COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

‘Ωρολογιακή βόμβα’ η ηπειρωτική Ελλάδα – Η μαζική εγκατάσταση μεταναστών, πυροδοτεί αλυσιδωτές εκρήξεις

Η μείωση των ροών μεταναστών από το Αιγαίο φαίνεται ότι επιτρέπει στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και στον Νότη Μηταράκη να ρίξει πλέον μεγαλύτερο βάρος στην προσπάθεια διαχείρισης των μεταναστών που υπάρχουν ήδη στη χώρα.

Παρά το γεγονός ότι φωνές από την περιοχή του Έβρου κάνουν λόγο για «αύξηση» των ροών από εκεί, η συνολική εικόνα είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση τουλάχιστον με τα προηγούμενα έτη. Και αυτό φαίνεται να δίνει στην κυβέρνηση χώρο απαραίτητο και όσον αφορά τις σχέσεις της με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και ειδικά τη Μυτιλήνη, όπου στο παρελθόν η ένταση ήταν τέτοια ώστε να έχει διακοπεί ακόμη και η… επικοινωνία.

Από την άλλη, βέβαια, η «ομαλοποίηση» των σχέσεων των τοπικών κοινωνιών των νησιών με το υπουργείο και τα κυβερνητικά στελέχη ίσως αποτελεί απλά ένα ιντερλούδιο, ώσπου να αρχίσει να εφαρμόζεται η μαζική μετεγκατάσταση μεταναστών από αυτά στην ενδοχώρα, καθώς οι τοπικές κοινωνίες που θα πρέπει να τους υποδεχθούν αναμένεται να έχουν τις δικές τους… αντιρρήσεις.

Η προσπάθεια της Ν.Δ. να ρίξει το προηγούμενο Σαββατοκύριακο «γέφυρες συμφιλίωσης» στις τοπικές κοινωνίες των νησιών βρήκε σχετικά γόνιμο έδαφος για μια σειρά λόγων. Παρότι προς κάθε κατεύθυνση σημειώνεται ότι ο σημαντικότερος αυτών ήταν η μείωση των ροών, είναι σαφές ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε και η κινητοποίηση των Αρχών ασφαλείας έναντι συγκεκριμένων ΜΚΟ που δρούσαν όχι απλά με παράνομο, αλλά και εθνικά επικίνδυνο τρόπο. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τα μέλη των οποίων ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης χαρακτήρισε στη διαδικτυακή εκπομπή του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών «Γερμανούς πράκτορες της ΜΙΤ». Αυτό εξελήφθη, από πλήθος άλλων ΜΚΟ, και ως «προειδοποίηση» ότι μπορεί να είναι οι «επόμενες» που θα μπουν στο μικροσκόπιο, με αποτέλεσμα κάποιες εξ αυτών να αποφασίσουν να διακόψουν «οικειοθελώς» τη δράση τους στα ελληνικά νησιά.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που ικανοποιούσε τόσο πολίτες όσο και εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι βρίσκονταν αντιμέτωποι με τη δημιουργία ενός «παρακράτους» από τις ΜΚΟ, που σε κάποιες περιπτώσεις τους υποκαθιστούσε αντί να τους βοηθά. Βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που σημειώνουν τα «πισωγυρίσματα» που υπάρχουν ακόμη και σε αυτό το μέτωπο, δίνοντας ως παράδειγμα όσα συμβαίνουν με τη «δομή ΠΙΚΠΑ» στη Λέσβο. Πρόκειται περί μιας πρώην «κατασκήνωσης» του υπουργείου Εργασίας, η οποία στηρίζεται από γερμανικές ΜΚΟ και η οποία φιλοξενεί περίπου 100 μετανάστες.

Αρχικά η δομή ήταν να κλείσει την περασμένη Δευτέρα, όμως έπειτα από μια περίεργη «αναβολή» που κατάφεραν τα στελέχη της ΜΚΟ «Lesvos Solidarity» με την Αστυνομία δόθηκε από το υπουργείο Εργασίας παράταση λειτουργίας της για κάποιο διάστημα… Βέβαια, στο υπουργείο Μετανάστευσης συνεχίζουν να διαβεβαιώνουν ότι η δομή -που λειτουργεί εδώ και οκτώ χρόνια- θα κλείσει έως το τέλος του τρέχοντος μηνός. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τοπικές ιστοσελίδες, πριν από λίγες ημέρες οι φορείς της εκπαίδευσης στη Λέσβο πρότειναν να χρησιμοποιηθεί ο χώρος για τη στέγαση σχολείου της Μυτιλήνης, δεδομένου του μεγάλου προβλήματος σχολικής στέγης στην πόλη.

Χτυπούν συναγερμοί στην ηπειρωτική Ελλάδα
Ενώ, όμως, στα νησιά φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο «απόθεμα εμπιστοσύνης» μετά τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης, στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν είναι λίγες οι περιοχές στις οποίες χτυπούν «συναγερμοί». Οσα συνέβησαν πριν από μικρό χρονικά διάστημα στα Καμένα Βούρλα, με την αιφνιδιαστική μεταφορά μεταναστών δίχως προηγούμενη συνεννόηση με τις τοπικές Αρχές, έχουν βάλει «φωτιές» σε αρκετές πόλεις ανά την επικράτεια, αλλά ακόμη και δήμους της Αθήνας, των οποίων οι δήμαρχοι αντιμετωπίζουν τις αντιδράσεις πολιτών κάθε φορά που ξεκινά μια φήμη για εγκατάσταση μεταναστών στην περιοχή τους.

Χαρακτηριστικά είναι όσα έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα τόσο στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού όσο και στον Δήμο… Κηφισιάς. Στον πρώτο, ο δήμαρχος αναγκάστηκε σε κατηγορηματική δημόσια διάψευση των πληροφοριών που είχαν ευρέως κυκλοφορήσει στην πόλη σχετικά με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο στρατόπεδο «Φακίνου». Ο δήμαρχος τονίζει ότι το θέμα διέψευσε σε συνομιλία που είχε μαζί του ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος. Ενώ κατόπιν επικοινώνησε με τον Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρο, ο οποίος τον πληροφόρησε ότι στο εν λόγω στρατόπεδο θα δημιουργηθεί η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.

Και εάν ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, δίπλα στο Πεντάγωνο, έλυσε το θέμα με τηλέφωνα, ο Δήμος Κηφισιάς αναγκάστηκε να πάει για «αυτοψία» σε χώρο κάμπινγκ στην περιοχή της Νέας Κηφισιάς, προκειμένου να μπορέσει να διαψεύσει τα περί μυστικής μεταφοράς μεταναστών σε αυτό. Μάλιστα, ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος και η Δημοτική Αστυνομία του δήμου πραγματοποιούν συχνά αυτοψίες σε κάμπινγκ, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν έχουν μετατραπεί σε hot spot μεταναστών.

Ωστόσο, η εκπεφρασμένη θέληση του υπουργείου να μεταφέρει έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι σε κάποια πόλη, σε κάποιον δήμο, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μαζική εγκατάσταση μεταναστών. Οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρά το κυβερνητικό μασάζ, γνωρίζουν ότι όπου αυτό έχει συμβεί, η εξέλιξη δεν μπορεί παρά να είναι αρνητική για τους ιδίους. Ηδη αντιπολιτευόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι, σε περιοχές της χώρας, έχουν αρχίσει διαδικτυακές εκστρατείες, προκειμένου να μην υπάρξει εγκατάσταση μεταναστών στους δήμους τους.

Back to top button