COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ορχιδέες: Τα μυστικά για να τις κρατήσετε ζωντανές για χρόνια

Το πότισμα, η υγρασία και το φως

Ορχιδέες, ένα από τα πιο όμορφα φυτά με εντυπωσιακά λουλούδια, που αποτελούν ένα από τα καλύτερα δώρα για να χαρίσει κανείς στα αγαπημένα του πρόσωπα.

Αν και η φήμη τους τις θέλει να είναι δύσκολο να διατηρηθούν, στην πραγματικότητα με λίγη τεχνογνωσία, οι ορχιδέες είναι εύκολες στην φροντίδα και είναι απολύτως δυνατό να τις κρατήσετε ζωντανές για χρόνια.

Ακολουθήστε βήμα βήμα τον παρακάτω οδηγό:

Το πότισμα
Αν και οι ορχιδέες βρίσκονται κυρίως σε άγρια τροπικά δάση, δεν χρειάζονται πολύ πότισμα. Στην πραγματικότητα ένας από τους τρόπους για να καταστρέψεις κανείς μία ορχιδέα είναι να την ποτίζει υπερβολικά.

Ένας από τους τρόπους για να την ποτίσετε είναι η βύθιση. Οι περισσότερες ορχιδέες βρίσκονται σε ένα διαυγές δοχείο που έχει τρύπες στο κάτω μέρος. Βυθίστε το σε ένα άλλο δοχείο είτε με αποσταγμένο νερό είτε με ελαφρά χλιαρό νερό βρύσης. Οι ρίζες της ορχιδέας πρέπει να βυθίζονται πλήρως αλλά το νερό να μην ξεπερνά το στόμιο του δοχείου της. Μετά από 15 περίπου λεπτά, αφαιρέστε τη από το νερό, και αφήστε τη να στραγγίξει. Ανάλογα με την ορχιδέα και τη θερμοκρασία, η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται μία φορά την εβδομάδα.

Ένας άλλος τρόπος είναι το πότισμα με παγάκια που τοποθετείτε απευθείας κάτω από τα φύλλα. Ανάλογα με την εποχή, τοποθετήστε ένα παγάκι δύο φορές την εβδομάδα κάτω από τα φύλλα. Ο τρόπος αυτός προτιμάται γιατί αποφεύγεται έτσι το υπερβολικό πότισμα και το σάπισμα των ριζών.
Επίσης, στην περίπτωση που η ορχιδέα σας είναι σε μόνιμο δοχείο μπορείτε να την ποτίσετε ρίχνοντάς της απλά νερό, προσέχοντας όμως να μην μείνει περίσσιο στο κάτω μέρος.

Να θυμάστε: Όταν οι ρίζες μίας ορχιδέας πάνω από τους φλοιούς είναι πράσινη, αυτό σημαίνει ότι είναι επαρκώς ποτισμένη. Όταν γίνονται καφέ, αυτό σημαίνει ότι ποτίζετε υπερβολικά το φυτό, και όταν είναι λευκές ή γκρι ότι δεν λαμβάνουν αρκετό νερό.

Η υγρασία
Η υγρασία είναι σημαντική καθώς αναδημιουργεί τις συνθήκες του φυσικού οικοτόπου της ορχιδέας, που φυσικά τις βοηθά να ευδοκιμήσουν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δημιουργήσετε ιδανική υγρασίας για το φυτό σας, αλλά μακράν ο ευκολότερος για εσωτερικές ορχιδέες είναι να τις ψεκάζετε τακτικά, στα φύλλα και τις ρίζες που φαίνονται κάτω από αυτά.

Πότε θα καταλάβετε ότι πρέπει να τις ψεκάσετε με νερό: Όταν τα λουλούδια αρχίζουν να μαραίνονται και να πέφτουν και φυσικά όταν τα φύλλα αρχίζουν να παίρνουν ένα καφέ χρώμα στις άκρες τους.

Το φως
Όπως στα περισσότερα φυτά έτσι και στην ορχιδέα το φως είναι απαραίτητο στοιχείο για να διατηρηθεί στη ζωή.
Τοποθετήστε τη σε ένα δωμάτιο με σταθερή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας, μακριά από καλοριφέρ και ρεύματα. Ιδανικά κοντά σε ένα παράθυρο με τέτοιο τρόπο όμως ώστε να αποφεύγεται το άμεσο ηλιακό φως.

Οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις για τις ορχιδέες
Η ορχιδέα μου δεν ανθίζει, την έχασα; Συχνά οι άνθρωποι σκέφτονται ότι επειδή μια ορχιδέα δεν έχει λουλούδια, δεν θα επιβιώσει. Μην ανησυχείτε, αν τα φύλλα είναι πράσινα και υγιή, συνεχίστε. Αν πάντως η ορχιδέα σας έχει ήδη ανθίσει, δοκιμάστε να την κλαδέψετε.

Η ορχιδέα μου χάνει φύλλα, τι συμβαίνει; Η απώλεια φύλλων στις ορχιδέες είναι κάτι το φυσικό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν πέφτουν όλα ταυτόχρονα. Η υπερβολική απώλεια φύλλων συνήθως υποδεικνύει ότι το φυτό είτε διατηρείται σε πολύ κρύο μέρος είτε ότι έχει ποτιστεί υπερβολικά. Η λύση είναι να το αφήσετε να στεγνώσει και να αφαιρέσετε το νεκρό φύλλωμα.

Ποιο είναι το κολλώδες υλικό στα φύλλα κάτω από τα λουλούδια ορχιδέας; Πρόκειται για νέκταρ ορχιδέας που έχει δημιουργηθεί για να προσελκύει έντομα για να την επικονιάσουν. Εάν υπάρχει σε υπερβολικό βαθμό στα φύλλα, σκουπίστε το με ένα υγρό πανί.

Η ορχιδέα μου έχει πολλές εναέριες ρίζες, είναι φυσιολογικό;
Οι ορχιδέες συνήθως αναπτύσσονται σε δέντρα με τις ρίζες τους εκτεθειμένες στην υγρή ατμόσφαιρα του τροπικού δάσους, οπότε αυτό είναι φυσιολογικό. Οι πολλές εναέριες ρίζες είναι σημάδι ότι η ορχιδέα είναι ευτυχισμένη στο περιβάλλον της. Ψεκάστε τις τακτικά για να τις διατηρείτε πράσινες και υγιείς και όχι γκρίζες και στεγνές. Αν δεν έχετε ψεκαστήρι, μία λύση είναι να βάλετε το δοχείο κάτω από το νερό.

 

Back to top button