COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Σάλος στο Παρίσι – Βάφουν με μπλε υγρό… τα γκρι νερά του Σηκουάνα – Δείτε το βίντεο που ξεκίνησε τις αντιδράσεις

Τα νερά του Σηκουάνα είναι μολυσμένα!
Ένα βίντεο έφερε σε… δύσκολη θέση έφερε τη δήμαρχο των Παρισίων, Αν Ινταλγκό και πυροδότησε αντιδράσεις καθώς δείχνει ένα ανθρώπινο χέρι να ρίχνει μπλε υγρό στα γκρίζα νερά του Σηκουάνα, προκειμένου να φαίνονται τα νερά “πιο καθαρά” για του Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στο βίντεο, διάρκειας μόλις 11 δευτερολέπτων, ο άνθρωπος που βρίσκεται σε φουσκωτή βάρκα φορώντας γάντια, αδειάζει ένα μπιτόνι με μπλε υγρό στον ποταμό Σηκουάνα για να φαίνονται τα νερά πιο καθαρά, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι στη γαλλική πρωτεύουσα.

Χορηγούμενο

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, το βίντεο συνοδεύεται από την ακόλουθη λεζάντα υπό τον τίτλο :«Το Παρίσι βάφει τον Σηκουάνα πριν τους Ολυμπιακούς».

«Η Αν Ινταλγκό ανακοινώνει ότι το Παρίσι θα ρίξει μπλε μπογιά στον Σηκουάνα για να κάνει τα νερά πιο όμορφα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024».

Δείτε το βίντεο:

Χορηγούμενο

Το βίντεο ήταν βεβαίως ψεύτικο αλλά αρκετό για να πυροδοτήσει διάφορες θεωρίες συνωμοσίας προκαλώντας παράλληλα αναστάτωση στο δήμο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Χορηγούμενο

Το γαλλικό δημοσίευμα εξηγεί ότι, οι ψευδείς πληροφορίες που αναφέρονται στο βίντεο, δημοσιεύτηκαν από το λογαριασμό Pediavenir, ένα «μέσο απάτης», το σύνθημα του οποίου είναι: «Παραπληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο».

Ωστόσο, ορισμένοι ακόλουθοι του Διαδικτύου το πίστεψαν και μοιράστηκαν τις «ψευδείς ειδήσεις».

Ένα βίντεο που γυρίστηκε στο… Ιλινόις

Χορηγούμενο

«Νόμιζα ότι ήταν ψεύτικο αλλά φαίνεται σοβαρό… Θα μου πείτε ότι αλλάζουμε νοοτροπίες, ιστορικές αλήθειες, μπορούμε να αλλάξουμε και φύλο, γιατί όχι να αλλάξουμε και το χρώμα του νερού», γράφει ένας ακόλουθος στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter):

«Φαντάζομαι ότι θα μας πουν πως αυτή η βαφή δεν είναι επιβλαβής για το περιβάλλον… Γιατί λοιπόν να υπάρχουν γάντια για το μπιτόνι;», προσθέτει .

Τα νερά του Σηκουάνα είναι μολυσμένα, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, και το θέμα αυτό απασχολεί ιδιαίτερα τις γαλλικές Αρχές καθώς στόχος τους είναι να γίνουν εκεί κάποιοι κολυμβητικοί αγώνες στη διάρκεια του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι.

Επιπλέον, ο δήμος του Παρισιού έχει ανακοινώσει πως τα νερά του θα γίνουν τόσο καθαρά που θα μπορούν και οι πολίτες να απολαύσουν εκεί το μπάνιο τους.


Για το λόγο αυτό, το βίντεο φάνηκε ότι θα μπορούσε να είναι αληθινό.

Στην πραγματικότητα, όμως, είναι δημιούργημα μιας αμερικανικής εταιρείας του Ιλινόις που ειδικεύεται στην επεξεργασία λιμνών και γεωργικών εκτάσεων.

Στο επίμαχο βίντεο, ένας υπάλληλος εξηγεί πώς η μπλε βαφή μειώνει την ανάπτυξη των ζιζανίων σε ρηχές λίμνες….

Σημειώνεται ότι, από το 2016, το γαλλικό κράτος έχει επενδύσει περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τον καθαρισμό του Σηκουάνα και του βασικού παραποτάμου, Μάρνη, έτσι ώστε να επιτρέπεται το κολύμπι κατά τη διάρκεια και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει μάλιστα δεσμευτεί σε αρκετές περιπτώσεις να κολυμπήσει στον Σηκουάνα κατά τη διάρκεια των Αγώνων, χωρίς ωστόσο να ορίσει την ημερομηνία της συνάντησης ή να διευκρινίσει εάν θα το κάνει δημόσια.

Στο σημείο που ο Μάρνης εκβάλλει στον Σηκουάνα, έχουν προγραμματιστεί οι αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας και το κολυμβητικό μέρος του τριάθλου αυτό το καλοκαίρι.

Ωστόσο, η καθαριότητα των νερών του ποταμού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες, αγώνες θα μπορούσαν να αναβληθούν ή και να ακυρωθούν σε περίπτωση καταιγίδας, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών εκδηλώσεων τον περασμένο Αύγουστο.


Ο καθαρισμός του Σηκουάνα είναι ένα τιτάνιο έργο, με αποτελέσματα που είναι κάτι παραπάνω από αβέβαια και ήδη αμφισβητούμενα.

Στα μέσα Απριλίου, η ΜΚΟ Surfrider Foundation προειδοποίησε για την «ανησυχητική» κατάσταση των νερών του ποταμού. Από τις 14 μετρήσεις που έγιναν μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Μαρτίου 2024, οι 13 ήταν «πάνω ή πολύ σημαντικά πάνω» από τα συνιστώμενα όρια για κολύμβηση, επιβεβαίωσε η ΜΚΟ.

Στις αρχές του 2024, άλλες αναλύσεις που στάλθηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο από το δημαρχείο του Παρισιού έδειξαν ήδη ότι μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του 2023, κανένα από τα 14 σημεία δειγματοληψίας νερού δεν είχε φτάσει σε επαρκές επίπεδο ποιότητας σε σχέση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.Back to top button