COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑΚΟΣΜΟΣ

«Ώρα μηδέν» για τη Βρετανία: Σήμερα η καθοριστική ψηφοφορία για το Brexit – Τα εφιαλτικά σενάρια και οι περιπέτειες σε περίπτωση μη ψήφισης του σχεδίου

Τις πλέον κρίσιμες ώρες περνά η Βρετανία, από το δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου του 2016. Η βρετανική Βουλή καλείται σήμερα να αποφασίσει επί του σχεδίου για τη νέα συμφωνία για το Brexit, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να προσπαθεί να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 320 ψήφων για να εγκριθεί το σχέδιο και –επιτέλους- η χώρα του να εγκαταλείψει την ΕΕ.
Εάν όμως δεν συμβεί κάτι τέτοιο τότε η Βρετανία εισέρχεται σε νέες περιπέτειες.
Αυτό γιατί εάν ο Μ.Τζόνσον χάσει την ψηφοφορία, τότε δεν έχει άλλη επιλογή παρά να πάει σε εκλογές, ένα δεύτερο ουσιαστικά δημοψήφισμα, όπου ο βρετανικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα αυτή τη φορά: Η μέσα στην ΕΕ ή έξω απο αυτή.
Όλη αυτή όμως η περίοδος μέχρι τις επόμενες εκλογές, σε περίπτωση επαναλαμβάνεται που η Βουλή δεν εγκρίνει τη νέα συμφωνία, θα είναι γεμάτη σοβαρές πολιτικές συγκρούσεις, κύμα αστάθειας για την οικονομία της χώρας και ποιος ξέρει τι άλλο ακόμη.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο Μπόρις Τζόνσον έχει καταθέσει προς συζήτηση δύο προτάσεις στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου: η πρώτη που ζητά την έγκριση του σώματος για τη νέα συμφωνία και η δεύτερη που ζητά την έγκριση για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Τη δεύτερη πρόταση αναμένεται να προωθήσει η κυβέρνηση προς έγκριση από το Σώμα, μόνο σε περίπτωση που απορριφθεί η πρώτη πρόταση.
Στην δεύτερη όμως αυτή πρόταση, οι βουλευτές του Εργατικού κόμματος, Πίτερ Κάιλ και Φιλ Γουίλσον, προτείνουν τροπολογία που ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος!
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι εάν η συμφωνία δεν κερδίσει την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, τότε οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν πάνω στην τροπολογία των Κάιλ-Γουίλσον, και η οποία εάν εγκριθεί, θα ζητά από την κυβέρνηση να θέσει στην επιλογή των πολιτών οποιουσδήποτε όρους για το Brexit.
Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε εχθές στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει 320 ψήφους στη βουλή των Κοινοτήτων που θα συνεδριάσει αύριο εκτάκτως.
Όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ θα μπορούσε να περάσει τη συμφωνία μόνο διασφαλίζοντας την ψήφο των 280 βουλευτών του (από τους συνολικά 287), την ψήφο δέκα πρώην Τόριδων που έχουν φύγει από το κόμμα, μία ψήφο από το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, 25 ψήφους από το Εργατικό Κόμμα – αυτών που επιθυμούν την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε -και δύο Ανεξάρτητων.
Δύσκολο εγχείρημα; Μάλλον, αλλά στην βρετανική πολιτική σκηνή πλέον τίποτα δεν είναι αφού έχουμε δει όλα.
Το κείμενο της νέας συμφωνίας έχουν σπεύσει πάντως να απορρίψουν αμέσως μετά την δημοσιοποίησή του τα κόμματα της βόρειας Ιρλανδίας (DUP), της Σκωτίας οι Εργατικοί και οι του Brexit υπό την ηγεσία του Νάιτζελ Φάρατζ.
«Η κατάσταση θα γίνει εξαιρετικά περίπλοκη αν το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη νέα συμφωνία», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Μ.Τζόνσον: «Φεύγουμε έτσι και αλλιώς στις 31 Οκτωβρίου»
«Θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου», είπε ο Τζόνσον στο BBC την παραμονή της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως «δεν υπήρχε καλύτερη έκβαση» στην κρίση του Brexit από τη συμφωνία εξόδου που απέσπασε στις Βρυξέλλες.
«Δεν υπάρχει καλύτερη έκβαση από αυτήν που θα υποστηρίξω αύριο» για να φύγει η χώρα από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, δήλωσε σε συνέντευξη στο BBC.
«Καλώ όλους να φανταστούν αύριο το βράδυ ότι τα ρυθμίσαμε όλα αυτά και σεβαστήκαμε τη βούληση των πολιτών, θα έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά».
Μιλώντας στο δίκτυο ITV, ο Τζόνσον κάλεσε τους βουλευτές να «σκεφτούν έναν κόσμο» όπου το εμπόδιο του Brexit, το οποίο έχει παραλύσει την πολιτική ζωή εδώ και τρία χρόνια «θα έχει ξεπεραστεί». Η χώρα θα ανασάνει με ανακούφιση.
Με ποια δεδομένα είναι αντιμέτωπος ο Μπόρις Τζόνσον
Δεδομένο είναι πάντως ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει κοινοβουλευτική μειοψηφία και οι κομματικές γραμμές είναι θολές σχετικά με το Brexit, καθώς αρκετοί βουλευτές των Τόρις θεωρούν ότι γραμμή τους είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη δική τους εκλογική περιφέρεια και όχι αυτό που λέει η παράταξή τους.
Ο Τζόνσον δεν έχει τις δέκα ψήφους του βορειοιρλανδικού «DUP», κατά συνέπεια χρειάζεται όχι μόνο να πείσει το δικό του κόμμα να υποστηρίξει τη συμφωνία στην ολότητά του, κάτι που απέτυχε να κάνει η Μέι, αλλά και να πείσει τους βουλευτές που έφυγαν από αυτό από και τώρα είναι ανεξάρτητοι.
Με βάση τους υπολογισμούς δεν είναι αδύνατον να εξασφαλίσει την πλειοψηφία αλλά δεν είναι ούτε και εύκολο. Χρειάζονται 320 ψήφοι για να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων εάν βρίσκεται σε απαρτία.
Οι επτά βουλευτές του Sinn Fein δεν ψηφίζουν, όπως επίσης δεν ψηφίζει ο Πρόεδρος της Βουλής και οι τρεις αναπληρωτές του.
Για να έχει σημαντικές πιθανότητες να περάσει η συμφωνία του, ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα πρέπει να περιορίσει τις ανταρσίες, κυρίως από την πλευρά των 25, περίπου, φανατικών Brexiteers, οι οποίοι στο παρελθόν έδειχναν να έχουν παρόμοιες ανησυχίες με το DUP.
Ο επόμενος πιο εύκολος στόχος είναι οι 23 Συντηρητικοί που βρίσκονται στους ανεξάρτητους, κάποιοι εκ των οποίων αναμένεται πως θα αποδεχθούν εύκολα να υποστηρίξουν τη συμφωνία αλλά όχι όλοι.
Επομένως αναμένεται ένα εντονότατο πολιτικό παρασκήνιο μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας, με τα δεδομένα να αλλάζουν από λεπτό σε λεπτό και οποιαδήποτε πρόβλεψη για τοι αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη.

Back to top button