COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περίεργη εμμονή από την Μέρκελ: «Η Τουρκία αξίζει τον σεβασμό μας και είμαι υπέρ να συνεχίσουμε να την στηρίζουμε!» – Γιατί επιμένει να ‘ξελασπώνει’ τον Ερντογάν, που ξεφτιλίζει όλη την Ευρώπη;


Για άλλη μια φορά η Γερμανίδα καγκελάριος πήρε το μέρος της Τουρκίας και δήλωσε πως «αξίζει τον σεβασμό μας για ότι κάνει στην μετανάστευση» και ότι «είμαι υπέρ του να συνεχίσουμε να στηρίζουμε σε αυτό την Τουρκία», διαλύοντας την όποια αμφιβολία είχε κανείς περί μελλοντικών… κυρώσεων κατά της Άγκυρας από την Ε.Ε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι η χώρα που έχει δεχτεί μάλλον τους περισσότερους πρόσφυγες παγκοσμίως, λόγω της διένεξης στην Συρία, στην οποία συμμετείχαν και Δυτικές χώρες».

Πάνω από τρία εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες και σίγουρα και ένα εκατομμύριο άλλοι πρόσφυγες ζουν στην Τουρκία, ανέφερε και εξέφρασε τον σεβασμό της για τις προσπάθειες της Τουρκίας σε αυτόν τον τομέα!

«Αν κοιτάξουμε πόσο δυσκολευόμαστε εμείς στην ΕΕ με τα ζητήματα της μετανάστευσης, τότε αξίζει στην Τουρκία μεγάλος σεβασμός για αυτά που κάνει σε αυτόν τον τομέα», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Για αυτό είμαι υπέρ του να συνεχίσουμε να στηρίζουμε σε αυτό την Τουρκία, διότι σίγουρα είναι καλύτερα για τους πρόσφυγες να ζουν κοντά στην πατρίδα τους από ό,τι να ζουν σε διάφορα κράτη της ΕΕ.

Εδώ έχουμε, όπως θεωρώ εγώ, μια υποχρέωση. Και ξέρουμε πόσο δυσκολευτήκαμε ήδη και στην Γερμανία στο να δεχτούμε έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων, τι συζητήσεις υπήρξαν για αυτό και για αυτό καταλαβαίνω καλύτερα το τι προσπάθεια καταβάλλει η Τουρκία. Αλλά, όπως είπα, θα είναι θέμα και πάλι τον Δεκέμβριο».

Εδώ ομολογεί πως δεν πρόκειται ποτέ να πάει η Γερμανία «κόντρα» στην Τουρκία, καθώς η Άγκυρα κρατάει έξω από την Ευρώπη τέσσερα εκατομμύρια αλλοδαπούς. Συνεπώς, ποιες κυρώσεις θα ψηφίσει εναντίον της Άγκυρας; Δεν γίνεται να στηρίξει την Άγκυρα σε ότι αφορά το μεταναστευτικό και μετά να υπάρχει η προσδοκία ότι θα υπάρξει τιμωρία της Τουρκίας επειδή προκαλεί κρίση στην Μεσόγειο.

Πρώτο μέλημα της Μέρκελ είναι να παραμείνουν οι παράνομοι μετανάστες και όλοι οι αλλοδαποί στην Τουρκία. Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους παράνομους μετανάστες ως μοχλό «πίεσης» με τον οποίο αποσπάει από την ΕΕ δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Βέβαια, για να «χρυσώσει» το «χάπι» μιλώντας πριν από λίγη ώρα σε τηλεδιάσκεψη με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλη εθνικών Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είπε και τα γνωστά και τετριμμένα, ότι «δυστυχώς η πρόοδος» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας «δεν είναι τόσο άξια αναφοράς» όσο θα επιθυμούσε.

«Διοχετεύσαμε πολλή προσπάθεια στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Υπάρχει μια σειρά εμποδίων και δυσκολιών που επανέρχονται συνεχώς, ώστε θα πρέπει να αναμένουμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση τον Δεκέμβριο, αλλά δεν έχει προχωρήσει όσο ήλπιζα», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών από την Ελλάδα και την Κύπρο, η καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε ότι «η Τουρκία τα τελευταία χρόνια πήρε έναν δρόμο ο οποίος προκαλεί πολλή κριτική από την άποψη των αξιών μας, των πεποιθήσεών μας».

«Αυτά που συμβαίνουν στη Μεσόγειο, τόσο απέναντι στην Κύπρο -και στο θέμα της επανένωσης της Κύπρου- όσο και στο θέμα εξόρυξης ορυκτών υλών, αυτά έχουν έναν πολύ επιθετικό χαρακτήρα ή, θα έλεγα, έναν προκλητικό χαρακτήρα και είναι καλό σημάδι το ότι αυτό το πλοίο, το Oruc Reis επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι. Αλλά εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά από την Κύπρο γεωτρητικές δραστηριότητες. Και είπαμε ότι θα ασχοληθούμε πάλι με το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο και θα σκεφτούμε πώς θα αντιδράσουμε στην κατάσταση. Αυτό θα γίνει στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όπως έχουμε προγραμματίσει», προσέθεσε.

Μέχρι πότε θα ‘ξελασπώνει’ τον Ερντογάν;
Μέχρι πότε η Ευρώπη θα ανέχεται τον, επαναλαμβανόμενο, εξευτελισμό της από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν; Θα υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 10 Δεκεμβρίου; Και αν ναί ποιές θα είναι οι κυρώσεις αυτές και πόσο θα ‘πονέσουν’ την Τουρκική Οικονομία;

Τα ερωτήματα αυτά ανακύπτουν τις τελευταίες ημέρες, μετά τις κωμικοτραγικές εξελίξεις, που συνδέονται με την νηοψία (που τελικά δεν έγινε!) από Γερμανικό πλοίο, σε εμπορικό πλοίο τουρκικών συμφερόντων, το οποίο -είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο- πως μετέφερε οπλικά συστήματα και πολεμοφόδια στην κυβέρνηση των ανδρεικέλων της Τουρκίας στη Λιβύη, υπό τον Φαγιέζ Αλ Σάρατζ. Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά, που συμβαίνει κάτι τέτοιο! Έχουν προηγηθεί και άλλα τέτοια επεισόδια, στα ανοιχτά της Λιβύης, με την Ελληνική φρεγάτα ‘ΣΠΕΤΣΑΙ’ να εμπλέκεται σε μια άλλη περίπτωση νηοψίας, όπου και αυτή ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, διότι η Τουρκία -για μια ακόμη φορά- απέδειξε ότι γράφει στα παλαιά υποδήματα του Ερντογάν την διεθνή νομιμότητα, τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά και τις Συμφωνίες του Βερολίνου για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, έναντι όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Διάσκεψη του Βερολίνου, «για την Ειρήνευση στη Λιβύη», είχε λάβει μέρος και ο ίδιος ο Ερντογάν, ο οποίος έβαλε, φαρδιά-πλατιά, την υπογραφούλα του κάτω από το κείμενο της Συμφωνίας, για να την παραβιάσει, αμέσως μετά, κατά τρόπον βάναυσο και προκλητικό!

Έχουμε και λέμε λοιπόν: το περιστατικό, που συνέβη προχθές, στα ανοιχτά της Λιβύης, αποτέλεσε πράξη διεθνούς εξευτελισμού, όχι μόνον της επιχείρησης ‘IRINI’, αλλά και της ίδιας της Γερμανίας, που αποτελεί την πλέον πιστή φίλη-χώρα της σημερινής Τουρκίας του Ερντογάν.

Πέταξαν τους Γερμανούς έξω από το πλοίο
Τα γεγονότα είναι πλέον γνωστά: το πλοίο ‘ROSALINE A’, τουρκικών συμφερόντων, κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Λιβύης Μισράτα, όπου -με χρήματα του Κατάρ- οι Τούρκοι κατασκευάζουν μια τεράστια στρατιωτική και ναυτική βάση.

Στα ανοιχτά της Λιβύης, εφαρμόζοντας την διεθνή νομιμότητα και το σχετικό άρθρο της Συμφωνίας του Βερολίνου, πλησίασε το ύποπτο Τουρκικό πλοίο η Γερμανική φρεγάτα «ΑΜΒΟΥΡΓΟ» και ζήτησε να κάνει νηοψία, για να διαπιστώσει αν μετέφερε όπλα ή όχι, παραβιάζοντας το εμπάργκο.

Είναι προφανές ότι το Τουρκικό πλοίο δεν είχε κανέναν λόγο να αρνηθεί την έρευνα, από τη στιγμή, που -όπως εκ των υστέρων κραυγάζει η Άγκυρα- «δεν μετέφερε όπλα, αλλά ανθρωπιστική βοήθεια!». Ίσα – ίσα, θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Τουρκία να αποδείξει σε ολόκληρο τον κόσμο ότι αδίκως την κατηγορούν πως μεταφέρει τεράστια φορτία όπλων στη Λιβύη για να ενισχύσει την κυβέρνηση των ανδρεικέλων του Σάρατζ! Αντ’ αυτού, με πρωτοβουλία της Τουρκικής κυβέρνησης έγινε της ‘Κολάσεως!’.

Η Άγκυρα ζήτησε αμέσως από το Βερολίνο να εγκαταλείψουν οι Γερμανοί πεζοναύτες το Τουρκικό εμπορικό πλοίο και να μην κάνουν τη νηοψία, φοβούμενη προφανώς την αποκάλυψη του πραγματικού φορτίου του καραβιού! Και δεν έφτανε αυτό, αλλά αμέσως μετά το Τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τους πρεσβευτές των εμπλεκομένων χωρών στην Άγκυρα, με πρώτο τον Γερμανό πρεσβευτή και τους… μάλωσε αυστηρά για το συμβάν, ρίχνοντας την ευθύνη σε Έλληνα αξιωματικό, που μετέχει στην επιχείρηση ‘IRINI’, για να καλύψει την ενοχή της Τουρκίας. Η κορύφωση, όμως, της όλης κωμικοτραγικής για την Ευρώπη υπόθεσης, ήλθε την επόμενη ημέρα, με τον εκπρόσωπο της Γερμανικής κυβέρνησης να… ‘απολογείται’ προς την Άγκυρα για τους γερμανικούς χειρισμούς!

Πρόκειται για την κορύφωση της διαδικασίας αυτογελοιοποίησης της Ευρώπης, που εκθέτει ανεπανόρθωτα την πιό σοβαρή και ισχυρή χώρα της Ε.Ε δηλαδή τη Γερμανία, για τυφλή υποταγή στον αυταρχισμό και στις κραυγαλέες παρανομίες του Ερντογάν!

Τι θα γίνει στην Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου;
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Ε.Ε οδεύει προς την Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου, όπου θα κληθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να εστιάσουν την προσοχή τους στην, εν γένει, συμπεριφορά της Τουρκίας και στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη χώρα παραβιάζει συστηματικά κάθε έννοια διεθνούς νομιμότατος και γράφει στα παλαιά της υποδήματα όλες τις διεθνείς Συμφωνίες που και αυτή ακόμη έχει υπογράψει. Θα τολμήσουν οι Γερμανοί να αφήσουν, την Γαλλία, την Αυστρία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες να ανοίξουν τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας; Και αν ναί, που φαίνεται μάλλον απίθανο προς το παρόν, ποιές θα είναι αυτές οι κυρώσεις και πόσο θα ‘πονέσουν’ τον Ερντογάν;

Back to top button