ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πάσχα: Σοκ – Αυγά με απομίμηση σοκολάτας για να αντέξει η αγορά από την ακρίβεια

Advertisement

Το Πάσχα κάποτε σήμαινε λαμπάδες, τσουρέκια, κόκκινα αυγά και, φυσικά, σοκολατένια αυγά. Σήμερα, όμως, ακόμα και αυτή η μικρή γιορτινή απόλαυση μοιάζει με είδος πολυτελείας για πολλές οικογένειες. Ο λόγος; Η αλματώδης αύξηση τιμών που έχει πλήξει όχι μόνο τα βασικά είδη διατροφής, αλλά και τα εποχικά προϊόντα.

Ενδεικτικά, ένα σοκολατένιο αυγό 160 γραμμαρίων, που το 2023 κόστιζε 10,99 ευρώ, σήμερα φτάνει να πωλείται προς 18,99 ευρώ – αύξηση σχεδόν 73% μέσα σε δύο μόλις χρόνια. Όταν το Πάσχα έρχεται σε μια ήδη επιβαρυμένη οικονομική συγκυρία, τέτοιες τιμές μετατρέπουν την αγορά ενός αυγού σε… οικογενειακό συμβούλιο.

Κατά συνέπεια, πολλοί καταναλωτές στρέφονται πλέον στις απομιμήσεις σοκολάτας, με τιμές που κυμαίνονται από 3 έως 7 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα αυγά μπορεί να κοστίζουν ακόμη και κάτω από 5 ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα με γνήσια σοκολάτα ξεπερνούν τα 10 ή και 15 ευρώ. Η διαφορά δεν είναι μόνο αισθητή, αλλά καθοριστική – ειδικά για οικογένειες με περισσότερα από ένα παιδιά.

Advertisement

Σοκολατένια αυγά: Κρατά επί σειρά ετών η εξαπάτηση των καταναλωτών

Η χρήση απομίμησης σοκολάτας στην ελληνική αγορά δεν αποτελεί καινοτομία. Υπάρχει εδώ και χρόνια, χρησιμοποιείται κυρίως σε βιομηχανικά προϊόντα και είναι απολύτως ασφαλής, όπως διαβεβαιώνουν οι ειδικοί. Αυτό που αλλάζει είναι η ένταση της χρήσης της και οι λόγοι που οδηγούν τους καταναλωτές – και τους παραγωγούς – προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Νικόλαος Κονταξής, έμπορος πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής, εξηγεί: «Η γνήσια σοκολάτα ξεκινά από 15 ευρώ το κιλό. Όταν προστεθούν τα έξοδα για καλούπια, δώρα, συσκευασία και μεταφορικά, το τελικό προϊόν εκτοξεύεται. Είναι φυσικό οι επαγγελματίες να επιλέγουν πιο φθηνές λύσεις για να επιβιώσουν».

Το θέμα της διαφάνειας

Αυτό που προκαλεί ανησυχία δεν είναι η ύπαρξη της απομίμησης, αλλά η έλλειψη σαφούς σήμανσης, ώστε να ξέρει ο καταναλωτής τι αγοράζει.  Σε κάποιες περιπτώσεις, οι απομιμήσεις πωλούνται ως γνήσια σοκολάτα, χωρίς καμία ένδειξη – παραπλανώντας τους καταναλωτές και αλλοιώνοντας την εμπιστοσύνη στην αγορά.

Κι όμως, υπάρχουν και θετικά παραδείγματα. Σούπερ μάρκετ δηλώνουν ξεκάθαρα τη χρήση απομίμησης στη συσκευασία τους, προσφέροντας αυγά σε τιμές προσιτές για το ευρύ κοινό. Αντίθετα, το ίδιο βάρος σε σοκολάτα γάλακτος μπορεί να κοστίζει περισσότερο από το διπλάσιο.

Πάσχα: Το σοκ της ακρίβειας καλά κρατεί…

Η άνοδος των τιμών δεν περιορίζεται μόνο στα αυγά. Ολόκληρη η πασχαλινή αγορά επηρεάζεται – από τα παραδοσιακά τσουρέκια μέχρι τις λαμπάδες. Το κόστος της εποχικότητας γίνεται δυσβάσταχτο και οδηγεί πολλούς καταναλωτές σε στροφή προς το ελάχιστο ή το καθόλου.

Advertisement

Το Πάσχα, για αρκετούς, χάνει σιγά σιγά τη γεύση του – όχι από επιλογή, αλλά από ανάγκη. Όταν ακόμα και μια μπουκιά σοκολάτας κοστίζει όσο ένα πλήρες γεύμα, τότε δεν μιλάμε πια για επιλογή, αλλά για πραγματικότητα που πονά.

Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button