COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑ

Παίρνει ‘φωτιά’ η Αν. Μεσόγειος! Έλληνας ο επιχειρησιακός διοικητής της Ευρωπαϊκής επιχείρησης “Ειρήνη” για την Λιβύη – Σφοδρές αντιδράσεις και απειλές από Μόσχα & Άγκυρα – Η Τουρκία ενεργοποιεί άμεσα στην περιοχή επιχείρηση με την ονομασία ‘Ασπίδα της Μεσογείου’

Μόσχα και Άγκυρα για τους δικούς τους λόγους εναντιώνονται σφοδρά στην αποστολή ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Α.Μεσόγειο αφήνοντας υπόνοιες (ειδικά οι Τούρκοι) ακόμα και για πιθανά επεισόδια στην περιοχή.

Ο επιχειρησιακός διοικητής της ευρωπαϊκής ναυτικής δυνάμεως θα είναι πιθανότατα Έλληνας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα έρθει “πρόσωπο με πρόσωπο” με την τουρκική ναυτική δύναμη που περιπολεί στα ανοικτά της Λιβύης κινούμενη προκλητικότατα.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία ενεργοποιεί ξαφνικά την επιχείρηση “Ασπίδα της Μεσογείου”, ενώ ανεπιβεβαίωτες πηγές αναφέρουν την παρουσία Πακιστανικών μονάδων επιφανείας ενώ έχουμε ανακοίνωση της συνεργασίας των δύο χωρών στην περιοχή.

Μιλάμε για ένα σοβαρό σκηνικό το οποίο θα δημιουργηθεί από μόνο του χωρίς κόπο, φέρνοντας στην επικαιρότητα σενάρια που θα ανάψουν “φωτιές” το επόμενο διάστημα.

Η ευρωπαϊκή αποστολή “Ειρήνη” ευρίσκεται στο αρχικό στάδιο της ενεργοποίησής της ώστε να αναπτυχθεί στη Μεσόγειο, αλλά η Ρωσία και η Τουρκία φαίνονται πρόθυμες να αμφισβητήσουν το εμπάργκο του ΟΗΕ για τη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.

Χθες, η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ έδωσε το “πράσινο φως” για τις τελικές λεπτομέρειες της επιχείρησης, ξεκινώντας από το στόλο και την δομή της διοίκησης.

Σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, που συνέρχονται στο Συμβούλιο, θα κάνουν και άλλα μικρά βήματα. Ευρωπαϊκές πηγές μιλούν για ένα θετικό κλίμα, αλλά και για ορισμένα “τεχνικά ζητήματα που πρέπει να οριστικοποιηθούν”. Η αποστολή “θα ξεκινήσει με το πνεύμα της Διάσκεψης του Βερολίνου του περασμένου Ιανουάριο”, αλλά απομένει να γίνει κατανοητό ποιος θα συνεισφέρει όσον αφορά σε πλοία και αεροσκάφη.

Η επιχειρησιακή διοίκηση θα παραμείνει στην Ιταλία, εκπροσωπούμενη από τον Ναύαρχο Fabio Agostini, ενώ ο επιχειρησιακός διοικητής της δύναμης θα είναι πιθανόν Έλληνας, όπως διέρρευσε τις τελευταίες εβδομάδες.

Όσον αφορά τη σύνθεση της στρατιωτικής δύναμης, η Γερμανία θα στείλει 300 στρατιωτικούς και ένα αεροσκάφος ΑΦΝΣ τύπου P-3 Orion. Η περιορισμένη συμμετοχή του Βερολίνου ήταν αναμενόμενη και συμβάλλει στη διατήρηση μάλλον χαμηλών προσδοκιών για την αποτελεσματικότητα της αποστολής.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε αμφιβολίες για τη νομιμότητα της ευρωπαϊκής επιχείρησης.

Παρόλο που υπάρχει ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών από το 2011 για την επιβολή εμπάργκου όπλων και θεωρώντας ότι η Ρωσία έχει δικαίωμα αρνησικυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Λαβρόφ επανέλαβε την Τρίτη ότι «πρέπει να ζητήσουμε υποστήριξη από τον ΟΗΕ» για αυτό που αποκαλούμε αποστολή με «ευγενή στόχο», η οποία δημιουργεί «κάποιες αμφιβολίες».

“Στην πραγματικότητα όμως, η στάση των Ρώσων δείχνει ότι η Μόσχα θέλει να εμποδίσει την επιχείρηση αυτή. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται προς το παρόν μόνο στην αποστολή μισθοφόρων στη Λιβύη, αλλά η ρωσική πολιτική έχει από καιρό ξεκινήσει ένα άλλο παιχνίδι, το οποίο είναι πολιτικό.

Για τη Μόσχα δεν διακυβεύεται μόνο η παρουσία των ανδρών της Wagner, οι οποίοι υποστηρίζουν τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ”, εξηγεί ο Maxim Suckov, καθηγητής στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

Για τον Σούκοφ “το Κρεμλίνο αύξησε σταδιακά την επιρροή του στο πολιτικό επίπεδο της σύγκρουσης. Η αναφορά του αφορά μυστικό σχέδιο που αποκαλύφθηκε από το Bloomberg και την Daily Beast πριν από μερικές ημέρες, στο οποίο αναφέρονταν ότι ο Yevgeny Prigozhin, επικεφαλής της Wagner είναι ένας άνθρωπος πολύ κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ είχε πλησιάσει και τον γιο του Καντάφι, Saif al Islam ως το νέο πολιτικό ηγέτη της νέας Λιβύης”.

Εκτός από την ρωσική αντίδραση υπάρχει και η τουρκική.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματος AKP την Τρίτη, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι “η υποστήριξη προς την κυβέρνηση της Τρίπολης θα συνεχιστεί έως ότου νικηθεί ο Χαφτάρ “.

Εν τω μεταξύ, οι απευθείας πτήσεις από την Τουρκία προς τη Λιβύη με όπλα και οχήματα προς υποστήριξη του συμμάχου Fayez al Serraj έχουν αυξηθεί.

Μιλάμε για το απόλυτο σκηνικό ρήξης μεταξύ της ΕΕ (παρουσία της Ελλάδος), της Τουρκίας, της Ρωσίας μέσω μιας ναυτικής επιχείρησης η οποία σαφώς και πρέπει να υλοποιηθεί πάση θυσία, αλλιώς οι Τούρκοι θα δημιουργήσουν μια νέα βάση στα Νότια της Ελλάδος.

Πηγή: pentapostagma.gr

Back to top button