Σε ισόποση σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες συνολικά τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας με στόχο οι εισφορές για την κύρια ασφάλιση από 20% που είναι σήμερα να φτάσουν το 15% το 2023.

 

Κάθε χρόνο, στο διάστημα 2020-2023 θα μειώνονται 0,625 μονάδες τόσο οι εργοδοτικές εισφορές όσο και οι εργατικές. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, το 2023 οι εργοδοτικές εισφορές θα πέσουν στο 10,83% έναντι του 13,33% που είναι σήμερα. Την ίδια ώρα οι εργατικές εισφορές θα μειωθούν σταδιακά έως το 2023 στο 4,17% έναντι του 6,67% που είναι σήμερα.

Για να εφαρμοστεί το μέτρο θα πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι χρηματοδότησης του ΕΦΚΑ καθώς το συνολικό κόστος για τις μειώσεις εκτιμάται στα 2,5 δισ. ευρώ. Για να γίνει αυτό εφικτό η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας γνωρίζει ότι απαιτείται άρτιο σχέδιο ενίσχυσης της εισπραξιμότητας των εσόδων του ΕΦΚΑ και των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Με πληροφορίες από εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα