COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ούτε τον εαυτό του δεν πείθει πλέον ο Γερπετρίτης: Ακόμη «βλέπει»… «αμοιβαία ειλικρίνεια με την Τουρκία»!

Συμμετέχοντας στη δεύτερη ημέρα του Φόρουμ «East Macedonia & Thrace» που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη και απαντώντας σε ερωτήσεις της δημοσιογράφου Αλεξάνδρας Φωτάκη, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μοιράστηκε μαζί μας το… όνειρό του για ειρήνη (κάτι σαν τις απαντήσεις που δίνουν στα καλλιστεία!).

Ο υπουργός Εξωτερικών από τη μια αναγνώρισε πως με την Τουρκία δεν είναι μια εύκολη συζήτηση και από την άλλη υπογράμμισε πως η χώρα μας οφείλει να συζητεί. «Οφείλουμε να συζητούμε. Οφείλουμε να έχουμε ένα διαβουλευτικό τόνο. Δεν μπορούμε μονίμως να βρισκόμαστε με το όπλο παρά πόδα. Μέσω της παραγωγικής συζήτησης μπορούν να επιτευχθούν σημαντικά πράγματα. Κυρίως μπορεί να επιτευχθεί ένα πράγμα. Οι διαφορές να μην παράγουν κρίση».

Μάλιστα εκμυστηρεύτηκε πως όταν ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έβαλε στόχο να μπορούν οι δύο χώρες να συζητούν, να μπορέσουν να βρούνε τον μηχανισμό εκείνο έτσι ώστε κάθε φορά που έχουν εντάσεις να μην παράγονται κρίσεις και εφόσον μπορούν να συζητούν και τα δύσκολα. «Τα εύκολα συντηρούν μια κατάσταση νηνεμίας στην περιοχή, όσο όμως δεν αγγίζουμε και επιλύουμε τα δύσκολα ζητήματα που χρονίζουν από δεκαετίες δεν πρόκειται να βρεθούμε σε μια κατάσταση απόλυτης ηρεμίας», όπως είπε.

Και συνεχίζοντας είπε πως η εντολή που έχουν λάβει οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Ελλάδας και Τουρκίας, είναι όταν κριθεί ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες να συζητήσουν για τα μείζονα θέματα, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και δη της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

«Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίζουμε σε ένα καθεστώς καταλλαγής, να μην έχουμε παραβιάσεις εναέριου χώρου, να έχουμε μειωμένες μεταναστευτικές ροές. Είναι αναγκαίο αλλά δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει να έχουμε την τόλμη να δούμε και τα μείζονα»!

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «βαδίζουμε σε ένα σχετικά καλό δρόμο», ενώ συμπλήρωσε: «Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία και τη συνθετότητα να διαχειριστούμε σε λίγους μήνες ζητήματα, τα οποία είναι χρονίζοντα αφενός και αφετέρου στο παρελθόν έχουν παραγάγει μείζονες κρίσεις».

Όταν ρωτήθηκε αν βλέπει πιθανή τη σύναψη ενός συμφώνου μη επίθεσης, αναφέρθηκε στη… σημασία της Διακήρυξης των Αθηνών: «Θα προτιμούσα το βάδην από την ταχύτητα. Στις σχέσεις με την Τουρκία, δεν μπορούμε να φτάσουμε από το μηδέν στο εκατό σε 4 δευτερόλεπτα. Θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα σε μια λογική σταδιακής εμβάθυνσης. Είμαστε στο πεδίο εκείνο που χτίζουμε αμοιβαία ειλικρίνεια. Έχουμε κατακτήσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο αμοιβαίας κατανόησης, όμως θα πρέπει να προχωρήσουμε βήμα βήμα, όχι με άλματα».

Back to top button