ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η πεντανόστιμη τυρόπιτα της μαμάς του Άκη Πετρετζίκη που θα σας ξετρελάνει

Η τυρόπιτα ιδίως όταν προέρχεται από τα χεράκια της μαμάς μας, αποτελεί ίσως το ωραιότερο φαγητό για όλες τις ώρες της ημέρας. Άλλοι την προτιμούν για κυρίως πιάτο και άλλοι για σνακ. Δεν παύει να αποτελεί ίσως από τις πιο πολυγεγραμμένες συνταγές που ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους.

 

Η πεντανόστιμη τυρόπιτα της μαμάς του Άκη Πετρετζίκη που θα σας ξετρελάνει

Χορηγούμενο

TIP

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Χορηγούμενο

Για το φύλλο

600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
330 γρ. σόδα
1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
αλάτι
150 γρ. βούτυρο
αλεύρι γ.ο.χ., για το ταψί
βούτυρο, για το ταψί
Για τη γέμιση
300 γρ. γραβιέρα
500 γρ. φέτα
πιπέρι
θυμάρι
1 αυγό, μεσαίο

Μέθοδος Εκτέλεσης
TIP
Καθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.

Η πεντανόστιμη τυρόπιτα της μαμάς του Άκη Πετρετζίκη που θα σας ξετρελάνει


Για το φύλλο
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη σόδα, τη ζάχαρη και το αλάτι και χτυπάμε με τον γάντζο σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη.
Ιδανικά βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο με μεμβράνη, για 20-30 λεπτά, να ξεκουραστεί.
Ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε διάμετρο 40-50 εκ.
Απλώνουμε με ένα κουτάλι τα 120 γρ. από το βούτυρο σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.
Κόβουμε σε 10 κομμάτια και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.
Μεταφέρουμε τα κομμάτια ζύμης σε ένα πιάτο, τυλίγουμε με μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για ½ με 1 ώρα να παγώσει.

Για τη γέμιση
Σε ένα μπολ βάζουμε τη γραβιέρα τριμμένη, τη φέτα σπασμένη με τα χέρια μας, το πιπέρι, το θυμάρι και το αυγό, και ανακατεύουμε.
Για τη σύνθεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας μας με αλεύρι.
Αφαιρούμε τη ζύμη (που έχει γίνει ένα ενιαίο κομμάτι) από το ψυγείο και την κόβουμε στα 2.
Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο. Φροντίζουμε να είναι λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος του ταψιού.
Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί διαστάσεων 25×35 εκ. και μεταφέρουμε το φύλλο.
Το απλώνουμε φροντίζοντας να καλύψει όλη τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού και να δημιουργήσουμε πτυχές.
Απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι της ζύμης και καλύπτουμε τη γέμιση. Φροντίζουμε να κάνουμε πάλι πτυχές σε όλη την επιφάνειά του.
Απλώνουμε με ένα πινέλο 30 γρ. από το βούτυρο και χαράσσουμε σε 12 κομμάτια.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε




Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button