Ένα βήμα πιο κοντά στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, βρίσκεται ο ιδρυτής της Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ μετά την υπογραφή της σχετικής εντολής από τον Βρετανό υπουργό Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε προ ημερών επίσημο αίτημα στο Ηνωμένο Βασίλειο για την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ, όπου του έχουν ασκηθεί κατηγορίες για παραβίαση υπολογιστικών συστημάτων, παραβιάσεων του νόμου περί κατασκοπείας, λήψης και δημοσίευσης πληροφοριών για την εθνική άμυνα και ασφάλεια σε συνεργασία με την πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, Τσέλσι Μάνινγκ.

Όπως είπε ο Βρετανός ΥΠΕΣ, Σατζίντ Νταβίντ στο BBC την τελική απόφαση για τον Ασάνζ θα λάβει το αρμόδιο βρετανικό δικαστήριο, που θα εξετάσει αύριο το θέμα. «Υπάρχει ένα αίτημα έκδοσης από τις ΗΠΑ που θα τεθεί αύριο ενώπιον του δικαστηρίου, αλλά χθες υπέγραψα τη σχετική εντολή και την επικύρωση και αυτή θα τεθεί ενώπιον του δικαστηρίου. Είναι μια απόφαση που θα λάβει το δικαστήριο», είπε. Η απόφαση του Τζαβίντ ανοίγει το δρόμο για να στείλει το δικαστήριο τον ιδρυτή της WikiLeaks στην Αμερική.

Ο Ασάνζ, η κατάσταση της υγείας του οποίου χειροτερεύει, σύμφωνα με τον Κινέζο εικαστικό Άι Ουεϊουέι, που τον επισκέφτηκε στη φυλακή Μπέλμαρς, παραμένει κρατούμενος από τις 11Απριλίου, όταν η αστυνομία τον προσήγαγε βίαια από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο μετά την απόφαση που πήρε το Κίτο να ανακαλέσει το άσυλο που του είχε χορηγήσει. Ο Ασάνζ είχε παραμείνει επτά χρόνια στην πρεσβεία για να αποφύγει τη σύλληψή του από τις βρετανικές αρχές.

Την περασμένη εβδομάδα, σουηδικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να διαταχθεί ερήμην η προφυλάκιση του Ασάνζ στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται σε βάρος του για έναν βιασμό.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα