Τα τυροπιτάκια κουρού ίσως είναι η καλύτερη επιλογή για τις πρωινές και απογευματινές λιγούρες. Δε θέλουν πολύ χρόνο και ίσως είναι μια εξαιρετική επιλογή για να τα παίρνετε μαζί στη δουλειά είτε να τα αφήνετε ως σνακ για τους μικρούς μπόμπιρες.
Πάμε να δούμε μια εξαιρετική συνταγή για πεντανόστιμα και τραγανά τυροπιτάκια κουρού της Αργυρώς:
Υλικά
Για τα τυροπιτάκια κουρού
1 συσκ. στραγγιστό γιαούρτι 200 γρ.
150 γρ. βούτυρο λιωμένο και κρύο
180 γρ. ηλιέλαιο (ή καλαμποκέλαιο)
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου)
3 κ.σ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
2 πρέζα/ες αλάτι
Λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την επάλειψη
Κρόκο αυγού
Σουσάμι ή μαυροσίσαμο
Για τη γέμιση
250 γρ. φέτα σκληρή σε τρίμματα
100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Λίγο πιπέρι
1 αυγό
Εξοπλισμός
Λαμαρίνα
Μπολ
Ταψί
Διατροφικός Πίνακας
Διατροφική Αξία ανά μερίδα
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.
* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Εκτέλεση
Για τη ζύμη με γιαούρτι
Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το βούτυρο, το ηλιέλαιο, το κεφαλοτύρι, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι με το baking powder κι ανακατεύουμε.
Η ζύμη για τα τυροπιτάκια κουρού πρέπει να είναι λαδερή κι απαλή.
Σκεπάζουμε και αφήνουνε τη ζύμη για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα τα υλικά της γέμισης για τα τυροπιτάκια και τα ζυμώνουμε.
Παίρνουμε μικρά μπαλάκια ζύμης, τα πατάμε με τις παλάμες μας να γίνουν πλακέ.
Βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο, κλείνουμε και πατάμε τις ενώσεις με πιρούνι.
Τυχόν σκάσιμο ή άνοιγμα της ζύμης την ώρα που πλάθετε, μην σας τρομάξει. Κολλάει εύκολα με το χέρι.
Αφού τελειώσουμε όλα τα τυροπιτάκια κουρού (δυο λαμαρίνες), διαλύουμε τον κρόκο με λίγο γάλα ή νερό και τα αλείφουμε με πινέλο.
Αν θέλετε, πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με λίγο σουσάμι.
Για το ψήσιμο
Ψήνουμε τα τυροπιτάκια κουρού σε καλά προθερμασμένο φούρνο τους 180ºC στον αέρα για περίπου 30 λεπτά, να ροδοκοκκινήσουν.
Ενδιάμεσα, στο ψήσιμο ανεβοκατεβάζουμε τα ταψιά για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Τα τυροπιτάκια κουρού όταν βγουν από το φούρνο είναι μαλακά, αλλά όταν κρυώσουν γίνονται τραγανά σαν μπισκότο.
Αν τυχόν σκάσουν τα τυροπιτάκια κουρού, να θυμηθείτε ότι η αυτή η ζύμη είναι σαν του μπισκότου και αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν είναι σαν τη ζύμη του ψωμιού.
Μυστικά
Η ένωση του βουτύρου με το λάδι, δίνει στη ζύμη την έξτρα τραγανή υφή της και έτσι έχουμε συναρπαστικά τυροπιτάκια κουρού.
Το βούτυρο πρέπει να είναι λιωμένο και κρύο. Αφού το λιώσουμε σε χαμηλή φωτιά και πάρει υγρή μορφή, το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Όλα τα υλικά θέλουμε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Μπορείτε να παραλείψετε το extra baking powder και να βάλετε μόνο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Φτιάξε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του: Αν δεν έχετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, μπορείτε να βάλετε για κάθε φλ. αλεύρι, 1 κοφτό κ.γλ. baking powder. Δηλαδή για να φτιάξετε στο σπίτι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, στα 500 γραµ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις να βάλετε 4 κοφτά κ.γλ. baking powder. Για μεγαλύτερη δοσολογία για κάθε φλ. αλεύρι να βάζεις 1 κ.γλ. baking powder ανακατεύεις και έτοιμο.
Αυτή η ζύμη δε χρειάζεται μίξερ. Απλό ανακάτεμα στο χέρι είναι αρκετό.
Ξεκουράστε τη ζύμη σας αφού την ζυμώσετε, σκεπασμένη στον πάγκο της κουζίνας σας για 20 λεπτά το λιγότερο.
Αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος που δουλεύετε είναι υψηλή, μπορείτε να βάλετε τη ζύμη για 10 λεπτά στο ψυγείο ώστε να σφίξει.
Επίσης, για να έχουμε ακόμα πιο τραγανά τυροπιτάκια, αφού τα φτιάξετε βάλτε τα στην κατάψυξη για 10 λεπτά και μετά βάλτε τα στο φούρνο.
Αφού φτιάξετε όλα τα τυροπιτάκια κουρού και πριν τα αλείψετε με διάλυμα αυγού, μπορείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη σε σακουλάκια τροφίμων και να τα συντηρήσετε για αρκετούς μήνες. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να τα ψήνετε λίγα λίγα και θα τα απολαμβάνετε πάντα φρέσκα και ζεστά που είναι ακαταμάχητα.
Τα τυροπιτάκια κουρού δεν τα φτιάχνουμε πολύ λεπτά.
Η ζύμη πρέπει να είναι λίγο χοντρή για να γίνουν σαν τραγανά μπισκότα και εξωτερικά.
Αλείφουμε με διάλυμα αυγού για να γυαλίζει η ζύμη αλλά και για έξτρα νοστιμιά.
Οι ζύμες πάντα όταν ξεκουράζονται πρέπει να είναι σκεπασμένες για να μην ξεραίνονται.
Δε ζυμώνουμε πολύ τη ζύμη όταν μπει το αλεύρι. Θέλουμε τόσο ζύμωμα, όσο να μπει το αλεύρι μέσα χωρίς να παιδεύουμε την ζύμη, για να παραμείνει αφού ψηθεί αφράτη, τραγανή, μπισκοτένια.
Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, λαδερή και μαλακιά σαν πλαστελίνη.
Αν είναι καλοκαίρι και κάνει ζεστή αφήστε τη λίγο στο ψυγείο.
Μην βάλετε έξτρα αλεύρι.
Το γιαούρτι που χρησιμοποιώ είναι στραγγιστό, κεσεδάκι των 200 γρ.
Ο συνδυασμός βούτυρο λιωμένο με λάδι δίνει σαν αποτέλεσμα τραγανή και αφράτη ζύμη.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα