COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

Χωρίς κατηγορία

Π. Καμμένος για «casus belli»: Δεν είμαι Κοτζιάς για να ανακοινώνω τις αποφάσεις της κυβέρνησης

Κάλεσμα προς την Τουρκία να χαμηλώσει τους τόνους, καθώς οι μεγαλοστομίες δεν ωφελούν κανένα, ώστε να εκμεταλλευθούμε τον υποθαλάσσιο χώρο χωρίς απειλές, υπό την εγγύηση της καλής και ασφαλούς λειτουργίας του διεθνούς δικαίου», απηύθυνε ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του έργου του υπουργείου, κατά την τετραετία 2015-2018.
«Η Ελλάδα σέβεται, εφαρμόζει και θα εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο, έχοντας μαζί της εκείνους που αντιλαμβάνονται ποιος είναι ο παραβάτης», πρόσθεσε , παρατηρώντας ότι «προς τούτο βοήθησε η παρουσία της SNMG2 στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς οι σύμμαχοι διαπίστωσαν «ιδίοις όμμασι», ότι η Τουρκία παραβιάζει τα χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο, ενώ η Ελλάδα προασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
«Η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρχουν συνθήκες καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής αλλά είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί στο ακέραιο την εδαφική ακεραιότητα της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», επανέλαβε.
Για το θέμα της ΑΟΖ στο Αιγαίο σε σχέση με το casus belli της γείτονος, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι «δεν είναι Κοτζιάς να ανακοινώνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης, η οποία έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της με την εγγύηση των Ενόπλων Δυνάμεων».
Παράλληλα, ο κ. Καμμένος προέτρεψε τα πολιτικά κόμματα να αφήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, δηλώνοντας ότι «θα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος εάν τον προϋπολογισμό του 2019 θα υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό του υπουργείου, όπως γινόταν στο παρελθόν».
Απαντώντας σε ερώτηση για τα λάθη κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Αμυνας ανέφερε ότι δεν τελείωσε:
-Το θέμα της τακτοποίησης των Εθελοντών Μακράς Θητείας
-Την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στις ανώτατες και ανώτερες σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και
-Το θέμα των αποστράτων, όπου υπήρξαν αδικίες.
Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, την περίοδο 2015-2018, δεν υποκατέστησε ποτέ την στρατιωτική ηγεσία, ενώ σχολίασε ότι δεν θα ήταν ευτυχής εάν παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο του οι δύο στρατιωτικοί ήταν ακόμη κρατούμενοι στις φυλακές της Ανδριανούπολης, θέμα για το οποίο όπως είπε έχει να πει πολλά όταν αποδεσμευθούν τα στοιχεία. Η απόφαση για την επιστροφή των αναδρομικών, πρόσθεσε, ήταν δέσμευση δική μου και του πρωθυπουργού.
Όσον αφορά στη χθεσινή πτήση του στα Ίμια για την απόδοση τιμών στους τρεις νεκρούς αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, ο κ. Καμμένος παρατήρησε ότι «ο σεβασμός στους νεκρούς και η απόδοση των οφειλομένων τιμών σε αυτούς αποτελεί υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας».
Υπενθύμισε δε, ότι όταν ανέλαβε το υπουργείο το 2015, πήγε στα Ίμια, καθώς συνέπεσε με την επέτειο γιατί το είχε καημό που κανένας υπουργός δεν είχε καταθέσει στεφάνι στον τόπο θυσίας των Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση, Έκτορα Γιαλοψού.
Όσον αφορά στις αιτιάσεις για την παρουσία του σε μονάδες των Τριών Όπλων με στρατιωτική ενδυμασία ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι έγινε γιατί ήθελε να πλησιάσει το προσωπικό, καθώς, όπως είπε, «άλλο είναι να διανυκτερεύεις σε πλοίο, σε αεροδρόμιο σε ένα φυλάκιο κοντά στο τζάκι και άλλο να παίρνεις τις υπηρεσιακές αναφορές».
Ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Αμυνας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να αναλάβουν να ενισχύσουν με περισσότερους εξοπλισμούς την Ελλάδα καθώς αποτελεί την «τελευταία χώρα ασπίδα εναντίον του φονταμενταλισμού. Πρόσθεσε δε, ότι στις συζητήσεις του με Αμερικανούς αξιωματούχους για τους εξοπλισμούς τους επισήμανε ότι ενδεχόμενη ενίσχυση της Τουρκίας με F-35 και S-400, θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα για την ίδια τη Δύση, καθώς η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει φαινόμενα φονταμενταλισμού εάν εκδηλωθούν στη γείτονα .
Αναφερόμενος στη συμπαράσταση του προς την Κύπρο ο κ. Καμμένος ανέφερε την παρουσία των ελληνικών F-16 στην παρέλαση στην Κύπρο και την αναγνώριση των νεκρών κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επαναλαμβάνοντας ότι το μαρτυρικό νησί θα έχει απελευθερωθεί και το Κυπριακό θα έχει λυθεί όταν μπορούμε να λειτουργούμε στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα.
Ο κ. Καμμένος εξήρε τη στάση των ΗΠΑ στη διάρκεια της κρίσης στη χώρα μας λέγοντας ότι «υπήρξε πραγματικός σύμμαχος και όχι δανειστής» και επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρεί άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που είναι παραδοσιακός φίλος της χώρας μας.
Εκτίμησε δε, ότι καθώς μετατοπίζεται το διεθνές ενδιαφέρον ενεργειακά από τη Μέση Ανατολή προς την ανατολική Μεσόγειo ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας γίνεται πιο σημαντικός απ’ ότι στο παρελθόν και δείγματα εμπιστοσύνης του διεθνούς παράγοντα προς τη χώρα μας αποτελούν η μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας, ο σταθμός στην Αλεξανδρούπολη κλπ. Στο σημείο αυτό εξήρε το ρόλο της στρατιωτικής διπλωματίας προς την κατεύθυνση αυτή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μέσω αυτής ανεδείχθη ότι η Ελλάδα ενώνει τους λαούς της Μεσογείου.
Ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Αμυνας εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι παραδίδει την Ελλάδα έχοντας αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία της και όχι έχοντας την παραχωρημένη, όπως την παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Τέλος για το νέο υπουργό Εθνικής Αμυνας αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι αποτελεί την πλέον ομαλή και ασφαλή επιλογή όχι για την κυβέρνηση αλλά για τον ελληνικό λαό , το Εθνος. Δεν έχει πολιτικές δεσμεύσεις, είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button