Advertisement
ΔΗΜΟΦΙΛΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ουκρανία: Έτσι οργανώθηκε η καταστροφική επίθεση στην “καρδιά” της Ρωσικής αεροπορίας – Ποιον ρόλο έπαιξαν η τεχνητή νοημοσύνη, οι δορυφόροι του ΝΑΤΟ, αλλά και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της Ρωσίας;

Τα Ουκρανικά drones ήταν κρυμμένα σε λυόμενα σπιτάκια με τηλεχειριζόμενες στέγες, που μεταφέρθηκαν ακόμη και σε 2000 χλμ απόσταση από τα σύνορα μέσα στην Ρωσία!

Αίσθηση έχει προκαλέσει στα διάφορα διεθνή στρατιωτικά επιτελεία η “χειρουργική” επίθεση των Ουκρανών σε αεροπορικές βάσεις της Σιβηρίας, που βρίσκονται σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από τα Ρωσο- Ουκρανικά σύνορα! Είναι σαφές ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο επίτευγμα του Κιέβου από την αρχή του πολέμου,το οποίο σχεδιάστηκε με προσοχή και με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης,αλλά και δορυφορικών εικόνων, που μόνον το ΝΑΤΟ μπορεί να έχει.

Ουκρανία: Έτσι οργανώθηκε η καταστροφική επίθεση στην “καρδιά” της Ρωσικής αεροπορίας – Ποιον ρόλο έπαιξαν η τεχνητή νοημοσύνη,οι δορυφόροι του ΝΑΤΟ, αλλά και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της Ρωσίας;

Πιο συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας (SBU) κατάφεραν να μεταφέρουν μυστικά στο εσωτερικό της Ρωσίας συνολικά 150 επιθετικά drones τύπου FPV, εξοπλισμένα με εκρηκτικές κεφαλές. Από αυτά, ενεργοποιήθηκαν τελικά τα 116.

Η προώθηση των drones έγινε με ιδιαίτερη επιμέλεια: τοποθετήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένα κοντέινερ-εκτοξευτές τα οποία μεταφέρονταν με φορτηγά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και λυόμενα σπίτια ως κάλυψη, μεταφερόμενα πάνω σε πλατφόρμες, ώστε να αποπροσανατολιστούν οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Μόλις τα φορτηγά είχαν φτάσει και εγκατασταθεί σε στρατηγικά σημεία, κοντά σε ρωσικές αεροπορικές βάσεις και εντός της ακτίνας δράσης των FPV, οι πράκτορες –είτε Ουκρανοί είτε ξένης εθνικότητας συνεργάτες– εγκατέλειψαν τη ρωσική επικράτεια, αφήνοντας τα drones να περιμένουν την εντολή.

Πριν την εισαγωγή τους στη Ρωσία, τα drones είχαν εξοπλιστεί με λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο τους επέτρεπε να αναγνωρίζουν και να επιλέγουν στόχους αυτόνομα, στηριζόμενα σε ψηφιακά δεδομένα και εικόνες από ρωσικά βομβαρδιστικά ή κρίσιμες υποδομές αεροδρομίων. Αυτές οι πληροφορίες είχαν συλλεχθεί χάρη σε δορυφορικά δεδομένα, πιθανότατα προερχόμενα από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.


Για την αποστολή των εντολών και την επικοινωνία με τα drones, οι Ουκρανοί εκμεταλλεύτηκαν τα ήδη υπάρχοντα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στη Ρωσία (4G/5G ή Wi-Fi). Τα FPV ήταν εξοπλισμένα με απλές κάρτες SIM ή μονάδες επικοινωνίας, λειτουργώντας όπως ένα smartphone: μπορούσαν να συνδεθούν σε τοπικά δίκτυα, να λαμβάνουν ενημερώσεις λογισμικού ή νέες συντεταγμένες από την Ουκρανία, ακόμη και να στέλνουν πίσω βίντεο από τις επιθέσεις, όπως τεκμηριώθηκε από τα πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα η SBU.

Ουκρανία: Έτσι οργανώθηκε η καταστροφική επίθεση στην “καρδιά” της Ρωσικής αεροπορίας – Ποιον ρόλο έπαιξαν η τεχνητή νοημοσύνη,οι δορυφόροι του ΝΑΤΟ, αλλά και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της Ρωσίας;

Η στρατηγική χρήση των ρωσικών υποδομών επικοινωνίας είχε διττό όφελος: απέτρεπε την ανάγκη εγκατάστασης ξένων επικοινωνιακών συστημάτων (τα οποία θα μπορούσαν να εντοπιστούν εύκολα) και εξασφάλιζε πλήρη διακριτικότητα στην επιχείρηση.

Τα drones είχαν ήδη προγραμματιστεί με στόχους, βασιζόμενα σε εικόνες ή συντεταγμένες, και αξιοποιούσαν ενσωματωμένους αισθητήρες –κάμερες και GPS– για να κατευθυνθούν και να επιτεθούν με ακρίβεια. Παράλληλα, η σύνδεσή τους με τα ρωσικά δίκτυα επέτρεπε τη λήψη νέων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο ή τη μεταφορά υλικού από τις επιθέσεις.

Η εντολή για την επίθεση δόθηκε όταν η ουκρανική πλευρά –ή, σύμφωνα με κάποιες πηγές, ξένα κέντρα επιρροής– έκρινε ότι είχε έρθει η κατάλληλη στιγμή, λίγο πριν από κρίσιμες διπλωματικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο να τις ναρκοθετήσουν.

Χάρη στη δυνατότητα αυτόνομης καθοδήγησης και τη συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης, τα FPV εκτέλεσαν το τελευταίο και πιο κρίσιμο στάδιο της αποστολής: την επίθεση στα ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά, επιχειρώντας από αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων από την Ουκρανία – χωρίς ανθρώπινη παρουσία στο πεδίο.

Ελένη Λαμπράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Επικοινωνία & ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και κατέχει master στις Πολιτισμικές Σπουδές. Εργάζεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από το 2010, ενώ παρουσιάζει μουσικές ραδιοφωνικές εκπομπές και αφιερώματα από το 2013 μέχρι και σήμερα.
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button