COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

FeaturedΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Τι γιορτάζουμε και ποια είναι η ιστορία της

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (ΠΗΓ) γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια διεθνώς επίσημα αναγνωρισμένη γιορτή, η οποία καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στη μνήμη των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους στην απεργία των μοδιστρών της Νέας Υόρκης το 1908.

Εκείνη την εποχή, οι γυναίκες αγωνίζονταν για τα δικαιώματά τους και για μικρότερο ωράριο εργασίας, καλύτερες αμοιβές, δικαίωμα ψήφου και τέλος στην παιδική εργασία. Η πρώτη επίσημη Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909. Η ημερομηνία 8 Μαρτίου καθορίστηκε μόλις μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και έκτοτε αναγνωρίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 1975.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, ένας από τους κύριους στόχους της γιορτής ήταν ο αγώνας για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών, στον οποίο συνέβαλαν κυρίως οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί. Προς το παρόν, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας είναι σύμβολο της νίκης των γυναικών στον αγώνα για τα δικαιώματά τους, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και την ισότητα των φύλων. Δυστυχώς, αυτά τα πράγματα παραμένουν παρεξηγημένα και ασεβή σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στον 21ο αιώνα.

Πώς γιορτάζεται η 8η Μαρτίου παγκοσμίως;
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται εδώ και αρκετό καιρό, ιδίως στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία. Η γιορτή αρχικά διαμορφώθηκε στη Ρωσία. Εκεί, εκτός από λουλούδια και αρώματα, οι γυναίκες λαμβάνουν και άλλα πολυτελή δώρα, όπως κοσμήματα και ερωτικά εσώρουχα από τους άνδρες. Οι μαθητές διοργανώνουν πάρτι για τους συμμαθητές τους και η μανία για ψώνια είναι τεράστια και μοιάζει με τη αυτή του Αγίου Βαλεντίνου στις ΗΠΑ.

Στις 8 Μαρτίου, οι Ιταλίδες παραδοσιακά λαμβάνουν μια κίτρινη μιμόζα από τους άνδρες και τις περισσότερες φορές δωρεάν είσοδο σε ένα μουσείο ή μια επίσκεψη σε διάφορα μνημεία πολιτισμού. Η ΠΗΓ είναι επίσης δημοφιλής και γιορτάζεται στην Τουρκία. Εκεί, οι γυναίκες επισκέπτονται διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις ή εστιατόρια όπου διοργανώνονται γυναικεία πάρτι χωρίς την παρουσία ανδρών.

Ο εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας έχει διατηρήσει σχεδόν την αυθεντική του μορφή στην Αργεντινή, όπου οι γυναίκες βγαίνουν στους δρόμους και αγωνίζεται διαδηλωτικά για τα δικαιώματά του. Και με μεγάλη επιτυχία – για παράδειγμα, το 2020 η χώρα νομιμοποίησε την άμβλωση. Στην Κίνα, η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών είναι εθνική εορτή και γιορτάζεται με μισή ημέρα αργία για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες από το 1949. Η Ημέρα των Κοριτσιών γιορτάζεται επίσης στις 7 Μαρτίου στην Κίνα.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Τσεχική Δημοκρατία
Η 8η Μαρτίου είναι γιορτή στην Τσεχία από το 2004. Μερικοί άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί για την ΠΗΓ λόγω του σοσιαλιστικού παρελθόντος. Εκείνη την εποχή, αυτή η γιορτή γιορτάστηκε από τους αρχηγούς του κόμματος και τους υφισταμένους τους, αλλά όχι από τις ίδιες τις γυναίκες. Για την ΠΗΓ τα παιδιά έφτιαχναν κάρτες με ευχές για τις μητέρες τους στις τάξεις εργασίας και δημιουργικότητας. Στην Τσεχία, η Ημέρα της Μητέρας είναι πιο δημοφιλής, η οποία γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου σύμφωνα με το αμερικανικό μοντέλο. Αυτή την γιορτή αναβίωσαν στην Τσεχία μετά το 1989 και είναι ακόμη πιο δημοφιλείς από την ΠΗΓ.

Η 8η Μαρτίου είναι μια ευκαιρία για τον εορτασμό των αμέτρητων πράξεων και επιτυχιών που σχετίζονται με την καταπολέμηση της χειραφέτησης των γυναικών. Πριν από καιρό, η Μάργκαρετ Θάτσερ είπε: “Αν θέλετε να πείτε κάτι, ρωτήστε έναν άντρα. Εάν κάτι θέλετε να γίνει, ρωτήστε μια γυναίκα.” Δυστυχώς, ακόμη και στον 21ο αιώνα, υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο όπου οι γυναίκες δεν είναι ίσες με τους άνδρες, έχουν λιγότερα δικαιώματα, χειραφετούνται από την κοινωνία και λαμβάνουν ακόμη και χαμηλότερες αμοιβές για την ίδια θέση εργασίας σε σύγκριση με τους άνδρες. Ευτυχώς, η Eλλάδα δεν είναι μία από αυτές τις χώρες και από αυτή την άποψη είμαστε από τις πρώτες στην Ευρώπη.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Δημοφιλές μάρκες πίσω από τις οποίες είναι γυναίκες
Οι δεξιότητες των γυναικών και το απαραίτητο θάρρος, σε συνδυασμό με την πίστη στις ικανότητές τους, οδήγησαν επίσης στην εμφάνιση διάσημων οίκων αρωματοποιίας που ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των γυναικών σε όλο τον κόσμο εδώ και δεκαετίες. Ας θυμηθούμε μερικά διάσημα γυναικεία ονόματα που έχουν μείνει στην ιστορία της μόδας και των αρωμάτων:

Coco Chanel – πρωτοπόρος στη μόδα και τον σχεδιασμό, σχεδιάστρια του διάσημου κοστουμιού Chanel, καθώς και το άρωμα № 5 της Chanel. Το εμβληματικό floral-ξυλώδες άρωμα με αλδεϋδες, ιλάνγκ ιλάνγκ, ίρις, γιασεμί, τριαντάφυλλο, κεχριμπάρι, σανταλόξυλο και βανίλια δημιουργήθηκε το 1921.
Elizabeth Arden – Πάνω από 100 χρόνια πριν, έθεσε τα θεμέλια της βιομηχανίας καλλυντικών στις Ηνωμένες Πολιτείες και η εταιρεία της συνεχίζει να αποκομίζει επιτυχία. Η μεγάλη δημοσιότητα της μάρκας έφερε τη σειρά γυναικείων αρωμάτων Green Tea, εναρμονίζοντας το σώμα και το μυαλό με το φρέσκο ​​άρωμα του πράσινου τσαγιού.
Estée Lauder – ίδρυσε την αυτοκρατορία καλλυντικών στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1946, γνωστή για τα αποκλειστικά καλλυντικά και τα αρώματα της. Λέει για την επιτυχία της: “Δεν έφτασα εκεί γιατί ήθελα ή ήλπιζα, αλλά επειδή δούλευα για αυτό.”
Jeanne-Marie Lanvin – ένα ταλαντούχο κορίτσι που χάρη της επιχείρηση της και το οραματιστικό της ταλέντο, έχτισε σταδιακά την εταιρεία μόδας Lanvin με πλούσια πελατεία και μεγάλη φήμη. Το 1927, δημιούργησε το περίφημο γυναικείο άρωμα βανίλιας Arpege, το οποίο εξακολουθεί να ονομάζεται «άρωμα της Γαλλίας».
Nina Ricci – γεννήθηκε στην Ιταλία, αλλά μετακόμισε στο Παρίσι, όπου ίδρυσε ένα κομψό και πολύ επιτυχημένο οίκο μόδας στο Παρίσι το 1932. Σηματοδοτεί την αρχή ενός από τα καλύτερα αρώματα όλων των εποχών: L´Air Du Temps (1948), γεμάτο γαρίφαλα, ίρις, τριαντάφυλλα, βιολέτες, γαρδένιες, γιασεμί και επιλεγμένα φρούτα. Το άρωμα είναι κρυμμένο σε ένα όμορφο μπουκάλι με περιστέρια, σύμβολο ειρήνης.

Back to top button