COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι: Ενώ οι ΗΠΑ ‘θάβουν’ τον East Med και τους δίνουν F-16, θριαμβολογούν για «συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο»! Η ‘περίεργη’ αφωνία από την Ελληνική κυβέρνηση και οι ‘βόμβες’ από τον Προκόπη Παυλόπουλο!

Ενώ η τουρκική κυβέρνηση συνεπικουρούμενη από τα ΜΜΕ της χώρας, συνεχίζει το κρεσέντο πληροφόρησης σχετικά με τη συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων του Αιγαίου και οι ΗΠΑ τελειώνουν την υπόθεση του East Med, προχωρώντας παράλληλα σε κινήσεις προσέγγισης της Άγκυρας (πώληση F16), στην Αθήνα επικρατεί διγλωσσία τόσο για τον East Med όσο και για τα ελληνοτουρκικά.

Την ώρα που το Μαξίμου απέφυγε να σχολιάσει δημοσίως τις δηλώσεις της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών κας Νιούλαντ, που έκρινε ασύμφορο και ασύμβατο τον East Med, προκρίνοντας ουσιαστικά τη βασική επιθυμία της Άγκυρας για μη ολοκλήρωση του έργου, ο υπουργός Εξωτερικών ακολουθεί διαφορετική γραμμή. Όχι μόνο στην περίπτωση του αγωγού, αλλά και στην επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, για την οποία το κυβερνητικό περιβάλλον επίσης τηρεί σιγήν ιχθύος.

Η διαφοροποίηση Δένδια από τη γραμμή Μαξίμου διαφάνηκε με τρόπο πρόδηλο, στις δηλώσεις που έκανε στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ. «Η κ. Νούλαντ εξέφρασε μια άποψη γιατί εγώ δεν τον είδα νεκρό τον EastMed». Είναι σωστή η εκτίμησή ότι ο EastMEd δεν είναι νεκρός ως πραγματικό έργο, αλλά ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην παρούσα χρονική φάση, ώστε να καλύψει άμεσες ανάγκες» επισήμανε ο κ.Δένδιας και τόνισε την ανάγκη να ληφθεί υπόψη η όδευση του EuroAsia – Interconnector, που ταυτίζεται με αυτή του EastMed και η οποία υποστηρίζεται σθεναρά από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Σε αντίθεση με το Μαξίμου, δεν άφησε ασχολίαστη τη νέα προσέγγιση των ΗΠΑ με την Τουρκία, με «εργαλείο» την πώληση των F-16, τονίζοντας σε αυστηρό τόνο πως «η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ. Είναι σύμμαχος μας, υπό μια συγκεκριμένη και συμμαχική ομπρέλα. Από την άλλη, η Τουρκία επανειλημμένως έχει απειλήσει την Ελλάδα. Άρα, πρέπει η Τουρκία να άρει τις απειλές εναντίον της Ελλάδας, το casus belli. Σαφώς έχουμε τοποθετηθεί στο αμερικανικό σύστημα υπό ποιους όρους η Ελλάδα θα ήταν σύμφωνη με την παροχή όπλων στην Τουρκία. Αυτό δεν αλλάζει, είναι διαχρονική αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Κατηγορώ από Παυλόπουλο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η χθεσινή τοποθέτηση του Προκόπη Παυλόπουλο στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που απέχει παρασάγγας από τη μετριοπαθή-ισορροπιστική στάση που κρατάει το Μαξίμου στις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνο-Τουρκικά. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρώην σημαίνον στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στις ΗΠΑ και την Τουρκία, λέγοντας μεταξύ άλλων «σε ποιον πουλάνε τα F-16», σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ κλείνουν τα μάτια στην επί τέσσερις δεκαετίες κατοχή της Κύπρου από την Αγκυρα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button