COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πενταετής Ελληνοαμερικανική Αμυντική Συμφωνία: Τι θα δώσουμε, τι θα πάρουμε; Οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα – Σήμερα οι υπογραφές στην Ουάσινγκτον

Στις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στην Ουάσινγκτον βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας για να λάβει μέρος στον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ και στην υπογραφή της Ελληνοαμερικανικής Αμυντικής Συμφωνίας.

Ο κ. Δένδιας θα υπογράψει, μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, τo Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Μάλιστα εχθές ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον βουλευτή (Congressman) John Sarbanes, καθώς και με τον γερουσιαστή Chris Van Hollen ενώ παραβρέθηκε σε δεξίωση με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν λαμβάνει ως αντάλλαγμα όλα όσα ακριβώς θα ήθελε, εντούτοις το περιεχόμενο της αλλά και η επιστολή Μπλίνκεν που θα την συνοδεύει συνιστούν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στρατηγικό κτύπημα στην Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.

Σήμερα το απόγευμα οι υπογραφές

Ο κ. Δένδιας σήμερα Πέμπτη θα μεταβεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρημένες συνομιλίες. Έπειτα στις 16:45 θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υπογραφή του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Οι Αμερικανικές δεσμεύσεις

Η συμφωνία θα έχει πενταετή διάρκεια και θα δίνει στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.

Οι ΗΠΑ αποκτούν βάσεις σε τέσσερις νέες περιοχές της ελληνικής επικράτειας: Στο Λιτόχωρο (από όπου άρχισε ο Εμφύλιος Πόλεμος με την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα!), στο Στεφανοβίκειο Λάρισας, στην Σούδα (δεύτερη βάση) και στην Αλεξανδρούπολη. Στο στρατόπεδο «Γιαννούλη» όπου άρχισαν σιγά σιγά να κατασκευάζονται νέες υποδομές για την μετατροπή του σε Στρατηγείο, όπου θα μετασταθμεύουν Αμερικανικές δυνάμεις. Το στρατόπεδο θα δέχεται προσωπικό Ενόπλων Δυνάμεων που θα καταφθάνει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο επίσης μετά την ανέλκυση της βυθοκόρου του «Όλγα» απέκτησε επαρκή χωρητικότητα για να υποδέχεται μεγάλο αριθμό πλοίων, αρμάτων και στρατιωτών. Η εξέλιξις αυτή έχει ενοχλήσει τους Τούρκους στρατηγούς, οι οποίοι φέρονται να λένε σε συναδέλφους τους ότι «φέρνουν τον στρατό των ΗΠΑ στα μούτρα μας». Με ό,τι αυτό σημαίνει για την θωράκιση της Θράκης από τις επιβουλές της γείτονος.

Η συμφωνία είναι πενταετούς διάρκειας και θα υπόκειται σε διαρκείς διετείς σιωπηρές ανανεώσεις. Ήτοι αν μια από τις δύο πλευρές θελήσει να την λύσει ποτέ στο μέλλον, π.χ το 2028 πρέπει να την καταγγείλει λίγο μετά την λήξη της το 2026. Αν θελήσει να την καταγγείλει το 2030 πρέπει να ειδοποιήσει το άλλο μέρος από το 2028 κ.ο.κ. Η ελληνική πλευρά επέλεξε το μοντέλο 5+2+2+2 κλπ για να δεσμεύσει τις ΗΠΑ να παραμείνουν στην περιοχή σε μια εποχή που αποχωρούν από όλη σχεδόν την Ευρώπη. Ακόμη και από την Γερμανία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ εκδήλωσαν ήδη την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν την βάση του Ραμστάιν και υπάρχει η σχετική αναστάτωση-για οικονομικούς λόγους- στο κρατίδιο της Έσσης.

Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει την ίδρυση βάσεων στα νησιά Σκύρο και Δωδεκάνησα όπως ήταν το αίτημα της ελληνικής πλευράς. Ωστόσο θα περιέχεται σε αυτήν νομικό παράθυρο για την ίδρυση αμερικανικών βάσεων σε Ελληνικά νησιά στο μέλλον με την φράση «δύναται να ….».

Η επιστολή Μπλίνκεν προς Δένδια θα διακηρύξει αρχικά την προσήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ στο αξιακό πλαίσιο της Δύσης που περιλαμβάνει τον σεβασμό στην Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική πρόοδο. Κατ’ αντιδιαστολή με το «υπόδειγμα» της Τουρκίας του Ερντογάν, η οποία αντιστρατεύεται όλα τα ανωτέρω. Η επιστολή Μπλίνκεν θα περιέχει επίσης τις λέξεις «νησιά», «κυριαρχικά δικαιώματα» και «Δίκαιο της Θάλασσας» χωρίς όμως να είναι ακόμη γνωστό και το ρήμα που θα συνοδεύει και θα συνδέει αυτές τις έννοιες.

Εκ των πραγμάτων, πέραν της δεδομένης αύξησης των Αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα για τη βελτίωση των υποδομών που θα φιλοξενούν τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην επιτρέψει επίθεση τρίτης χώρας στο έδαφος που βρίσκονται οι σημαντικές βάσεις για τη στρατιωτική της μηχανή.

Η συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ με αυτό το περιεχόμενο αποκτά ιδιαιτέρα προστιθεμένη γεωπολιτική αξία διότι έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία:

Πρώτον, ο Πρόεδρος Ερντογάν παρακαλά για ένα ραντεβού με τον Πρόεδρο Μπάιντεν υποβάλλοντας προσφορά 6 δις δολαρίων για αγορά μαχητικών F-16. Προμήθεια, η οποία πρέπει όμως να εγκριθεί από το Κογκρέσο στο οποίο κυριαρχεί ο φιλέλληνας Γερουσιαστής Μενέντεζ.

Δεύτερον, η Ελλάδα θα μετάσχει στην Διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης από την οποία είχε αποκλειστεί στα χρόνια της Μέρκελ. Στις 21 Οκτωβρίου μεταβαίνει στην Λιβύη ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενώ λίγο αργότερα ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στην συνάντηση κορυφής στο Παρίσι προσκεκλημένος του Προέδρου Μακρόν.

Η Ελληνική κινητικότητα εκνευρίζει τους Τούρκους γι αυτό και στο Πεντάγωνο υπάρχει συναγερμός για οτιδήποτε απρόβλεπτο.

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον Εμιρατινό ομόλογό του, σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον.

Back to top button