COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIES

Πασχάλης Τερζής: Η αλήθεια για την υγεία του και η άγνωστη ζωή του τραγουδιστή

Ο Πασχάλης Τερζής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης. Η ουσιαστική αρχή και επαφή με το χώρο του τραγουδιού έγινε στην Ρόδο το 1974 με το συνθέτη και μουσικό Γρηγόρη Τζιστούδη. Παράλληλα, διαβάστε εδώ ποιος θάνατος διάσημου και πολύ αγαπημένου τραγουδιστή, του άλλαξε τη ζωή.

Εκτός από τα λαϊκά τραγούδια ο Πασχάλης τραγουδούσε και δημοτικά και ενθουσίαζε το κοινό. Αν και είχε αρκετές προτάσεις για κυκλοφορία δίσκου από διάφορους, τελικά δεν κατάφερε να το κάνει μέχρι το 1980, όταν είχε ήδη αρκετά χρόνια στο τραγούδι.

Τότε τον άκουσε ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο οποίος και τον έβαλε στη δισκογραφία. Ακολούθησε ο πρώτος προσωπικός του δίσκος με τον τίτλο «Λέω», το 1982.

Η επιτυχία αυτού του δίσκου έγινε η αφετηρία για μια στενότερη συνεργασία και φιλία με τον συνθέτη.

Παράλληλα με την δισκογραφική τους δουλειά, πραγματοποίησαν μαζί συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και εμφανίσεις σε κέντρα της Θεσσαλονίκης.

Το 1982, συμμετέχει φιλικά στο δίσκο «Παίξε Χρήστο επειγόντως», μαζί με την Ελένη Βιτάλη, το Γιώργο Σαρρή και το Δημήτρη Κοντολάζο (επίσης Πυλαιώτη).

Σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους Μανώλη Ρασούλη. Έκτοτε θεωρείται μια γνήσια λαϊκή φωνή που άφησε ιστορία στις πίστες και τη δισκογραφία.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια
«Ο πατέρας µου τραγουδούσε. Ήταν βοσκός και τραγουδούσε στα χωράφια Όταν τον άκουγαν οι συγχωριανοί, σταµατούσαν όλοι τη δουλειά και λέγαν “τραγουδάει το Μαµουσάκι”.

Από δώδεκα χρονών παιδάκι έγινα εµποράκι. Πωλούσα ντοµάτες, κηπευτικά, ροδάκινα και σταφύλια. Έκλεβα και λιγάκι στο ζύγι. Ρίχναν τα καλάθια οι κυρίες από τις πολυκατοικίες της Θεσσαλονίκης και τους έβαζα µέσα ό,τι ζήταγαν.

Ξυπνούσα στις 3 το χάραµα. Με τα πόδια πήγαινα στη λαχαναγορά. Φόρτωνα τον γαϊδαράκο µου και µέχρι το µεσηµέρι ξεπούλαγα και έτρεχα περιχαρής στη µάνα µου.

Και της έλεγα “µάνα, σήµερα έβγαλα δέκα δραχµές περισσότερες από χθες», είχε πει ο Πασχάλης Τερζής για τα παιδικά του χρόνια στη βιοπάλη.

Ο Θεοδωράκης και ο Καζαντζίδης
Ο τραγουδιστής είχε αποκαλύψει ότι από βρέφος ήταν αριστερός, από οικογένειες αριστερών πάππου προς πάππου. Μάλιστα ο ίδιος είχε πει σχετικά:

«Ερχόταν ο Θεοδωράκης στα “Ιλίσια” και έσπρωχνα για να µπορέσω να φτάσω δίπλα του. Έφτασα, µε είδε και µε χάιδεψε.

Είµαι ευλογηµένος από τον “πατριάρχη”. Πέρασαν χρόνια πολλά και κάποτε τραγούδησα σε µία συναυλία του Μίκη στο Ηρώδειο.

Με είδε στην πρόβα και µε φώναξε: “Πασχάλη, έλα να σε ξαναχαϊδέψω”. Ήταν µία Ελλάδα τότες που ανέβαινε. Σκαλί-σκαλί. Ενώ τώρα βρήκε ο κουτσός κατήφορο.

Μπήκα στο τραγούδι µε τρόπο µαγικό, όπως ακολουθεί ένας το άστρο που οδήγησε τους µάγους στη Βηθλεέµ. Το δικό µου το άστρο που µε οδήγησε στο τραγούδι ήταν ο Στέλιος Καζαντζίδης».

Υπηρέτησε φαντάρος στο Κιλκίς ως πεταλωτής Μουλαράς. Έίχε πει σχετικά: «Και ο Καζανττζίδης στη Μακρόνησο µουλαράς ήταν.

Μία µέρα µε φώναξε ο διοικητής: “Τι δουλειά έκανες, ρε, στη ζωή σου;”. “Γύψινες διακοσµήσεις”, του λέω. “Α, ωραία, θα µας ζωγραφίσεις τον Φοίνικα µε τον φαντάρο!”.

Έκανα κάτι ψευτοαντιγραφές, τις είδε και µου λέει: “Γιατί, ρε, δεν βάζεις το όνοµα σου από
κάτω; Μην τυχόν και το δει ο πατέρας σου ο κοµµουνιστής;”. “Τι όνοµα να βάλω, κύριε διοικητά; Ο Πικάσο είµαι;”, του απάντησα»…

«∆εν είχαµε παιχνίδια ποτέ στο σπίτι. Μόνο “σκαλοµαρία” έκανα όταν κατεβαίναµε στην πόλη. Η µάνα µου ήταν κατάκοιτη γιατί υπέφερε από τη µέση της.

Ο πατέρας µου δούλευε στον Γαλλικό ποταµό. Τα αδέλφια µου τα ανάστησα εγώ. Άρµεγα τη µία κατσίκα που είχαµε και τους έδινα το γάλα», είχε πει ο Πασχάλης Τερζής για τα φτωχικά του παιδικά χρόνια.

Η αλήθεια για την υγεία του
Το 2019 η Γιάννα Τερζή είχε πει : «Ο μπαμπάς μου είναι καλά και ζει τη ζωή του όπως ήθελε από χρόνια να ζήσει, αλλά δεν τον άφηνε η δουλειά!

Έφυγε στο απόγειο της καριέρας του και αυτό το θεωρώ σωστό και έντιμο. Πρέπει να αποχωρεί κανείς στην επιτυχία.

Το ότι λείπει στον κόσμο από τις πίστες το καταλαβαίνω. Και σε μένα λείπει. Όμως, ήταν καθαρά από επιλογή του. Και όλα αυτά που έχουν ακουστεί κατά καιρούς δεν ισχύουν».

Ήταν η εποχή που κυκλοφορούσαν φήμες ότι ο Πασχάλης Τερζής ήταν άρρωστος και μάλιστα ότι έπασχε από τη νόσο του Αλτζχάιμερ. Κι ότι γι αυτό είχε επιλέξει να απέχει από τις πίστες και τη δισκογραφία. Φήμες που αποδείχθηκε ότι δεν ίσχυαν…

Ο αγαπημένος τραγουδιστής έχει εδώ και αρκετά χρόνια αποσυρθεί από τη δισκογραφία και τις εμφανίσεις. Ωστόσο, το γύρο του διαδικτύου είχε κάνει τον Φεβρουάριο του 2020 η είδηση πως ο Πασχάλης Τερζής.

Ετοιμάζει την επιστροφή του στις Αθηναϊκές πίστες έπειτα από δέκα χρόνια απουσίας. Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται πως τελικά δεν ισχύει. Η διάψευση ήρθε και πάλι από την κόρη το τραγουδιστή, Γιάννα Τερζή μέσω ενός instastory.

Ο Πασχάλης Τερζής μάλιστα είχε αναφερθεί το 2013 στην απόφασή του να αποσυρθεί από τα νυχτερινά κέντρα και τις μεγάλες πίστες. «Τα ξενυχτάδικα δεν είναι πια για μένα.

Το ξενύχτι είναι σκληρό πράγμα και τα χρόνια περνάνε. Κάνω αυτό που αισθάνομαι. Στα μπουζουκομάγαζα δεν πάνε οι εργάτες και οι συνταξιούχοι. Αυτοί που πάνε δεν τους νοιάζει πόσο έχει το μπουκάλι».

Back to top button