COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παρμεζάνα VS Φέτα: Το τυρί που περιέχει το περισσότερο ασβέστιο

Πολλοί πιστεύουν πως η φέτα και τα άσπρα μαλακά τυριά περιέχουν περισσότερο ασβέστιο από τα υπόλοιπα. Είναι όντως έτσι; Ποια είδη τυριών αποτελούν τελικά την καλύτερη πηγή ασβεστίου;

 

Ασβέστιο στα τυριά: Τα λευκά και μαλακά ή τα σκληρά κίτρινα τυριά είναι καλύτερη πηγή ασβεστίου;
“Σίγουρα τα άσπρα μαλακά τυριά -φέτα, μυζήθρα, μοτσαρέλα- αποτελούν μια καλή επιλογή για ένα διαιτολόγιο με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζωικά λιπαρά”, επισημαίνει ο διαιτολόγος-διατροφολόγος, Γρηγόρης Ρίσβας, MMedSci, και προσθέτει: “Όσον αφορά όμως την παροχή ασβεστίου, μάλλον θεωρούνται η λιγότερο “πετυχημένη” επιλογή. Αντίθετα, τα πολύ λιπαρά, κίτρινα, σκληρά και ημίσκληρα τυριά μας παρέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητές του.

Το πιο πλούσιο σε ασβέστιο τυρί είναι η παρμεζάνα (1.375 mg ανά 100 γραμμ.) και ακολουθούν το ένταμ (731 mg) και η το γκούντα (700 mg). Συγκριτικά, τα 100 γραμμ. τυρί μοτσαρέλα παρέχουν μόλις 400 mg ασβεστίου. Η συνιστώμενη -απαραίτητη ώστε να προλαμβάνεται η οστεοπόρωση- καθημερινή δόση ασβεστίου για τους ενηλίκους κυμαίνεται στα 1.000-1.200 mg.

Back to top button