ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πεντανόστιμα γεμιστά της Αργυρώς – Όλα τα μυστικά για το πιο ωραίο λαδερό φαγητό του καλοκαιριού

Γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά, ορφανά χωρίς κιμά. Ντομάτες γεμιστές και πιπεριές, μια συνταγή παραδοσιακή και η καλύτερη στην Ελλάδα, με όλα τα μυστικά για το πιο ωραίο λαδερό φαγητό του καλοκαιριού.

 

Νοστιμιά σαν τα σπιτικά γεμιστά στο ταψί δεν υπάρχει, λέει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Χορηγούμενο

Πως να φτιάξετε τα γεμιστά
Υλικά
6 ώριμες και σφιχτές μεγάλες ντομάτες
3 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
3 πιπεριές πράσινες
2 κ.σ. φρυγανιά
1 κ.σ. ζάχαρη
Για τη γέμιση
1 κολοκύθι χοντροτριμμένο
12 κ.σ. ρύζι καρολίνα
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 1/3 φλ. ελαιόλαδο
5 κ.σ. κουκουνάρι
5 κ.σ. σταφίδα μαύρη
1 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Δείτε επίσης: Για τον καύσωνα που έρχεται τις επόμενες ώρες – Παγωτό – γλυκό με 3 μόνο υλικά

Όπως και στα παραδοσιακά γεμιστά με κιμά, έτσι και σε αυτή τη συνταγή για γεμιστά με ρύζι, πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα ανοίγουμε.

Χορηγούμενο

Κόβουμε 1 φέτα (καπάκι) απ’ την κάθε ντομάτα (να μείνει ενωμένη με την ντομάτα δεν αποχωρίζουμε τελείως) και με κουτάλι ή παριζιέν αδειάζουμε την ψίχα της, προσέχοντας να αφήσουμε λίγη σάρκα στη φλούδα ώστε να μην ανοίξουν μετά στο γέμισμα και στο ψήσιμο τα γεμιστά μας.

Κρατάμε την ψίχα της ντομάτας για σάλτσα. Την αλέθουμε στο μπλέντερ.
Πασπαλίζουμε κάθε ντομάτα με λίγο αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη.
Τις γυρνάμε ανάποδα σε δίσκο, ν’ αφήσουν τα υγρά τους.
Κόβουμε 1 φέτα (καπάκι) απ’ το πάνω μέρος της πιπεριάς και αφαιρούμε τα σποράκια και το λευκό μέρος τους.
Κόβουμε 1 λεπτή φέτα απ’ το πίσω μέρος της μελιτζάνας ώστε να κάθονται καλά στο ταψί. Αφαιρούμε και μια φέτα απ’ το κοτσάνι και με κουτάλα ή παριζιέν αδειάζουμε την ψίχα της και την ψιλοκόβουμε.
Γέμιση για γεμιστά
Πρώτα αλέθουμε στο μπλέντερ τη σάλτσα της ντομάτας.
Κρατάμε το 1/2 της αλεσμένης ντομάτας για το τέλος της συνταγής.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 1/2 φλ. από το συνολικό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2-3′.
Προσθέτουμε το κολοκύθι και την ψίχα της μελιτζάνας και σοτάρουμε 2-3 λεπτά, να μαραθούν.
Προσθέτουμε το ρύζι το κουκουνάρι και τη σταφίδα και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε με το 1/2 της αλεσμένης ντομάτας και 1 φλ. νερό.
Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά τη γέμιση.
Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.
Η γέμιση πρέπει να είναι αρκετά ζουμερή όταν θα γεμίσουμε τα λαχανικά.
Γεμιστά στο φούρνο
Γεμίζουμε κάθε λαχανικό μέχρι τα 3/4, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι με το ψήσιμο.
Βάζουμε τα καπάκια και τα αραδιάζουμε σε βαθύ ταψί, το ένα κοντά στο άλλο.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα την υπόλοιπη αλεσμένη ντομάτα με το υπόλοιπο 1 φλ. ελαιόλαδο.
Αλατοπιπερώνουμε και μ’ ένα κουτάλι περιχύνουμε το ταψί.
Τέλος, ανακατεύουμε τη φρυγανιά με τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε τα γεμιστά.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, το πρώτο μισάωρο σκεπασμένα.
Έπειτα, αφαιρούμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο, που συνολικά διαρκεί 1 ώρα και 15΄.
Σερβίρονται ζεστά ή κρύα. Είναι απίθανα την επόμενη ημέρα σε θερμοκρασία δωματίου με ώριμη πικάντικη φέτα, ξινομυζήθρα Πάρου ή ξύγαλο Κρήτης.





Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button