EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Η UNESCO ανάβει το πράσινο φως για την 9η Φεβρουαρίου με ομόφωνη απόφαση

Advertisement

Μια απόφαση με βαθιά συναισθηματική, πολιτιστική και ιστορική αξία πήρε σήμερα η UNESCO: η 9η Φεβρουαρίου προτείνεται να καθιερωθεί επισήμως ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Πρόκειται για μια ομόφωνη απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του οργανισμού, ύστερα από πρόταση της Ελλάδας, που τιμά τη γλώσσα μας, ένα από τα παλαιότερα και πλουσιότερα γλωσσικά συστήματα του πλανήτη.

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Η UNESCO ανάβει το πράσινο φως για την 9η Φεβρουαρίου

Όπως δήλωσε περήφανα ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, Γιώργος Κουμουτσάκος: «Είναι μια διεθνής αναγνώριση της διαχρονικής παρουσίας και της ανεκτίμητης προσφοράς της ελληνικής γλώσσας στον πολιτισμό και την παγκόσμια κληρονομιά. Είναι μέρα χαράς και υπερηφάνειας για όλους μας».

Η ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει για τέσσερις βασικούς λόγους:

Advertisement

Πρώτον, για τη συνέχεια της: μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και 4.000 χρόνια, ενώ γράφεται τουλάχιστον 2.800 χρόνια. Από τη Γραμμική Β’ μέχρι το σημερινό μας αλφάβητο, η ελληνική δεν σταμάτησε ποτέ να εξελίσσεται, να προσαρμόζεται και να ζει – όπως είπε και ο Σεφέρης, δεν υπήρξε ποτέ «κενό» στη χρήση της.

Δεύτερον, για την πλούσια καλλιέργειά της: είναι η γλώσσα των μεγάλων – του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Θουκυδίδη, του Ιπποκράτη. Λογοτεχνία, επιστήμη, φιλοσοφία, θέατρο, όλα άνθισαν μέσα από τα ελληνικά.

Τρίτον, για τη διεθνή επιρροή της: λέξεις ελληνικής προέλευσης υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες και όχι μόνο. Από τη φιλοσοφία μέχρι την ιατρική, τα ελληνικά δάνεισαν όρους που σήμερα θεωρούνται αυτονόητοι.

Τέταρτον, για τη συνεχιζόμενη χρήση της στην επιστήμη: ιατρική, φυσική, αστρονομία, κοινωνιολογία – οι πιο εξειδικευμένοι επιστημονικοί όροι έχουν ελληνική ρίζα. Και αυτό δεν αλλάζει, παρά τα χρόνια που περνούν.

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Η UNESCO ανάβει το πράσινο φως για την 9η Φεβρουαρίου

Advertisement

Η UNESCO επίσης σημειώνει τη συμβολή των Ελλήνων στη δημιουργία του φωνηεντικού αλφαβήτου, όταν αξιοποίησαν το φοινικικό και πρόσθεσαν τα φωνήεντα, φτιάχνοντας έτσι το πρώτο πλήρες αλφάβητο στην ιστορία.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η ελληνική γλώσσα, στην ελληνιστική περίοδο, έγινε η πρώτη διεθνής γλώσσα, ένα είδος παγκόσμιας γλώσσας της εποχής. Την αγκάλιασε η ρωμαϊκή αυτοκρατορία, διασώθηκε από τους Πατέρες της Εκκλησίας, αναγεννήθηκε με την Αναγέννηση, ενώ στον Διαφωτισμό θεωρούνταν βασική γνώση για κάθε καλλιεργημένο άνθρωπο.

Η UNESCO θυμίζει επίσης τον ανεκτίμητο Ηλεκτρονικό Θησαυρό της Ελληνικής Γλώσσας (TLG), που περιλαμβάνει πάνω από 12.000 ελληνικά έργα από τον Όμηρο μέχρι τον 15ο αιώνα – μια ψηφιακή βιβλιοθήκη με πάνω από 105 εκατομμύρια λέξεις!

Advertisement

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο κατέληξε στην 9η Φεβρουαρίου ως την πλέον κατάλληλη ημερομηνία, καθώς συμπίπτει με την επέτειο θανάτου του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού.

Η στήριξη της πρωτοβουλίας αυτής ήταν ευρεία. Η πρώτη χώρα που έσπευσε να εκφράσει δημόσια τη στήριξή της ήταν – ποια άλλη; – η Αϊτή, η πρώτη που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας το 1822!

Το τελικό κείμενο της απόφασης, όπως έγινε γνωστό, συντάχθηκε με τη συμβολή δύο σημαντικών επιστημόνων της γλωσσολογίας: του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη και του Χρήστου Κλαίρη.

Η ελληνική γλώσσα δεν είναι μόνο εργαλείο επικοινωνίας. Είναι πολιτισμός, μνήμη, ταυτότητα. Και η απόφαση της UNESCO το αναγνωρίζει με τον πιο επίσημο τρόπο.

Advertisement

Ελένη Λαμπράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Επικοινωνία & ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και κατέχει master στις Πολιτισμικές Σπουδές. Εργάζεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από το 2010, ενώ παρουσιάζει μουσικές ραδιοφωνικές εκπομπές και αφιερώματα από το 2013 μέχρι και σήμερα.
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button