ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ουκρανία: Τι περιλαμβάνει η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ που έκοψε «μαχαίρι» ο Τραμπ

Advertisement

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πρόσφατα τη διακοπή κάθε νέας αποστολής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, επιχειρώντας να πιέσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προχωρήσει σε συμφωνία τερματισμού του πολέμου.

Η απόφαση του Τραμπ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την άμυνα του Κιέβου, με τον Ζελένσκι να δηλώνει πως η χώρα του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αμερικανικές προμήθειες όπλων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη προσφέρει συνολικά 123 δισ. δολάρια σε βοήθεια προς την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το 2022, εκ των οποίων 69 δισ. αφορούν στρατιωτικό εξοπλισμό. Το Κίεβο έχει ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή οπλισμού, ωστόσο η συμβολή των ΗΠΑ παραμένει κρίσιμη, καλύπτοντας περίπου το 40% των αμυντικών του αναγκών.

Τι περιλαμβάνει η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία με σημαντικά αμυντικά συστήματα, όπως:

Advertisement
  • Συστήματα αεράμυνας Patriot
  • Μη επανδρωμένα αεροσκάφη
  • Εκτοξευτές πυραύλων HIMARS
  • Άρματα μάχης και αντιαρματικά όπλα

Η στρατιωτική υποστήριξη παρέχεται μέσω του προγράμματος Προεδρικής Αρχής Απορρόφησης (PDA), που επιτρέπει στις ΗΠΑ να μεταφέρουν εξοπλισμό απευθείας από τα αποθέματά τους. Μέχρι σήμερα, η Ουάσιγκτον έχει αξιοποιήσει αυτό το πλαίσιο σε 55 περιπτώσεις, παρέχοντας όπλα αξίας περίπου 31,7 δισ. δολαρίων.

Ντόναλντ Τραμπ: "Υπό σκέψη" η βοήθεια στην Ουκρανία, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Οι πιθανές συνέπειες της διακοπής βοήθειας από τις ΗΠΑ

Η απόφαση του Τραμπ να σταματήσει τη στρατιωτική ενίσχυση αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η Ουκρανία ενδέχεται να ξεμείνει από πυρομαχικά μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο, ενώ η έλλειψη πυραύλων Patriot θα μπορούσε να καταστήσει το Κίεβο πιο ευάλωτο σε ρωσικές επιθέσεις.

Παρότι η Ευρώπη ενισχύει την Ουκρανία, υπάρχουν οπλικά συστήματα – όπως οι πύραυλοι Patriot – που μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να προμηθεύσουν. Η Πολωνία έχει δεσμευτεί να παρέχει περισσότερα άρματα μάχης, αλλά οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος χορηγός βαρέων όπλων, έχοντας αποστείλει τα περισσότερα οβιδοβόλα, αντιαεροπορικά συστήματα και εκτοξευτές πυραύλων.

Με τις συνομιλίες Κιέβου-Ουάσιγκτον να προγραμματίζονται στη Σαουδική Αραβία, η ουκρανική κυβέρνηση αναζητά εναλλακτικές λύσεις, ενώ η διακοπή της βοήθειας μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης.

Advertisement

Δείτε τα γραφήματα του CNN

Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button