COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι «νύφες» του ISIS ελέγχουν καταυλισμούς προσφύγων και επιβάλουν σκληρές τιμωρίες – Θα γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα?

Οι «νύφες» του χαλιφάτου έχουν σχηματίσει μέσα στους καταυλισμούς που φιλοξενούνται μονάδες της αστυνομίας ηθών του Ισλαμικού Κράτους, της λεγόμενης «Χίσμπα» και επιβάλλουν κανόνες και τιμωρίες στα υπόλοιπα άτομα που ζουν μαζί τους
Αρκετές γυναίκες, πιστές στο Ισλαμικό Κράτος, αν και αυτό διαλύθηκε πριν ένα μήνα, προσπαθούν να το δημιουργήσουν και πάλι μέσα στους προσφυγικούς καταυλισμούς που διαμένουν. Οι νύφες των τζιχαντιστών που ζουν στους καταυλισμούς αλ-Χολ και Ροτζ, στη βορειοανατολική Συρία έχουν σχηματίσει μονάδες της αστυνομίας ηθών του Ισλαμικού Κράτους, της λεγόμενης «Χίσμπα» και επιβάλλουν κανόνες και τιμωρίες στα υπόλοιπα άτομα που φιλοξενούνται στους παραπάνω καταυλισμούς.
Το παράδοξο είναι πως, παράλληλα, πολλές από αυτές τις νύφες των τζιχαντιστών έχουν εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψουν στις πατρίδες τους ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τα 2.500 παιδιά ξένων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, τα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ των 75.000 ανθρώπων που βρίσκονται στον καταυλισμό αλ-Χολ.
Τέσσερις νύφες του χαλιφάτου διηγούνται την ιστορία τους στο Assosciated Press
Τέσσερις από αυτές τις νύφες του Ισλαμικού Κράτους μίλησαν στο Assosciated Press και δήλωσαν πως ταξίδεψαν στην Συρία και εντάχθηκαν στο αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο είτε από «αφέλεια», είτε από «εσφαλμένη θρησκευτική πίστη» ή από «νεανική αντίδραση». Τώρα, μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους οι γυναίκες αυτές ζητούν από τις χώρες καταγωγής τους να τις δεχθούν πίσω και προς το παρόν ζουν στους καταυλισμούς μαζί με γυναίκες από τη Συρία και το Ιράκ.
Η 46χρονη Κίμπερλι Πόλμαν από τον Καναδάς δήλωσε για την ένταξή της στην τζιχαντιστική οργάνωση: «Πώς μπορούσα να είμαι τόσο ηλίθια και τόσο τυφλή;». Πάντως, οι κυβερνήσεις δείχνουν διστακτικές να επαναπατρίσουν τους ξένους μαχητές και τις νύφες του χαλιφάτου ενώ κάποιες κυβερνήσεις σκέφτονται να δεχθούν μόνο τα παιδιά τους, που τώρα ζουν σε καταυλισμούς στη Συρία.
Η κυβέρνηση του Βελγίου σχεδιάζει να επαναπατρίσει τα παιδιά κάτω των 10 ετών. «Μέχρι σήμερα προτεραιότητά μας παραμένει να επιστρέψουν αυτά τα παιδιά γιατί είναι θύματα των ριζοσπαστικών επιλογών που έκαναν οι γονείς τους», δήλωσε ο Καρλ Λαγκατί, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Βελγικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η 31χρονη Σαμίρα από το Βέλγιο ζει σε καταυλισμό στη βόρεια Συρία μαζί με τον μόλις 2 ετών γιο της. Το 2018 έφυγε από το χαλιφάτο μαζί με τον Γάλλο σύζυγό της, που γνώρισε στη Συρία. Η Σαμίρα δήλωσε πως σε νεότερη ηλικία έπινε πολύ, κάποια στιγμή αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή της και κατέφυγε στο Ισλάμ. Η νεαρή γυναίκα αναφέρει πως πίστεψε στην προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους, που διέδιδε ότι το χαλιφάτο ήταν το μόνο μέρος που μπορούσε κανείς να είναι σωστός μουσουλμάνος.
Η 24χρονη Αλίγια από την Ινδονησία, κατέφυγε στο χαλιφάτο μετά από έναν χωρισμό. Το 2016 έφθασε στη Συρία με τον νέο σύζυγό της, έναν Αλγερινό που συνάντησε στην Τουρκία. Το ζευγάρι απέκτησε έναν γιο αλλά γρήγορα κατάλαβε το λάθος του, όπως υποστηρίζει η 24χρονη, και προσπάθησε να αποδράσει ανεπιτυχώς από το χαλιφάτο. Τελικά, το 2017 οι τζιχαντιστές άφησαν την ίδια και τον γιο της να φύγουν αλλά κράτησαν τον σύζυγό της. Τώρα, οι γονείς της εκλιπαρούν την κυβέρνηση της Ινδονησίας να της επιτρέψει να γυρίσει στην πατρίδα της.
Η 45χρονη Γκέιλον Λόσον από το νησί Τρινιντάντ στην Καραϊβική, ασπάστηκε το Ισλάμ στη χώρα της και παντρεύτηκε έναν άντρα, που μετά τον γάμο την πήρε και ταξίδεψαν στη Συρία μαζί με τον 12χρονο γιο της. Πολύ γρήγορα χώρισε από τον σύζυγό της αλλά οι τζιχαντιστές συνέλαβαν τρεις φορές τον γιο της επειδή δεν δήλωνε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Στην πρόσφατη μάχη των δυνάμεων του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού (SDF) με τους τζιχαντιστές στην πόλη Μπαγκούζ, στα ανατολικά της Συρίας, το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, η Λόσον έντυσε τον γιο της με γυναικεία ρούχα και το έσκασαν. Όμως, οι κουρδικές δυνάμεις τον φυλάκισαν και έχει να τον δει ένα μήνα.

Back to top button