COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

‘Πατώσαμε’ τον Δεκέμβριο στη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού σύμφωνα με το Bloomberg! Μας βγάζει πιό κάτω και από την Τουρκία!

Της Μαρίας Παπαπαναγιώτου*

Η επιτυχία μιας χώρας στην διαχείριση της κρίσης, και η «Ανθεκτικότητα» στην διάσωση της ζωής, στην κοινωνία και την οικονομία, αξιολογείται στην ειδική κατάταξη Covid Resilience του πρακτορείου Bloomberg κάθε μήνα, σε σύνολο 53 χωρών.

Η Ελλάδα, από την 31η θέση που κατείχε τον Νοέμβριο έπεσε στην 50η θέση στην κατάταξη του Δεκεμβρίου, αφήνοντας μόνον τρεις χωρες να ακλουθούν , το Περού, την Αργεντινή και το Μεξικό. Εξηγώντας αυτή τη μεγάλη πτώση στην κατάταξη, οι οικονομικοί συντάκτες του πρακτορείου που ηγούνται της έρευνας αξιολόγησης, αναφέρουν την μεγάλη αύξηση θανάτων, παράλληλα με το lockdown που έχει επιβληθεί για την εορταστική περίοδο.

Η κατάταξη βαθμολογεί οικονομίες άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η ταξινόμηση βασιζεται σε 10 βασικές μετρήσεις: από την αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων έως το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας, την διαθεσιμότητα σε τεστ και την πρόσβαση στα εμβόλια- με βάση τις συμφωνίες που οι χώρες έχουν κλείσει με τις φαρμακευτικές εταιρείες .
Λαμβάνεται επίσης υπόψη η ικανότητα του τοπικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης να ανταποκριθεί στην κρίση, ο αντίκτυπος των περιοριστικών μετρων στην οικονομία, και η ελευθερία των πολιτών σε αντιδιαστολή με τα lockdown.

Ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο έχει επιδεινώσει τη ικανότητα διαχείρισης της πανδημίας , όπως προκύπτει από την αξιολογηση Bloomberg, σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με την υπερδύναμη να έχει σημειώσει επίσης πτώση 19 θεσεων, παρά την ταχεία έγκριση δύο εμβολίων mRNA.

Το Μεξικό παραμένει στο νούμερο 53, την τελευταία θέση, και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «μια ανεξέλεγκτη επιδημία», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι του Bloomberg Σκοτ Τζόνσον και Τομ Όλρικ, ενώ πρώτη παραμένει σταθερά η Νέα Ζηλανδία. «με τα κλειστά σύνορά της, την μεγάλη πρόσβαση στα εμβόλια, και την εξάλειψη του ιού στην κοινότητα» – Η Ταϊβάν βρέθηκε στην δεύτερη θέση, καθώς η έναρξη του κρύου καιρού μετατόπισε προς τα κάτω στην κατάταξη επιτυχίας της διαχείρισης, χωρες όπως την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Παρά τις παραγγελίες των εμβολίων, η αγριότητα του χειμερινού κύματος αφήνει μικρά περιθώρια στις επιλογές των κυβερνήσεων να ελέγξουν την επιδημία χωρίς lockdown, καθώς η μετακίνηση των ανθρώπων στους εσωτερικούς χώρους τροφοδοτεί την εξάπλωση του ιού, όπως ανάγλυφα καταγράφεται τον μήνα Δεκέμβριο .
Αυτό που αναδεικνύει η έκθεση ως πρότυπο, με βάση την επιτυχία της Νέας Ζηλανδίας, είναι ότι η χώρα έδωσε έμφαση στην επικοινωνία με τους πολίτες και στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης μεταξύ κοινού , επιστημόνων και πολιτικής : Δημιούργησε ένα σύστημα συναγερμού τεσσάρων επιπέδων εξηγώντας με σαφήνεια το πώς και γιατί η κυβέρνηση θα ενεργούσε όσο η επιδημία εξελίσσονταν.

Όταν οι πολίτες έχουν πίστη στις αρχές και την καθοδήγησή για την προστασία τους , ενδέχεται να μην χρειαστούν καν lockdown, , όπως έδειξαν με το παράδειγμα τους η Ιαπωνία, η Ν. Κορεά- και σε κάποιο βαθμό, η Σουηδία– κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2020, με εξαίρεση τους χειμερινούς μήνες, που η αλλαγή της θερμοκρασίας οδηγεί σε πιο αυστηρούς περιορισμούς.

*Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr

Back to top button