COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η πιο εύκολη συνταγή για την τέλεια παστουρμαδόπιτα

Οι συνταγές για παραδοσιακή παστουρμαδόπιτα ή πίτα Καισαρείας είναι σχεδόν ίδιες: παστουρμάς, ντομάτα, κασέρι, κύμινο και φύλλο κρούστας με μικρές παραλλαγές σε αναλογίες και μεθοδολογία, φτιάχνουν σχεδόν πάντα μια πολύ γευστική και λεπτή πίτα, ιδανική για μερακλήδικο μεζέ.

Απλή και εύκολη συνταγή που θα σας πάρει 15′-20′ λεπτά προετοιμασία και 45′-50′ στο φούρνο.

Ιδανική για τσιπουρομεζέ και τζάκι. Τρώγεται ευχάριστα και επόμενες μέρες, είτε σε θερμοκρασία δωματίου, είτε με ζέσταμα σε ήπιο φούρνο (70C για 15 λεπτά) για να ξανακάνει το φύλλο τραγανό.

Υλικά για ένα ταψί παστουρμαδόπιτα (16 κομμάτια)

1 συσκευασία φύλλο κρούστας για πίτες (10 φύλλα)
400 γρ. κασέρι
300 γρ. παστρουρμά
500 γρ. ντοματάκια βελανίδια μικρά
100 γρ. ντοματάκι λιαστό ψιλοκομμένο
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% ΟΛΥΜΠΟΣ
1 κ.σ. κύμινο
100 μλ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
2 κ.γ. παπαρουνόσπορο
1 αυγό χτυπημένο

Διαδικασία παρασκευής:

 

1. Προετοιμασία.

Έχετε βγάλει το φύλλο απ’ τη κατάψυξη τουλάχιστον δυο ώρες πριν ή ακόμη καλύτερα απ’ την προηγουμένη και το διατηρείτε στο ψυγείο. Βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180ºC.

Καθαρίζετε τον παστουρμά απ’ το πολύ τσιμένι και το πετάτε. Δεν πρέπει να είστε σχολαστικοί, μια και θέλετε να μείνει λίγο τσιμένι, το οποίο θα δώσει όσο άρωμα χρειάζεται η πίτα για να σας σπάει τη μύτη όταν ψήνεται και να σας απογειώσει όταν την φάτε. Κόβετε τις φέτες του κασεριού σε πάχος 2 χιλιοστών περίπου. Κόβετε τα φρέσκα ντοματάκια βελανίδια σε 3-4 φλούδες το καθένα και τα πιέζετε λίγο να φύγουν τα πολλά ζουμιά, αν υπάρχουν. Τέλος ψιλοκόβετε τα λιαστά ντοματάκια.

2. Τρία κάτω φύλλα

Απλώνετε 2-3 κ.σ. λάδι στο ταψί (και στα πλάγια) και το πρώτο φύλλο από πάνω. Το λαδώνετε και βάζετε ακόμη άλλα δυο φύλλα μη λαδώνοντας το τελευταίο.

3. Γέμισμα

Απλώνετε τον παστουρμά, το κασέρι, τα κομμένα πομοντόρια και πασπαλίζετε με την ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα. Από πάνω πασπαλίζετε με το κύμινο και τέλος ρίχνετε το γιαούρτι κουταλιά-κουταλιά να πάει χοντρικά παντού. Δεν χρειάζεται να απλωθεί σχολαστικά μια και είναι δύσκολο.

4. Τρία πάνω φύλλα και 4 πατσαβουριαστά

Κλείνετε την πίτα βάζοντας τρία φύλλα που τα λαδώνετε ανάμεσά τους και τα συνδέετε με τα κάτω σαν να κλείνετε φάκελο. Ολοκληρώνετε τα 4 τελευταία φύλλα που μπαίνουν πατσαβουριαστά πάνω στην επιφάνεια, με το καθένα να καταλαμβάνει το ¼ του εμβαδού της πίτας.

5. Τέλειωμα

Χτυπάτε το αυγό και το απλώνετε πάνω στη πίτα να γυαλίσει ωραία στο ψήσιμο. Από πάνω πασπαλίζετε με παπαρουνόσπορο και τέλος την χαράσσετε καλά για να μπορεί όταν ψηθεί να κοπεί και να φύγουν οι υδρατμοί κατά το ψήσιμο.

6. Ψήσιμο

Ψήνετε την πίτα για περίπου 40’-50’ στους 180ºC, ανάλογα με τον φούρνο σας. Στον δικό μου φούρνο, ακουμπάω το ταψί στον πάτο για 20′-30′ να γίνουν σωστά τα κάτω φύλλα και μετά την μεταφέρω σε μεσαίο ράφι να γίνει από πάνω, αλλά στον δικό σας αυτό το κόλπο μπορεί να μην χρειάζεται. Όταν ροδίσει καλά την αφήνετε στον πάγκο για τουλάχιστον 10’ λεπτά (ιδανικά 20’), να καταλαγιάσει η θερμοκρασία ώστε και να δέσουν τα υλικά και να μπορείτε να νιώσετε τις γεύσεις στο μέγιστο χωρίς να καίγεστε.

Σερβίρισμα:

Είναι κλασικός ουζο-τσιπουρο μεζές αλλά μπορεί και να παίξει ρόλο πρώτου πιάτου σε ένα τραπέζι, εφόσον επακολουθήσει κάτι παραδοσιακό και μεστό ή ανατολίτικο, όπως αρνάκι στο φούρνο ή χουνκιάρ μπεγεντί.

Back to top button