ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όπως τα έφτιαχνε η γιαγιά: 7 μυστικά στον κιμά για κεφτεδάκια “όνειρο”

Advertisement

Κεφτεδάκια: Οι απόψεις εδώ διίστανται όχι μόνον ως προς τα υλικά αλλά και ως προς την παρασκευή τους. Διασταυρώνοντας γνώμες, αλλά και την εμπειρία παραδοσιακών μαγείρων καταλήγουμε σε μια συνταγή, την πιο κλασική, ώστε να πετύχουμε αυτά τα μικρά μεζεδάκια να είναι ταυτόχρονα τραγανά, ψημένα στο εσωτερικό τους αλλά ζουμερά και όχι σκληρά και μισοψημένα.

Τα υλικά: 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, 1 αυγό, αλάτι, πιπέρι, 1/2 ντομάτα, 1 κρεμμύδι, 3 – 4 σκελίδες σκόρδο, 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, 1/2 ματσάκι μαϊντανός, 1/2 ματσάκι δυόσμος, 1 κουτ. γλυκού ξίδι, αλεύρι για το πανάρισμα και λάδι για το τηγάνισμα.

Όπως τα έφτιαχνε η γιαγιά: 7 μυστικά στον κιμά για κεφτεδάκια “όνειρο”

 

Μυστικά:

Όσον αφορά στον κιμά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για μοσχαρίσιο, αρνίσιο ή χοιρινό. Ακόμη μπορούμε να κάνουμε όποιο συνδυασμό θέλουμε, είτε μισή ποσότητα μοσχαρίσιο και μισή χοιρινό είτε 1/3 μοσχαρίσιο, 1/3 χοιρινό και 1/3 αρνίσιο ή μισή ποσότητα μοσχαρίσιο και μισή αρνίσιο αλλά και μισή ποσότητα χοιρινό και μισή αρνίσιο.

Advertisement

Αντί για φρέσκια ντομάτα μπορούμε να βάλουμε ένα κουτ. γλυκού πελτέ.

Αν δεν έχουμε φρέσκο δυόσμο βάζουμε ένα κουτ. σού­πας αποξηραμένο.

Όπως τα έφτιαχνε η γιαγιά: 7 μυστικά στον κιμά για κεφτεδάκια “όνειρο”

 

Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε χοιρινό κιμά αντί για ρίγανη ή θυμάρι, βάζουμε θρούμπι.
Η φρέσκια ψιλοκομμένη ρίγανη απογειώνει τη γεύση των κεφτέδων.

Advertisement

Διαδικασία: Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί και το μουλιάζουμε καλά σε νερό. Κόβουμε το κρεμμύδι στα τέσσερα και το ρίχνουμε στο μπλέντερ ή το ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το δυόσμο, την ντομάτα και το ξίδι.

Μυστικό:Το ξίδι στα κεφτεδάκια το βάζουμε για να μη μυρίζουν αυγό. Προσοχή όμως, γιατί αν βάλουμε περισσότερο, το αποτέλεσμα θα είναι να ξινίζουν.

Χτυπάμε τα υλικά σε ελεγχόμενη ταχύτητα ώστε να μη γίνουν πολτός και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με το ψωμί, το οποίο έχουμε στύψει. Προσθέτουμε τον κιμά, τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Μυστικό: Για να γίνει ακόμη πιο αφράτο, το ραντίζουμε ελαφρώς με νερό, ενώ το ζυμώνουμε.

Στη συνέχεια σκεπάζουμε το μείγμα με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 1 τουλάχιστον ώρα στο ψυγείο για να σφίξει και να σιτέψει.

Advertisement

Μετά πλάθουμε τους κεφτέδες σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ένα καρύδι και τους αλευρώνουμε.

Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι αρκετό ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Προσθέτουμε τους κεφτέδες και χαμηλώνουμε τη φωτιά (στη μεσαία βαθμίδα ο διακόπτης της κουζίνας).

Τηγανίζουμε ώσπου να ψηθούν καλά.

Βγάζουμε τα κεφτεδάκια με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε πιατέλα στην οποία έχουμε απλώσει απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίσουν από το λάδι.

Εναλλακτικά: Μπορούμε να τηγανίσουμε τα κεφτεδάκια χωρίς να τα πανάρουμε. Για να είναι όμως το αποτέλεσμα εξίσου τραγανό, θα πρέπει να τα τηγανίσουμε σε πολύ καυτό λάδι. Για πιο λεπτή γεύση και πιο αφράτο αποτέλεσμα μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα πριν το ζυμώσουμε μισό τριμμένο ξινόμηλο.

Advertisement


Advertisement


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button