COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοταχώς για διάλογο Ελλάδος – Τουρκίας – Ο Μητσοτάκης, έτοιμος και για συνάντηση με Ερντογάν – ‘Μόνο για υφαλοκρηπίδα η συζήτηση’, επέμεινε στη Θεσσαλονίκη

Της σύνταξης του europost.gr

Η διήμερη παρουσία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη επισφράγισε, κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την επίσημη έναρξη των συνομιλιών Ελλάδος – Τουρκίας! Βεβαίως, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει ήδη προκαταρκτικές συναντήσεις, τόσο στο Βερολίνο, όσο και -εμμέσως- στο επίπεδο αντιπροσωπιών στο ΝΑΤΟ, για να τεθεί το πλαίσιο αυτού του διαλόγου και να συζητηθούν τεχνικά θέματα απεμπλοκής των δυο στόλων και μείωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το αντικείμενο του διαλόγου θα είναι ένα: Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε πως η Τουρκία έρχεται να προσέλθει σε έναν τέτοιο διάλογο, χωρίς να θέσει την γνωστή επίσημη ατζέντα των διεκδικήσεων, που έχει σε βάρος της Ελλάδος σε στεριά, θάλασσα και αέρα!

Και σε κάθε περίπτωση, από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, αν είναι αληθές το περιεχόμενο του γραπτού Μνημονίου, που φέρεται να συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με την επιδιαιτησία των Γερμανών, για να απέχουν οι δυο χώρες από κάθε ενέργεια, που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ένταση σε (δήθεν) ‘αμφισβητούμενες περιοχές’ Ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του europost.gr, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες ως προς τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας, χωρίς, όμως να έχουν διευκρινιστεί πλήρως όλα τα ζωτικής σημασίας θέματα, που αφορούν στις διεκδικήσεις, που εγείρει η Τουρκία σε βάρος της χώρας μας.

Πιό αναλυτικά οι δηλώσεις Μητσοτάκη έχουν ως εξής:

Χαρακτηρίζοντας επί της αρχής, “θετικό βήμα” την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, ο Πρωθυπουργός ευχήθηκε η κίνηση αυτή να έχει συνέχεια, καθώς “εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία” προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιμένοντας στο διάλογο ως ο “μόνος δρόμος” για την αντιμετώπιση της διαφοράς με την Τουρκία, «η σημερινή μου τοποθέτηση είναι η καλύτερη ένδειξη της καλής θέλησης που έχω να συζητήσω καλόπιστα με την Τουρκία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υπεραμυνόμενος της σημερινής διπλωματικής θέσης της χώρας.

«Ποτέ η ελληνική πλευρά δεν ήταν αυτή που έριξε λάδι στη φωτιά» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι “η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών”.

Ο Πρωθυπουργός, εμφανίστηκε, μάλιστα ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνάντησης του με τον Τούρκο Πρόεδρο. “ Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται από το να μην μιλάει και να μην συναντιέται, είπε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το εάν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν”, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, τοποθετώντας στις διερευνητικές επαφές του 2016 την επανεκκίνηση του διαλόγου.

Σε διαφορετική περίπτωση, «λίστα κυρώσεων υπάρχει και θα υπάρχει πάντα ως μία επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης» προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ επισήμανε πως «αυτό που έχουμε καταφέρει να πετύχουμε είναι να ευαισθητοποιήσουμε συνολικά την Ευρώπη για τη στρατηγική σημασία της λεκάνης της Μεσογείου και ειδικά της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό είναι κάτι που το έχουμε πετύχει και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι κάτι που είναι θετικό για τα ελληνικά συμφέροντα».

Ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι έχει ενημερώσει σχετικά την αντιπολίτευση για τις διπλωματικές επαφές με τη γειτονική χώρα, ξορκίζοντας κάθε σχόλιο περί μυστικής διπλωματίας. “Το εθνικό μέτωπο θεωρώ ότι υπάρχει, πάρα το ότι κάποιοι προσπαθούν να το υπονομεύσουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στη στρατηγική μας, μεταξύ της κυβέρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΚΙΝΑΛ, τόνισε ο πρωθυπουργός, ανακαλώντας την προσωπική του εμπειρία από τα συμβούλια πολιτικών αρχηγών, “που δεν είναι η καλύτερη”.

Δηλώνοντας θετικός στην επιστροφή στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, “αν η αποκλιμάκωση είναι ειλικρινής και διαρκής θα δούμε τα υπόλοιπα ζητήματα” περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας ότι σε αντίστοιχη περίπτωση θα επιστρέψει πρώτος στο τραπέζι των συζητήσεων.

Προκρίνοντας την επιστροφή στο διάλογο με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, κάνοντας λόγο για ένα “φιλόδοξο πρόγραμμα, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ολιστικό”. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε δημόσια την συνεισφορά των ενόπλων δυνάμεων και ανακοίνωσε ότι “τα Rafale έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλιότερα Μιράζ 2000” θα φθάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021, παρότι διευκρίνισε πως “δεν θα μπούμε σε μια κούρσα εξοπλισμών”.

Στοχεύοντας στην αναβάθμιση υλικών και άυλων υποδομών, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε τη συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής θητείας στα 18, όπως και στην παροχή ψηφιακών δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας. “Εύχομαι να μην ξαναχρειαστεί να περάσουμε από μια τέτοια φάση έντασης και στηρίζουμε την αποτρεπτικότητα των ενόπλων δυνάμεων”, κατέληξε.

“Θα συζητήσω με τον Ζάεφ”

“Θα συναντήσω τον κ. Ζάεφ σε τρεις ημέρες στο συνέδριο του Economist. Βεβαίως θα συζητήσω με τον κ. Ζάεφ και τον κ. Ράμα απάντησε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας τη συζήτηση για την κήρυξη ΑΟΖ με την Αλβανία”.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS

Back to top button