COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Όταν ο εφιάλτης γίνεται Κόλαση! Μέχρι και τις 60.000 την ημέρα μπορεί να φτάσουν τα κρούσματα μέσα στο επόμενο 15ημερο, προειδοποιούν ειδικοί επιστήμονες, μιλώντας στο europost.gr!

Αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι, τότε δεν θα πρόκειται για εφιάλτη, αλλά θα βιώσουμε την ίδια την Κόλαση! Σοβαροί ειδικοί επιστήμονες, με τους οποίους η συντακτική ομάδα του europost.gr διατηρεί στενή επικοινωνία, μας διετύπωσαν την πρόβλεψη ότι μέσα στο επόμενο 15ημερο είναι πολύ πιθανόν ο αριθμός των κρουσμάτων της μετάλλαξης «Όμικρον» να φτάσει και τις 60.000 ημερησίως!

Μακάρι οι προβλέψεις αυτές να μην βγούνε αληθινές! Ωστόσο η εξέλιξη των πραγμάτων πηγαίνει προς τα εκεί, καθώς -όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι επιστήμονες- δεν έχει φανεί ακόμη η εικόνα της δραματικής διασποράς της μετάλλαξης «Όμικρον» στην Ελληνική κοινωνία, που έγινε κατά τις Εορτές των Χριστουγέννων, οπότε και αναπτύχθηκε μεγάλη κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα.

Βεβαίως, η ραγδαία αυτή επιδείνωση θα είχε αποφευχθεί, σε μεγάλο βαθμό, αν είχαν ληφθεί εγκαίρως περιοριστικά και απαγορευτικά μέτρα και αν δεν είχε επικρατήσει στο Μέγαρο Μαξίμου η ανόητη και επικίνδυνη άποψη ότι «αφήστε την οικονομία και την αγορά να δουλέψουν στις Γιορτές και… μετά βλέπουμε!».

Άγνωστο είναι ακόμη το κόστος, που θα έχει αυτή η εφιαλτική κατάσταση, που προβλέπουν οι ειδικοί ότι θα επικρατήσει, σε επίπεδο νοσηλειών στις ΜΕΘ και θανάτων!

Πάντως, το ΕΣΥ έχει ήδη γονατίσει από τη στιγμή που ουσιαστική ενίσχυσή του δεν υπήρξε και τα μέτρα, που ελήφθησαν μοιάζουν περισσότερο με ‘μπαλώματα’!

Και ο Σαρηγιάννης μιλάει για 60.000 κρούσματα την ημέρα, ενώ ο Βασιλακόπουλος ζητάει υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλους!

Ενώ η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον δείχνει ανεξέλεγκτη και τα κρούσματα ημερησίως σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, σοκάρει η πρόβλεψη του Δημοσθένη Σαρηγιάννη για το τι μας περιμένει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ ανέφερε ότι τα αποτελέσματα των νέων μέτρων θα φανούν μετά από μια βδομάδα, οπότε θα υπάρξει και επιβράδυνση στην πορεία της πανδημίας.

Αυτά είναι τα καλά νέα, που όμως δεν πρόκειται να κρατήσουν για πολύ, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη που προβλέπει νέο ρεκόρ κρουσμάτων από τις πρώτες ημέρες του 2022!

«Μπορεί να δούμε να ανεβαίνουν κι άλλο τα κρούσματα. Με την τάση που έχουμε τώρα μπορεί να φτάσουμε και τις 60.000. Αν γίνει αυτό από τις 22-23 Ιανουαρίου θα δούμε και αποκλιμάκωση. Το πρόβλημα σε αυτό θα είναι η επιβάρυνση του ΕΣΥ. Παρά την ηπιότητα της νοσηρότητας της νόσησης από την Όμικρον όταν οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι ένα μικρό ποσοστό θα χρειαστεί και νοσηλεία».

Δικαιολόγησε την πρόβλεψή του με βάση τον αριθμό αναπαραγωγής, που την Τρίτη ήταν 1,6 και αυτό σημαίνει ότι δυο άτομα θετικά στον κορωνοϊό κολλάνε άλλους τρεις. Αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των σχολείων, εξηγώντας ότι αν ανοίξουν μια βδομάδα αργότερα, δεν θα συμπέσει με την κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας.

Βασιλακόπουλος: «Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους!»

Με το γνωστό του ύφος ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ζήτησε να επιβληθεί καθολική υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και σχολιάζοντας τα μέτρα της Κυβέρνησης πρόσθεσε: «Εάν θέλουμε να αγοράσουμε χρόνο, πρέπει αύριο να βγούμε και να πούμε υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους».

Και συμπλήρωσε: «Θα βγούμε στο μπαρ έως τις 12 και μόλις κλείσουν θα πάμε στην πλατεία, μετά θα απαγορεύσουμε την κίνηση στην πλατεία και μετά θα οργανώσουμε πάρτι στο σπίτι. Τα έχουμε ξαναδεί αυτά».

Για τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώθηκε, ο κ.Βασιλακόπουλος τόνισε επιστρέφοντας στα εμβόλια «εάν είχαμε εμβολιαστεί οι πάντες, θα μας ένοιαζαν πόσα κρούσματα θα είχαμε; Τι πίεση θα είχε το σύστημα υγείας;».

«Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη προσπαθούμε να διασφαλίσουμε το δημοκρατικό δικαίωμα στο θάνατο, το δικαίωμα δηλαδή κάθε πολίτη να μην εμβολιάζεται και να πεθάνει αυτός αφετέρου να σκοτώσει συμπολίτες. Αυτό το δικαίωμα δεν το δίνουμε σε έναν οδηγό αυτοκινήτου και τον υποχρεώνουμε να φοράει ζώνη», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Back to top button