EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πεντανόστιμη χυλωμένη ρεβυθάδα στη χύτρα, έτοιμη σε λίγα λεπτά!

Advertisement

​Η ρεβυθάδα είναι το Κυριακάτικο φαγητό της Σίφνου που γίνεται πάντα στον ξυλόφουρνο μέσα στο ειδικό πήλινο σκεύος την σκεπασταριά.

Κάθε Σάββατο βράδυ όλες οι γυναίκες πηγαίνουν τις ρεβυθάδες τους στους κοντινούς ξυλόφουρνους για το ψήσιμο που είναι μία ιεροτελεστία.
Έτσι την Κυριακή το μεσημέρι μετά την εκκλησία έχουν όλοι ζεστό το φαγητό για το Κυριακάτικο τραπέζι.

 

 

Advertisement

 

 

Υλικά

Μερίδες: 6
500 γρ. ρεβύθια μικρά ή μέτρια, μουλιασμένα αποβραδίς σε παγωμένο νερό με λίγο αλάτι, στραγγισμένα και ξεπλυμένα καλά
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
2 καρότα, σε μέτριες φέτες
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
2.500 ml ζωμός λαχανικών ή νερό
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
χυμός από 1 λεμόνι
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
100 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 γρ. τυρί σφέλα ΠΟΠ, τριμμένο

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε ρεβυθάδα καλοχυλωμένη, ξεκινάμε ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο στη χύτρα, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σκόρδο μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
Προσθέτουμε τα ρεβύθια, το κύμινο, το θυμάρι, τις δάφνες, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και τον ζωμό.
Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε, σφραγίζουμε τη χύτρα με το καπάκι της και ρυθμίζουμε την ένδειξη της βαλβίδας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μόλις κοχλάσει το υγρό και ανασηκωθεί η βαλβίδα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 40 λεπτά.
Αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά, αφαιρούμε τον ατμό και ξεσκεπάζουμε το σκεύος. Αν χρειαστεί χύλωμα, επαναφέρουμε σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε τα ρεβύθια να βράσουν για λίγο ξεσκέπαστα.
Με κουτάλα της σούπας παίρνουμε μία δόση από το ζουμί της ρεβυθάδας (περίπου 100 γρ.) και το ρίχνουμε στον πολυκόφτη.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά του σερβιρίσματος, πλην της σφέλας, και χτυπάμε ελαφρά.
Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
Σερβίρουμε σε πιάτα τρίβοντας με το χέρι λίγη σφέλα και προσθέτοντας λίγο ακόμα ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.


Advertisement

Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button