COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Πιέζουν την Ελλάδα να υποχωρήσει έναντι των διεκδικήσεων της Τουρκίας, ώστε να αξιοποιήσει η Ευρώπη τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, μειώνοντας έτσι την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία! Όλο το κρυφό παρασκήνιο της συνάντησης κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη!

Της σύνταξης του europost.gr

Έντονες πιέσεις προς την Ελλάδα «να τα βρει με την Τουρκία, το ταχύτερο δυνατόν», ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευση των τεραστίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που βρίσκονται στον υποθαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, ασκούν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες του europost.gr. Οι επισπεύδουσες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, θέλουν με τον τρόπο αυτό να μειώσουν, όσο γίνεται πιο σύντομα, την μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση, που έχουν οι οικονομίες τους, αλλά και η βιομηχανική τους παραγωγή, από την ενέργεια (φυσικό αέριο), που εισάγουν από τη Ρωσία.

Σύμφωνα πάντοτε με τις υψηλά ιστάμενες πηγές, με τις οποίες συνομιλεί το europost.gr, το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει σχεδιασμούς με διαδρομές του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ανάμεσα στις οποίες φαίνεται να προκρίνεται η κατασκευή αγωγού, που θα περνάει μέσα από την Τουρκία και θα μεταφέρει φυσικό αέριο, που θα προέρχεται, σε πρώτη φάση, από ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο (κοιτάσματα, που βρίσκονται στην Κυπριακή ΑΟΖ, κοιτάσματα στις ΑΟΖ του Ισραήλ και του Λιβάνου, της Αιγύπτου κλπ.). Και σε δεύτερη φάση θα μεταφέρει φυσικό αέριο, το οποίο θα αντληθεί από τον υποθαλάσσιο χώρο του Νοτίου Αιγαίου.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και το ΝΑΤΟ, γνωρίζουν ότι για να μπορέσει να προωθηθεί αυτό το σχέδιο είναι απαραίτητο να συμφωνήσουν μεταξύ τους όλες οι χώρες της περιοχής, βάζοντας στην άκρη διμερείς διαφωνίες, που υπάρχουν.

Δεν είναι τυχαίο, από αυτή την άποψη, ότι η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, φρόντισε να βγάλει από την κατάψυξη τις Τουρκο-Ισραηλινές σχέσεις, στέλνοντας τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ να επισκεφτεί επίσημα την Άγκυρα, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή φιλικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, μετά την ανοιχτή εχθρότητα, που επικράτησε στα χρόνια της κυβερνητικής θητείας του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Αλλά το ‘hot spot’ της όλης υπόθεσης βρίσκεται στις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις, όπου υπάρχουν και τα μεγαλύτερα αγκάθια, με την Τουρκία να διεκδικεί -απειλώντας με τη χρήση στρατιωτικής βίας- τμήματα της Εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος σε στεριά, θάλασσα και αέρα. Για όποιον αμφιβάλλει, οι Τουρκικές διεκδικήσεις διατυπώθηκαν κατά τον πλέον επίσημο τρόπο, στην περιβόητη επιστολή, που έστειλε στον ΟΗΕ, εκ μέρους του Προέδρου Ερντογάν, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας πρέσβης Σινιρλίογλου, όπου η Τουρκική πλευρά καταγγέλλει την Ελλάδα, μεταξύ των άλλων, για «την παράνομη κατοχή 156 μεγάλων, μεσαίων και μικρότερων νησιών και βραχονησίδων κλπ).

Οι ‘καλοί μας σύμμαχοι’ πιέζουν τώρα την Ελλάδα να είναι «υποχωρητική» έναντι της Τουρκίας, ώστε να διευκολύνει τη σύναψη συμφωνίας με την Άγκυρα, γιατί αυτό θέτει ως προϋπόθεση ο Ερντογάν, παίζοντας δυνατά το χαρτί του «αναβαθμισμένου, γεωστρατηγικά, ρόλου της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή».

Να, λοιπόν, γιατί οι μεγάλοι μας σύμμαχοι έσπρωξαν την Ελληνική κυβέρνηση, όπως-όπως,  να προχωρήσει στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι δύο ηγέτες βρέθηκαν μόνοι τους, χωρίς την παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του Τσαβούσογλου.

Πολλά ακούγονται για το που μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα ένα σχέδιο «συμβιβασμού» με την Τουρκία, που φαίνεται να έρχεται από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τη Γερμανία. Ένα είναι βέβαιο: Ότι από έναν τέτοιο «συμβιβασμό», η Ελλάδα θα βγει χαμένη και η Τουρκία κερδισμένη, μια και η χώρα μας ζητάει απλώς να εφαρμοστεί η Διεθνής Νομιμότητα και το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ η Τουρκία διεκδικεί κομμάτια της Εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος, αλλά και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, σε στεριά, θάλασσα και αέρα.

Θα υπάρξει Ελληνική κυβέρνηση, που θα προχωρήσει σε έναν τέτοιο «συμβιβασμό»;

Back to top button