Δομικής αστάθειας προβλήματα διαπίστωσαν στην Παναγία των Παρισίων με μια νέα έκθεση, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης του φημισμένου καθεδρικού ναού σε περίπτωση που σαρώσουν το Παρίσι άνεμοι ταχύτητας 88 χλμ/ώρα.

Σύμφωνα με τον μηχανολόγο μηχανικό του Πανεπιστημίου των Βερσαλλιών, Πάολο Βανούτσι, ολόκληρο το κτίριο μπορεί να καταρρεύσει αν η ταχύτητα των ανέμων φθάσει τα 88 χλμ/ώρα. Πριν την πυρκαγιά η πέτρινη κτιριακή δομή ήταν αρκετή δυνατή για να αντέξει σε ανέμους ταχύτητας 218 χλμ/ ώρα όπως αναφέρει η Arts Newspaper.

Το πρόβλημα της δομικής αστάθειας στην Παναγία των Παρισίων προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις τάξεις των ειδικών, ότι ο στόχος που έβαλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ εντός πενταετίας δεν θα επιτευχθεί κι ότι θα απαιτηθεί πολύ μεγαλύτερο διάστημα

Το «βέλος» του ναού, που αποτεφρώθηκε από τις φλόγες, ενίσχυε ακόμη περισσότερο δομικά το κτίριο και η απουσία του τώρα το αποδυναμώνει, προσθέτει ο Βανούτσι υπογραμμίζοντας ότι πρώτη προτεραιότητα στη φάση της ανοικοδόμησης, που χρηματοδοτείται από μεγάλες δωρεές επιχειρηματιών, πρέπει να είναι η ενίσχυση και η αποκατάσταση του δομικού συστήματος.

Πριν από δύο εβδομάδες η Γαλλική Βουλή ψήφισε ειδικό νομοσχέδιο για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, που αναμένεται να εγκρίνει την ερχόμενη Δευτέρα και η Γερουσία. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα και πρώην ανώτερο αξιωματούχο της UNESCO, Φρανσέσκο Μπανταρέν, δεν διευθετεί όλα τα τεχνικά ζητήματα, αλλά φροντίζει για τη σύσταση του αρμόδιου κρατικού φορέα που θα επιβλέψει τη διαδικασία.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα