ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παρμεζάνα VS Φέτα: Το τυρί που περιέχει το περισσότερο ασβέστιο

Advertisement

Πολλοί πιστεύουν πως η φέτα και τα άσπρα μαλακά τυριά περιέχουν περισσότερο ασβέστιο από τα υπόλοιπα. Είναι όντως έτσι; Ποια είδη τυριών αποτελούν τελικά την καλύτερη πηγή ασβεστίου;

 

Ασβέστιο στα τυριά: Τα λευκά και μαλακά ή τα σκληρά κίτρινα τυριά είναι καλύτερη πηγή ασβεστίου;
“Σίγουρα τα άσπρα μαλακά τυριά -φέτα, μυζήθρα, μοτσαρέλα- αποτελούν μια καλή επιλογή για ένα διαιτολόγιο με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζωικά λιπαρά”, επισημαίνει ο διαιτολόγος-διατροφολόγος, Γρηγόρης Ρίσβας, MMedSci, και προσθέτει: “Όσον αφορά όμως την παροχή ασβεστίου, μάλλον θεωρούνται η λιγότερο “πετυχημένη” επιλογή. Αντίθετα, τα πολύ λιπαρά, κίτρινα, σκληρά και ημίσκληρα τυριά μας παρέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητές του.

Το πιο πλούσιο σε ασβέστιο τυρί είναι η παρμεζάνα (1.375 mg ανά 100 γραμμ.) και ακολουθούν το ένταμ (731 mg) και η το γκούντα (700 mg). Συγκριτικά, τα 100 γραμμ. τυρί μοτσαρέλα παρέχουν μόλις 400 mg ασβεστίου. Η συνιστώμενη -απαραίτητη ώστε να προλαμβάνεται η οστεοπόρωση- καθημερινή δόση ασβεστίου για τους ενηλίκους κυμαίνεται στα 1.000-1.200 mg.

Advertisement

Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button