ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ολομέτωπη επίθεση στη Ρωσία και λίγα ‘σκάγια’, αλλά και επαίνους προς την Τουρκία η ομιλία του Πρωθυπουργού στην Γ.Σ. του ΟΗΕ: «Η Τουρκία μπορεί να είναι εταίρος και σύμμαχος και μπορεί να παίξει εποικοδομητικό ρόλο, ενώ συνεισέφερε στη συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για τα σιτηρά, αλλά απειλεί την κυριαρχία μας στο Αιγαίο»

Από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός απαντά στα fake news του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ομιλία απηύθηνε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 23:00 ώρα Ελλάδος.

Ο πρωθυπουργός απάντησε στην τουρκική προκλητικότητα τείνοντας χείρα φιλίας στην Τουρκία, καλώντας τους γείτονες να αφήσουν την επιθετική ρητορική και να λύσουμε τα προβλήματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Επικαλέστηκε μάλιστα τη συμφωνία φιλίας και ειρήνης μεταξύ Βενιζέλου και Ατατούρκ το 1930.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Τουρκία ακολουθεί φιλοπόλεμη ρητορική κατά της χώρας μας, με την οποία έχει «εμμονή», ωστόσο τόνισε ότι οι απειλές για την κυριαρχία των νησιών μας αποτελούν για εμάς την «κόκκινη γραμμή».

Ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και κάλεσε για λύσεις συνεργασίας και σε αυτόν τον τομέα. Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, αυτή της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά και της επίτευξης των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στην αρχή της ομιλίας του, αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στη στήριξη του ουκρανικού λαού που αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή, την οποία θα πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν τα κράτη, ενώ έκανε λόγο για μεταβολή του ενεργειακού ισοζυγίου των χωρών της Ε.Ε., με ανάπτυξη των ΑΠΕ και απεξάρτηση από τους ρωσικούς φυσικούς πόρους.

Δείτε το βίντεο

Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Οργανισμός αυτός ιδρύθηκε πάνω στις στάχτες του μεγάλου πολέμου με σκοπό να διασφαλίσει το Διεθνές Δίκαιο και την ειρήνη των λαών. Ήταν μια λογική απάντηση για την επιθετικότητα ορισμένων κρατών.

Παρόλα αυτά όμως στεκόμαστε ακόμα σε σταυροδρόμι της παγκόσμιας Ιστορίας. Και πάλι πρέπει να υπερασπιστούμε τις πανανθρώπινες αξίες.

Για να επιβιώσουν οι κοινωνίες μας πρέπει να πολεμήσουν την επιθετικότητα. Δεν περιμέναμε ότι θα ξανασυνέβαιναν αυτά τα πράγματα, και όμως συμβαίνουν.

Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και είναι μια ξεκάθαρη θέση απέναντι στον αδικαιολόγητο πόλεμο. Δεν θέλουμε έναν κόσμο που θα υπερισχύει ο ισχυρός και οι διαφορές θα επιλύονται με συγκρούσεις. Η εισβολή της Ρωσίας δεν πρέπει να επιτύχει κι αυτό για να στείλουμε μήνυμα και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα.

Ο αντίκτυπος του πολέμου έχει οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στα βασικά αγαθά και σε πληθωρισμό που δεν έχουμε ξαναδεί. Η Ρωσία μετατρέπει τους πόρους της σε όπλο.

Δεν θα πετύχει όμως, θα στηρίξουμε τους πολίτες μας για να ανταποκριθούν σε αυτές τις αυξήσεις, ενώ θα απεξαρτητοποιηθούμε από τους πόρους της Ρωσίας, προωθώντας τις ΑΠΕ.

Ποτέ ξανά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας απειλήσουν. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή ενεργειακή αυτονομία. Στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, πολεμώντας και τα fake news. Ο Περικλής στον επικήδειό του είπε ότι δεν είναι εύκολο να βρεις το σωστό μέτρο των λέξεων όταν δεν βασιζόμαστε σε κοινές αξίες αλήθειας.

Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα που δέχεται επίθεση. Οι Κύπριοι ζουν σε μια διχοτομημένη χώρα, ως αποτέλεσμα της εισβολής. Η Άγκυρα εξακολουθεί να επιμένει σε λύση δύο κρατών, και διαφωνούν σε διαπραγματεύσεις στη βάση ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει τα δικαιώματά της. Η Τουρκία έχει αναθεωρητική ατζέντα απέναντι στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο και την επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Η Τουρκία μπορεί να είναι εταίρος και σύμμαχος και μπορεί να παίξει εποικοδομητικό ρόλο, ενώ συνεισέφερε στη συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για τα σιτηρά.

Όμως παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο για όλη την περιοχή, ενώ είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν επέβαλλε κυρώσεις στη Ρωσία.

Έχουν περίεργη εμμονή με τη χώρα μου, έχουν φιλοπόλεμη γλώσσα, λένε ότι θα επιτεθούν στη χώρα μου μια νύχτα. Η Τουρκία απειλεί την κυριαρχία μας στο Αιγαίο, δημιουργεί ένα αφήγημα, απειλεί με casus belli αν εφαρμόσουμε το κυρίαρχο δικαιώμά μας για τα χωρικά ύδατα.

Ιδιαίτερα ανησυχητική η αυξανόμενη ένταση της επιθετικής ρητορικής, μαζί με εκστρατεία παραπληροφόρησης. Ρωτάω, είναι αυτή συμπεριφορά σύμφωνη με μια χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ; Αυτές οι πράξεις υπονομεύουν τη σταθερότητα.

Τα αιτήματα της Τουρκίας είναι αβάσιμα και έωλα. Το να αμφισβητεί την κυριαρχία είναι κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να περάσει. Ποτέ δεν θα συμβιβαστούμε με αυτό.

Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε αυτήν την οδό. Έχουμε μακρά ιστορία ειρηνικής συνύπαρξης, 8 χρόνια μετά το 1922 οι ηγέτες μας τότε υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης και φιλίας.

Σήμερα απευθύνομαι στον τουρκικό λαό και ηγεσία στέλνοντας αυτό το μήνυμα – η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, δεν είμαστε εχθροί, είμαστε γείτονες. Η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες δεν θέλουν σύγκρουση. Ας προχωρήσουμε στο μέλλον ως φίλοι.

Θα πρέπει να συνεργαστούμε ενεργά στο θέμα της μετανάστευσης. Οι βάρκες που μεταφέρουν τους απελπισμένους ανθρώπους, αφήνουν την Τουρκία στο φως της ημέρας.

Ο πράσινος μετασχηματισμός βρίσκεται στην καρδιά των μεταρρυθμίσεών μας και συντάσσουμε οδικό χάρτη για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050. Ήδη ξεκίνησε η μετατροπή νησιών σε κλιματικά ουδέτερους κόμβους.

Η Ελλάδα σε συνεργασία με την UNESCO δίνει προτεραιότητα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. Η μακρά προσπάθεια επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είχε την υποστήριξη πολλών κρατών και της UNESCO. Μια μέρα θα επιστρέψουν σπίτι τους.

Η Ελλάδα δεν αποκλίνει από τους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ. Η βιώσιμότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι εξέχουσας σημασίας και εργαζόμαστε για αυτό – στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί μεγάλο διεθνές συνέδριο για τους ωκεανούς.

Απαιτείται πολυμερής συνεργασία και η Ελλάδα έχει ηγετική θέση για την προστασία του περιβάλλοντος, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Θα έχουμε την τελευταία ευκαιρία να κάνουμε το σωστό στην επόμενη COP27.

Οι προκλήσεις είναι περίπλοκες και οι λύσεις δεν είναι απλές. Απαιτούν συνεργασία και να κρατήσουμε σταθερή τροχιά. Ο αγώνας θα είναι μακρύς και η επόμενη γενιά θα μας κρίνει αυστηρά αν αποτύχουμε να ανταποκριθούμε στις περιστάσεις.

Back to top button