρόφοι αναπλήρωσαν τότε το ζωικό τους κεφάλαιο, γεγονός που επανέφερε σύντομα τα δεδομένα στην πρότερη κατάσταση. Κατά τον ίδιο ο κλάδος θα μπορούσε και τώρα να αναπληρώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα την απώλεια της πρωτογενούς παραγωγής, ωστόσο διερωτάται κατά πόσο οι κτηνοτρόφοι που έχουν ήδη πληγεί μία φορά, θα έχουν την δυνατότητα να επανέλθουν και τώρα ανακτώντας δυνάμεις και αναπληρώνοντας τα κοπάδια τους με νέα.

Σημαντική είναι την ίδια στιγμή η απώλεια ζωοτροφών που βρίσκονταν αποθηκευμένες σε εγκαταστάσεις καθώς και καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για ζωοτροφές, όπως είναι το καλαμπόκι. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στον υποσιτισμό των ζώων και στην περαιτέρω μείωση του πληθυσμού τους – μειώνοντας ταυτόχρονα τη διαθεσιμότητα σε γάλα ή κρέας -, ενώ και οι ποσότητες ζωοτροφών που δεν καταστράφηκαν θα είναι πιθανότατα ακατάλληλες στο επόμενο διάστημα, λόγω της υγρασίας που έχουν προσλάβει εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, γεγονός που θα τις καταστήσει ακατάλληλες προς διάθεση στην αγορά.

Στις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί καταστροφές και σχετίζονται με την τυροκομία ή τη γαλακτοκομία, είναι αρκετές ακόμη εταιρείες όπως η La Farm της οικογένειας Πλεξίδα στα Τρίκαλα, η τυροκομική μονάδα της οικογένειας Διβάνη στη Λάρισα και αρκετές ακόμη.

Intercomm Foods: Για ολική καταστροφή κάνει λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας

Εκτεταμένες καταστροφές υπέστη και μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές επιχειρήσεις μεταποίησης ελιάς και κομπόστας, η Intercomm Foods των οικογενειών Τσαγκούλη-Σαΐτη. Η Intercomm σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Στέργιο Τσαγκούλη, έχει υποστεί ολική καταστροφή με το ύψος του νερού στις εγκαταστάσεις της να έχει φτάσει ακόμα και τα τρία μέτρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σύμφωνα με τον ίδιο να έχει διακοπεί η παραγωγή, ενώ είναι άγνωστο το πότε θα επανεκκινήσει τις μηχανές του το εργοστάσιο. Σημειώνεται ότι η Intercomm εκτιμάται ότι το 2023 θα φτάσει σε τζίρο περί τα 120 εκατομμύρια ευρώ, αποτελώντας έναν από τους ισχυρότερους συσκευαστές στην Ελλάδα στην επιτραπέζια ελιά.

Κύρια ανησυχία πάντως για τον κύριο Τσαγκούλη, αποτελεί η κάλυψη των αναγκών των πελατών της εταιρείας, οι οποίοι είναι κατά κύριο λόγο χονδρέμποροι αλλά και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο εξωτερικό. Ήδη έχουν αποσταλεί επιστολές ενημέρωσης προς αυτούς για τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει στην παραγωγή της η Intercomm, με τη δέσμευση ότι η τροφοδοσία θα αποκατασταθεί το συντομότερο.

Η Θεσσαλία και ο ρόλος της στην εθνική οικονομία

Η Θεσσαλία αποτελεί σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με πληθυσμό 688.255 κατοίκους όπως προκύπτει από την απογραφή του 2021. Η συμμετοχή της στο ελληνικό ΑΕΠ υπολογίζεται στα επίπεδα του 5,5% και υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. H φυτική παραγωγή στη Θεσσαλία σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των λοιπών περιφερειών της Ελλάδας στο σκληρό σιτάρι και το κριθάρι – το ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής σε ποσότητα το 2019 και για τα δύο προϊόντα -, στα βιομηχανικά φυτά (38% της παραγωγής βαμβακιού, 52,8% της παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας), σε αρκετά φρούτα και ξηρούς καρπούς (αχλάδια 54,7%, αμύγδαλα 51,7%, κάστανα 39,5%, καρύδια 26,3%). Όσον αφορά τη ζωική παραγωγή, στον σημαντικότερο κλάδο της κτηνοτροφίας που είναι η αιγοπροβατοτροφία, στη Θεσσαλία παράγεται το 19,4% του εγχώριου πρόβειου γάλακτος και το 13,7% του εγχώριου κατσικίσιου γάλακτος με βάση τα ίδια στοιχεία. Ακολουθούν η βοοτροφία που δημιουργεί το 18,5% της ελληνικής παραγωγής βοείου κρέατος και το 19,7% του βοείου γάλακτος και η χοιροτροφία που δημιουργεί το 10% της εθνικής παραγωγής χοιρινού κρέατος.

Μέλισσα Κίκιζας: Καμία επίδραση στην παραγωγή της

Στην γενικότερη εικόνα ωστόσο υφίστανται και θετικές εξαιρέσεις. Σε επικοινωνία που είχαμε πάντως με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ζυμαρικών, Μέλισσα Κίκιζας, Αλέξανδρο Κίκιζα, επισημαίνει ότι η εταιρεία συνεχίζει απρόσκοπτα την παραγωγή της και διατηρεί επαρκή αποθέματα σκληρού σίτου για να καλύψει τις ανάγκες της. Τονίζει ότι παρά τα όσα ακούστηκαν, η εταιρεία αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα που να παρεμποδίζει την απρόσκοπτη τροφοδοσία της αγοράς με τα προϊόντα της.

Η παραγωγή της Θεσσαλίας

• 1/3 της ελληνικής παραγωγής σκληρού σίτου και κριθαριού
• 38% της παραγωγής βαμβακιού
• 52,8% της παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας
• 54,7% των αχλαδιών
• 51,7% των αμυγδάλων
• 26,3% των καρυδιών
• 19,4% του ελληνικού πρόβειου γάλακτος
• 13,7% του ελληνικού κατσικίσιου γάλακτος
• 19,7% του εγχώριου βοείου κρέατος
• 10% του εγχώριου χοιρινού κρέατος

Back to top button