ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι πισώπλατες μαχαιριές και το διπλωματικό παρασκήνιο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε: «’Αμφισβητούμενη περιοχή’ η Ελληνική Υφαλοκρηπίδα!»;

Οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασαν αλληλεγγύη προς την Κύπρο και την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του ΣΕΥ, που διεξήχθη σήμερα με αντικείμενο την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την κατάσταση στο Λίβανο, τη Βενεζουέλα και τη Λευκορωσία αν και το ζήτημα της Τουρκίας ήταν… 4ο.

Όμως και ενώ δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις η Ιταλία πέταξε μια “βόμβα”, καθώς ουσιαστικά δια μέσω του πρέσβη της στις Βρυξέλλες, όπου αμφισβήτησε την ελληνική υφαλοκρηπίδα καλώντας να συζητηθεί ένα μορατόριουμ για τα “αμφισβητούμενα ύδατα”!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Πρέσβη και Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ιταλίας στην Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ (PSC), Μάρκο Περονάτσι, “όσον αφορά τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράσθηκε πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρος σε συνδυασμό με έκκληση για αποκλιμάκωση και επανάληψη του διαλόγου με την Τουρκία . Ένα μορατόριουμ για την εκμετάλλευση σε αμφισβητούμενες περιοχές είναι μια υπό συζήτηση επιλογή”, ανέφερε.

Σύμφωνα με άλλη διπλωματική πηγή, νωρίτερα, η Ελλάδα είχε κυκλοφορήσει στο Συμβούλιο προσχέδιο καταδικαστικής δήλωσης προς την Τουρκία, η οποία περιείχε ρητή αναφορά σε κυρώσεις, ζητούσε άμεσο τερματισμό των ερευνών και καλωσόριζε τη Συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η Γερμανία και άλλες χώρες μπλόκαραν τη δήλωση, και εξέφρασαν δυσφορία για τον χρόνο έλευσης της συμφωνίας, λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας για τις οποίες είχε μεσολαβήσει η Γερμανία. Το ελληνικό προσχέδιο έμοιαζε με αυτό της δήλωσης Ζοζέπ Μπορέλ της 13ης Ιουλίου. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη η Ελλάδα μπλόκαρε παρόμοια ανακοίνωση για τη Λευκορωσία, ανέφερε η διπλωματική πηγή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button