COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πανικός στο Κίεβο: Μεγάλη έλλειψη πυρομαχικών στον Ουκρανικό Στρατό! Ισχυρές πιέσεις προς την Ελλάδα να στείλει και ρουκέτες των 122 χλστ., αδειάζοντας τις αποθήκες του Ε.Σ!

Eίναι η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που έκαναν αίτημα οι ΗΠΑ για να τους παραδώσουν πυρομαχικά των 122 χλστ. οι οποίες με τη σειρά τους τα παραδίδουν στον ουκρανικό Στρατό;

Ο τελευταίος αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τα πυρομαχικά των 152 και 122 χλστ. καθώς έχει μεγάλη έλλειψη. Οι ΗΠΑ «έκαναν» το γύρο του κόσμου αναζητώντας τέτοια πυρομαχικά», αναφέρει η Washington Post χωρίς να διευκρινίζει βέβαια σε ποιες χώρες πήγαν.

Η επίσκεψη του Ουκρανού υπουργού Άμυνας Ολεκσίι Ρέζνικοφ, στην Ελλάδα όμως και η συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Ν.Παναγιωτόπουλο είχε ως κύριο αντικείμενο την αποστολή τέτοιων πυρομαχικών των 122 χλστ. των συστημάτων RM-70. Πόσα του υποσχέθηκε οπ Ν.Παναγιωτόπουλος δεν μπορούμε να γνωρίζουμε επακριβώς αλλά τα αποθέματα του ΕΣ δεν είναι άπειρα.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του pronews.gr πρόκειται για 5.000 ρουκέτες των 122 χλστ. τις οποίες είχε στα αποθέματα του ο ΕΣ για την άμυνα του εθνικού εδάφους και όχι της Ουκρανίας. Τώρα θα πάνε στο Κίεβο.

«Οι οβίδες του πυροβολικού αποθηκεύτηκαν σε ένα ρηχό χαντάκι με λάσπη, καλυμμένο με μαύρο πλαστικό μουσαμά για να διατηρηθούν υποτίθεται «ασφαλείς».

Μόλις 14 βλήματα πυροβολικού απέμειναν – απόδειξη μιας κρίσιμης έλλειψης πυρομαχικών που κάνει τους Ουκρανούς να αναζητούν τρόπους διατήρησης του εφοδιασμού έως ότου οι δυτικοί σύμμαχοί τους μπορέσουν να παράγουν ή να προμηθευτούν περισσότερα»

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων, το μεγάλο αφιέρωμα της Washington Post αναφορικά με τις τεράστιες ελλείψεις σε πυρομαχικά που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός Στρατός και που δεν είναι μόνο στο πυροβολικό.

«Η διμοιρία πυροβολικού, της 59ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην ανατολική Ουκρανία, συνήθιζε να εκτοξεύει περισσότερες από 20 ή 30 οβίδες την ημέρα με το σοβιετικό οβιδοβόλο της. Τώρα, συνήθως εξαπολύουν ένα ή δύο βλήματα, ή και καθόλου!», συνεχίζει το αμερικανικό δημοσίευμα,

Όπως αναφέρει ακόμη τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται για το σφυροκόπημα στόχων στην ανατολική Ουκρανία, καθημερινά για περισσότερο από ένα χρόνο έχουν γίνει πλέον πολύτιμα στον πόλεμο πυροβολικού με τη Ρωσία και ποια πλευρά συντηρεί τα συστήματά της και επανεξοπλίζεται γρηγορότερα είναι και αυτή που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης.

«Ένας Ουκρανός στρατιώτης έφτασε με ένα βλήμα καθώς ο διοικητής του μετέφερε τις συντεταγμένες για την πρώτη βολή της ημέρας.

«Πυρ», φώναξε ο διοικητής. Μετά την εξαπόλυση του βλήματος , περίμενε κοιτάζοντας το τηλέφωνό του για άλλη διαταγή πυρός την οποία δεν έλαβε ποτέ, οπότε είπε στους άντρες του να σταματήσουν τις όποιες προετοιμασίες , μη γνωρίζοντας αν η οβίδα είχε χτυπήσει τον στόχο της ή ο διοικητής του απλώς δεν ήθελε να ξοδέψει ακόμη ένα πολύτιμο βλήμα».

Ακόμη και εν μέσω έλλειψης, η Ουκρανία πάντως εξαπολύει περίπου 7.700 οβίδες την ημέρα, ή περίπου μία κάθε έξι δευτερόλεπτα, σύμφωνα με έναν Ουκρανό στρατιωτικό αξιωματούχο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια.

Η Ρωσία, μπορεί να εξαπολύει σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις τρεις φορές τα βλήματα που ρίχνουν οι Ουκρανοί.

Για να «συμβαδίζει» με τον αντίπαλό του και να διατηρήσει ακόμα πυρομαχικά ως απόθεμα, ο άλλοτε “happy trigger” ουκρανικός Στρατός είναι πλέον πολύ πιο επιλεκτικός στην επιλογή στόχων, δίνοντας συχνά προτεραιότητα στον εξοπλισμό μικρών ομάδων πεζικού.

Η ακρίβεια της βολής είναι το «κλειδί» της επιτυχίας γιατί οι αστοχίες σημαίνουν χαμένες οβίδες. Και σε υπόγεια εργαστήρια σε όλη την ανατολική Ουκρανία, οι στρατιώτες χρησιμοποιούν τρισδιάστατους εκτυπωτές και ανακυκλώνουν βλήματα που δεν έχουν εκραγεί για να δημιουργήσουν εναλλακτικά πυρομαχικά.

Οι οβίδες για τα πυροβόλα όπλα της Ουκρανίας της σοβιετικής εποχής, (152 και 122 χλστ.) που αποτελούν την πλειοψηφία του οπλοστασίου της, ήταν εδώ και καιρό σε έλλειψη.

Αυτό ανάγκασε να στραφούν στο πυροβολικό που παρέχουν οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου επειδή χρησιμοποιούν βλήματα διαμετρήματος 155 χλστ., τα οποία η Ουκρανία μεν διαθέτει προς το παρόν, αλλά για πολύ λιγότερα πυροβόλα.

Με τον ρυθμό που πυροδοτεί η Ουκρανία, αυτά τα αποθέματα θα μπορούσαν σύντομα να εξαντληθούν, καθώς οι δυτικές χώρες αγωνίζονται να αυξήσουν την παραγωγή.

Τον Φεβρουάριο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι «το τρέχον ποσοστό των πυρομαχικών της Ουκρανίας που ρίχνονται είναι πολλές φορές υψηλότερο από τον τρέχοντα ρυθμό παραγωγής μας».

Οι χώρες που εξακολουθούν να έχουν αποθέματα σοβιετικών πυρομαχικών των 152 και 122 χλστ. είναι σε μεγάλο βαθμό πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, πολλές από τις οποίες διστάζουν να πουλήσουν στην Ουκρανία λόγω των δεσμών τους με τη Ρωσία.

Ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, οι οποίες έχουν λάβει όπλα και πυρομαχικά από τη Ρωσία όλα αυτά τα χρόνια, έχουν επίσης αποθέματα αυτών των οβίδων. Μερικές πρώην χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας έχουν την ικανότητα να κατασκευάσουν τα βλήματα, αλλά όχι με την κλίμακα και την ταχύτητα που χρειάζεται η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης.

«Το κύριο θέμα ανησυχίας είναι η βιωσιμότητα», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Πρώην χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας, διέλυσαν τις γραμμές παραγωγής πυρομαχικών σοβιετικού διαμετρήματος από τότε που έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ. Τώρα, χρειαζόμαστε πολύ αυτά τα πυρομαχικά σοβιετικού διαμετρήματος, οπότε το ερώτημα είναι πώς να αποκαταστήσουμε τις γραμμές παραγωγής».

Η Βουλγαρία έχει ήδη συμφωνήσει, όπως και η Πολωνία και η Σλοβακία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Γιούρι Σακ. Αλλά δεν είναι σαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να παραχθούν τα απαραίτητα πυρομαχικά και να φτάσουν στο πεδίο της μάχης.

Εν τω μεταξύ, το «κυνήγι» για πυρομαχικά είναι περιστασιακά επικίνδυνο. Σε περιοχές όπου οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν, οι στρατιώτες περνούν μέσα από ναρκοθετημένα χωράφια και δάση για να αναζητήσουν εγκαταλελειμμένα πυρομαχικά. Μια τέτοια ομάδα, η οποία μετέφερε οβίδες στην 59η ταξιαρχία, ανακάλυψε πρόσφατα πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί.

Τα 14 οβίδες που είχε η διμοιρία της 59ης προέρχονταν από ρωσικά αποθέματα που κατασχέθηκαν στην περιοχή Kherson από τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έψαξαν σε όλο τον κόσμο για να συγκεντρώσουν αποθέματα σοβιετικών βλημάτων πυροβολικού, αλλά οι παραδόσεις μπορεί να χρειαστούν μήνες.

Την Τρίτη, ως μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου βοήθειας για την ασφάλεια, το Πεντάγωνο είπε ότι θα παράσχει απροσδιόριστο αριθμό βλημάτων πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων διαμετρήματος 122 χλστ. που οι ΗΠΑ δεν παράγουν.

Που τα βρήκαν; Άγνωστο., Ποια χώρα του ΝΑΤΟ έχει σε «αφθονία» ρουκέτες των 122 χλστ.; Η Ελλάδα. Μάλιστα ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος υποσχέθηκε τέτοια πυρομαχικά στον Ουκρανό υπουργό Άμυνας.

Οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να συγκρατούν κάποια πυρομαχικά για μια προγραμματισμένη αντεπίθεση της άνοιξης. Οι στρατιώτες στο πεδίο είπαν ότι τα πυρομαχικά που έχουν τώρα είναι αρκετά για να αποκρούσουν τις καθημερινές επιθέσεις αλλά όχι για να αντεπιτεθούν.

Ο Ρομπ Λι, στρατιωτικός αναλυτής στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής, είπε ότι υποπτεύεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι δυτικοί υποστηρικτές έχουν αυξήσει τις παραδόσεις πυρομαχικών ενόψει της εαρινής επίθεσης, αλλά οι αποστολές ενδέχεται να επιβραδυνθούν το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Back to top button