ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πεντανόστιμος τραχανάς με φέτα της γιαγιάς: Έτοιμος μόλις σε δέκα λεπτά, το πιο εύκολο και θρεπτικό comfort food για το φθινόπωρο!

Ο τραχανάς είναι η πεμπτουσία των παιδικών μας γευστικών αναμνήσεων, μόλις έμπαιναν τα πρώτα κρύα! Μας τον μαγείρευε η γιαγιά μας σαν το γιατρικό για ό,τι μας ενοχλούσε. Ο τραχανάς είναι εύκολος, γρήγορος, νόστιμος και ένα υπέρ-θρεπτικό comfort food.

Παραδοσιακός τραχανάς με φέτα της γιαγιάς, σύμφωνα με την συνταγή της Αργυρώς – Θα χρειαστείς:

  • 2 – 1/2 φλ. νερό ή γάλα
  • 1/2 φλ. τραχανά ξινό
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. φέτα
  • Λίγο μπούκοβο
  • Λίγο αλάτι

Για την τηγάνιση, θα χρειαστείς:

Χορηγούμενο

  • 1 μικρό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Λίγες σταγόνες ξύδι

Πεντανόστιμος τραχανάς με φέτα της γιαγιάς – Η συνταγή της Αργυρώς

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το βούτυρο και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. 

Προσθέτουμε τον τραχανά κι αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15’ να σκάσει ο τραχανάς.

Χορηγούμενο

Τότε προσθέτουμε την φέτα σε τρίμματα κι αποσύρουμε από την φωτιά. 

Πασπαλίζουμε με μπούκοβο και λίγο αλάτι. Αν η φέτα είναι αλμυρή δεν χρειάζεται αλάτι. 

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρεμμύδι για 7′-8′, σε μέτρια φωτιά. 

Σβήνουμε με το ξύδι.


Ρίχνουμε καυτή την τηγάνιση μέσα στον τραχανά κι ανακατεύουμε.

Δεν είναι σούπα. Βγαίνει πηχτός ο λευκός τραχανάς και σερβίρεται αμέσως για να μη στεγνώσει.

Σερβίρεται σε μπολ και αν θέλουμε πασπαλίζουμε λίγο μπούκοβο σε κάθε πιάτο. 

Τι είναι η τηγάνιση, ξεροτηγάνιση, ξεροχύμιση, τσιγάριση;

Τηγάνιση είναι μια πολύ παλιά τεχνική μαγειρέματος. Η τηγάνιση χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα σε πολλά νησιά αλλά και στην Κύπρο. Κρεμμύδι κόκκινο ξερό κομμένο άλλες φορές σε φέτες η ψιλοκομμένο τσιγαρίζεται σε ελαιόλαδο μέχρι να βγάλει τα σάκχαρα του να ροδίσει και να καραμελώσει. Χρησιμοποιείται σαν άρτυμα στο τελείωμα πολλών φαγητών. και την προσθέτουμε σε βραστά χόρτα στο σερβίρισμα, σε ψάρι ψητό ή τηγανητό, σε όλα τα όσπρια αλλά και σε πολλά πιάτα με ζυμαρικά.





Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button