COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Oι τρομακτικοί αριθμοί της εμπορίας ανθρώπων στην ΕΕ

Το Νοέμβριο οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την αναθεώρηση των κανόνων των χωρών μελών της ΕΕ για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του human trafficking.

Κάθε χρόνο καταγράφονται στην ΕΕ περισσότερα από 7.000 θύματα εμπορίας ανθρώπων, αν και ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλά θύματα παραμένουν απαρατήρητα.

Μέσα στον Νοέμβριο θα αρχίσουν στο Ευρωκοινοβούλιο οι συζητήσεις για την αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση αυτής της ιστορικής μάστιγας.

Ως εμπορία ανθρώπων προσδιορίζεται η η στρατολόγηση, η μεταφορά, η μεταφορά, η στέγαση ή η παραλαβή ανθρώπων μέσω βίας, απάτης ή εξαπάτησης, με σκοπό την εκμετάλλευσή τους για κέρδος.

Δύο σε κάθε 3 θύματα του human trafficking είναι γυναίκες και κορίτσια. O αριθμός των ανδρών αυξάνεται ιδιαίτερα ως προς την καταναγκαστική εργασία.

Το 44% των θυμάτων στην ΕΕ προέρχονται από την ίδια χώρα, το 15% από άλλες χώρες της Ένωσης και το 41% από έθνη που δεν ανήκουν στην ΕΕ.

 

Οι λόγοι για την εμπορία ανθρώπων περιλαμβάνουν α) τη σεξουαλική κακοποίηση (τα θύματα είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά), β) την καταναγκαστική εργασία (τα θύματα προέρχονται κυρίως από αναπτυσσόμενες χώρες και εξαναγκασμένα να εργαστούν σε θέσεις εργασίας έντασης εργασίας ή διατηρούνται σε οικιακή δουλεία), γ) τις καταναγκαστικές εγκληματικές δραστηριότητες (τα θύματα πρέπει να ασκούν μια σειρά από παράνομες δραστηριότητες -με αυστηρές τιμωρίες εάν δεν κάνουν ό,τι τους λένε) και δ) τη δωρεά οργάνων (τα θύματα συχνά λαμβάνουν ελάχιστη έως καθόλου αποζημίωση και αντιμετωπίζουν κινδύνους για την υγεία τους).

Οι μορφές εκμετάλλευσης έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, με το trafficking να μετατοπίζεται όλο και περισσότερο στο Διαδίκτυο.

Πιο πρόσφατα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε μαζικό εκτοπισμό γυναικών και παιδιών και δημιούργησε νέες ευκαιρίες για εγκληματικές οργανώσεις.

Τα αίτια της εμπορίας ανθρώπων

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι ανισότητες εντός και μεταξύ των χωρών, οι ολοένα και πιο περιοριστικές πολιτικές μετανάστευσης και η αυξανόμενη ζήτηση για φθηνό εργατικό δυναμικό είναι μεταξύ των βαθύτερων αιτιών.

Η φτώχεια, η βία και οι διακρίσεις καθιστούν τους ανθρώπους ευάλωτους στην εμπορία ανθρώπων.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Το 2011, οι Ευρωβουλευτές ενέκριναν την οδηγία κατά της εμπορίας ανθρώπων, για την προστασία και την υποστήριξη των θυμάτων και την τιμωρία των διακινητών.

Έχει ως στόχο την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων και αναγνωρίζει ότι καθώς γυναίκες και άνδρες γίνονται συχνά θύματα για διαφορετικούς σκοπούς, τα μέτρα βοήθειας και υποστήριξης θα πρέπει να εξαρτώνται από το φύλο.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 19 Δεκεμβρίου 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ενίσχυση των κανόνων της ΕΕ για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων:

  • Έγινε ποινικό αδίκημα ο αναγκαστικός γάμος και η παράνομη υιοθεσία.
  • Προστέθηκαν τα αδικημάτων εμπορίας ανθρώπων που διαπράττονται ή διευκολύνονται μέσω τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών,
  • συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
  • Προέκυψαν υποχρεωτικές κυρώσεις για αδικήματα εμπορίας ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού των παραβατών από δημόσια οφέλη του προσωρινού ή οριστικού κλεισίματος των εγκαταστάσεων όπου διαπράχθηκε το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων.
  • Δημιουργήθηκαν επίσημοι εθνικοί μηχανισμοί παραπομπής για τη βελτίωση της έγκαιρης ταυτοποίησης και της παραπομπής για βοήθεια και υποστήριξη των θυμάτων.
  • Έγινε ποινικό αδίκημα η εν γνώσει χρήση υπηρεσιών που παρέχονται από θύματα εμπορίας ανθρώπων

Οι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν την επιθυμία να δώσουν προτεραιότητα στην αποτελεσματικότερη προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Η θέση του Κοινοβουλίου περιλαμβάνει:

  1. Τη διασφάλιση ότι τα θύματα που χρειάζονται διεθνή προστασία λαμβάνουν την κατάλληλη υποστήριξη και προστασία και ότι γίνεται σεβαστό το δικαίωμά τους στο άσυλο.
  2. Τη διασφάλιση ότι τα θύματα δεν διώκονται για εγκληματικές πράξεις που εξαναγκάστηκαν να διαπράξουν.
  3. Τη διασφάλιση υποστήριξης στα θύματα χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση ευαίσθητη στο φύλο, την αναπηρία και το παιδί που βασίζεται σε διατομεακή προσέγγιση και
  4. Τη συμπερίληψη μέτρων κατά της εμπορίας ανθρώπων στα σχέδια αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, όταν συμβαίνουν φυσικές καταστροφές, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία ή μεταναστευτικές κρίσεις

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές προτείνουν ότι το να γίνει μια γυναίκα παρένθετη μητέρα μέσω της χρήσης βίας, απειλής ή εξαναγκασμού θα πρέπει να θεωρείται ποινικό αδίκημα. Αυτό θα έδινε στις γυναίκες δικαιώματα ως θύματα σύμφωνα με τους κανόνες, ενώ οι δράστες θα διώκονταν ποινικά.

Back to top button