COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Οργιάζουν οι Τούρκοι κατάσκοποι: Γιατί σαρώνουν τη Γερμανία;

αριθμός των ερευνών που ξεκίνησαν οι γερμανικές αρχές για τις δραστηριότητες ξένων υπηρεσιών πληροφοριών στη χώρα, ιδιαίτερα του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (MİT), αυξήθηκε το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα έρευνα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Σύμφωνα με την έκθεση, με βάση στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε κοινοβουλευτική ερώτηση του γερμανικού Αριστερού Κόμματος Die Linke, ενώ είχαν ξεκινήσει 14 έρευνες για τις δραστηριότητες Υπηρεσιών Πληροφοριών ξένων χωρών στη Γερμανία το 2020, ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 22 το 2021.

Όπως δήλωσε η κουρδικής βουλευτής του Αριστερού Κόμματος Σεβίμ Νταντελέν στην εφημερίδα Die Welt, «Οι γερμανικές αρχές είχαν ξεκινήσει 10 έρευνες για την MİTτης Τουρκίας μέσα σε δύο χρόνια, 4 το 2020 και τις υπόλοιπες 6 το 2021. Η Σεβίμ Νταντελέν κατηγόρησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για αδράνεια επί του θέματος. Όπως λέει, οι 2 από τις έρευνες κατέληξαν σε αποφάσεις μη δίωξης και καμία από τις υπόλοιπες τέσσερις δεν μετατράπηκε σε αγωγή,

Η βουλευτής είπε ότι είναι σαφές ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είχε καμία πρόθεση να εξαλείψει το δίκτυο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία και προέτρεψε τη νέα γερμανική κυβέρνηση να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύει η Die Welt, η δράση των Τούρκων κατασκόπων στη Γερμανία αυξήθηκαν, ειδικά μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος που είχε ως στόχο την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν στις 15 Ιουλίου 2016.

Η τελευταία εξέλιξη σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο, όταν ένας 40χρονος ύποπτος, ο Ali D. συνελήφθη σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Ντίσελντορφ με την κατηγορία ότι κατασκόπευε υπέρ της Τουρκίας, όταν ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου παρατήρησε ότι οπλοφορούσε.

Η γερμανική αστυνομία κατάσχεσε μια λίστα με ονόματα ορισμένων οπαδών του κινήματος Γκιουλέν και σφαίρες κατά τη διάρκεια επιδρομής στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε ο ύποπτος, ενώ οι εισαγγελείς βρήκαν ύποπτες οικονομικές συναλλαγές στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel το περασμένο έτος, Γερμανοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι ο Αλί Ντ. συνέλεγε πληροφορίες για υποστηρικτές του κινήματος Γκιουλέν που ζούσαν μέσα και γύρω από την Κολωνία «προκειμένου να τις διαβιβάσει στις τουρκικές μυστικές (MIT)».

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί το κίνημα Γκιουλέν, που ιδρύθηκε από τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ότι οργάνωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και τους χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση». Το κίνημα πάντως αρνείται κατηγορηματικά την ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος ή σε οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική δραστηριότητα.

Από το 2016, η Τουρκία έχει συλλάβει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με το κίνημα Γκιουλέν, ενώ χιλιάδες οπαδοί του Γκιουλέν έχουν εγκαταλείψει την Τουρκία και έχουν βρει καταφύγιο στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες για να αποφύγουν την καταστολή υπό την ηγεσία της κυβέρνησης.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει κλείνοντας, ότι η Τουρκία εδώ και χρόνια παροτρύνει τις γερμανικές αρχές να αναλάβουν δράση κατά των υποστηρικτών του κινήματος Γκιουλέν που ζήτησαν άσυλο στη χώρα.

Back to top button