COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι νηστίσμες “τραβηχτές” πίτες του Μιχάλη από τη Μάνη

Η Μάνη πέρα από την ομορφιά των μοναδικών της τοπίων φημίζεται για την παράδοση και τη λαογραφία της. Στην πλούσια παράδοσή της δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε τις νοστιμότατες παραδοσιακές συνταγές, οι οποίες διαδόθηκαν με το πέρασμα των χρόνων από γενιά σε γενιά.

 

Οι γιαγιάδες τις μετέδιδαν στις κόρες και εν συνεχεία οι κόρες στις εγγονές. Έτσι, μέσω της προφορικότητας διατηρήθηκε έως τις μέρες μας η μακραίωνη αυτή παράδοση κάποιων συνταγών των προγόνων μας. Οι συνταγές αυτές είναι διαχρονικές και συμπληρώνουν άρτια την παράδοση και λαογραφία του τόπου.

 

 

Τι θα χρειαστείτε για τις πίτες της Μάνης

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
9 γρ. μαγιά ξηρή
180-190 ml νερό, χλιαρό
100 ml ελαιόλαδο
1 πρέζα ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
Μέλι
Φέτα, τριμμένη
Τα σκεύη που θα χρειαστείς
1 τηγάνι
1 μπολ

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ μπολ, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε το μπολ στην άκρη για 5 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε με τα χέρια, φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να δημιουργήσουμε μια λεία και μαλακή ζύμη.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ ,που έχουμε λαδώσει, τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.

Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς τη ζύμη και την κόβουμε σε μπαλάκια των 70 γρ. Τα καλύπτουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και τα αφήνουμε στην άκρη.

Λαδώνουμε ελαφρώς τον πάγκο εργασίας, τοποθετούμε ένα μπαλάκι επάνω και το ανοίγουμε ελαφρώς με τον πλάστη. Το τραβάμε με τα χέρια μας, δίνοντάς του ένα ορθογώνιο σχήμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα μπαλάκια.

Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε αρκετό ηλιέλαιο, μέχρι να καλύψει τον πάτο και λίγο παραπάνω. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, τηγανίζουμε τις πίτες μία μία, μέχρι να ψηθούν και να χρυσαφίσουν και από τις δύο πλευρές.

Αφαιρούμε από το τηγάνι με μια σπάτουλα και μεταφέρουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε τις τραβηχτές πίτες Μάνης, πασπαλίζοντάς τες με μέλι και τριμμένη φέτα.

Back to top button