ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οργανωμένες παραλίες: Βαριά πρόστιμα και λουκέτα σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα και τους κανόνες λειτουργίας!

«Με προσεκτικά βήματα συνεχίζουμε τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και προχωράμε στην νέα μας καθημερινότητα» τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υπενθυμίζοντας ότι από τη Δευτέρα 18 Μάϊου επιτρέπεται η μετακίνηση πολίτων σε όλη την Ελλάδα και την Κρήτη, αλλά και την Εύβοια.

Στον αντίποδα, Λευκάδα και Ελαφόνησος ορίζονται ως νησιωτικοί προορισμοί, οπότε από 25 Μαΐου θα επιτραπεί η επίσκεψή τους, «αν όλα πάνε καλά» επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς. Την Δευτέρα, όμως 18 Μάϊου ανοίγουν ζωολογικοί κήποι αρχαιολογικοί χώροι ξεκινούν πρόβες ως προς τους κινηματογραφικούς κύκλους.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός υπενθύμισε ότι από την Κυριακή ξεκινά η τέλεση των θρησκευτικών τελετών για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες, αλλά με βάση κανόνες, δηλαδή:

· Ο αριθμός πιστών που μπορεί να συμμετέχει, καθορίζεται από την αναλογία, 1 άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις.

· Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50 άτομα. Για παράδειγμα, ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 300 τ.μ. μπορεί να δεχτεί έως 30 πιστούς, ενώ ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 800 ή 1.000 ή 1.500 τ.μ. μπορεί να δεχτεί ως 50 άτομα.

· Επιπλέον, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού.

· Σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναντήσεων.

Από το Σάββατο 16 Μαΐου λόγω των καιρικών συνθηκών αναμένεται να ανοίξουν και οι 515 οργανωμένες παραλίες στη χώρα, αλλά η λειτουργία τους διέπεται από σειρά μέτρων προστασίας:

· Οι οργανωμένες παραλίες θα ανοίγουν από τις 8 το πρωί.

· Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων.

· Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000τ.μ.

· Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.

· Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

· Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

· Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).

· Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.

· Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.

· Απαγορεύεται το delivery στα σημεία αυτά.

· Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος.

· Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

· Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.

· Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες – καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.

· Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.

· Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

· Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο και στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Βροχή προστίμων

«Απευθύνω έκκληση και διαχειριστές των επιχειρήσεων» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς, να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις αν δεν τηρούνται όλα τα μέτρα, καθώς θα υπάρξει αυστηρότητα στους ελέγχους ως προς την εφαρμογή τους και πρόστιμα σε περίπτωση παράβασης. Ειδικότερα:

· Η πρώτη παράβαση θα έχει πρόστιμα από 5000- 20000 και αναστολή 30 μέρες της επιχείρησης

· Με τη δεύτερη παράβαση θα τριπλασιάζεται το πρόστιμο και θα ακολουθεί κλείσιμο της επιχείρησης για 90 μέρες.

Για το λόγο αυτό, «αν κάποιοι δεν είναι έτοιμοι, ας μην βιαστούν και ας μην ρισκάρουν» προειδοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, αφού «καμία έκπτωση» δεν θα είναι ανεκτή.

Αύριο οι εσωτερικές μετακινήσεις

Αύριο θα ανακοινωθούν και οι κανόνες για τις εσωτερικές μετακινήσεις, ακτοπλοϊκές, θαλάσσιες και οδικές προανήγγειλε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ενώ εντός της ημέρας αναμένονται τα αποτελέσματα των δειγμάτων που ελήφθησαν από την Νέα Σμύρνη Λάρισας και την Λέσβο, κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Back to top button