COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑ

Πίσω από τα φώτα ένα (όχι και τόσο πράσινο) ελίτ πάρκο

Κώστας Ζαφειρόπουλος

Άνοιξε τις πύλες του, τη Δευτέρα το απόγευμα, προς μεγάλη χαρά των μικρών παιδιών, αλλά και των κυβερνητικών στελεχών που με νομοσχέδια στηρίζουν σκανδαλωδώς τη Lamda Development. ● Φιέστα σε ένα μικρό… δείγμα στην αχανή έκταση του παλαιού αεροδρομίου, στην οποία ελάχιστα έργα πραγματοποιούνται.

Ένα λαμπερό χριστουγεννιάτικο «δώρο» προς τους κατοίκους των Νοτίων Προαστίων της Αθήνας αλλά και τους μελλοντικούς κατοίκους και «επενδυτές» της νέας ιδιωτικής πόλης των υπερπλουσίων, που θα δημιουργηθεί στο Ελληνικό, αποτελεί το καλαίσθητο Experience Park, το οποίο άνοιξε τις πύλες του τη Δευτέρα το απόγευμα, προς μεγάλη χαρά ειδικά των μικρών παιδιών. Ο σχεδιασμός αναφέρει πως το πάρκο, το οποίο αποτελεί προς το παρόν ένα ελάχιστο κομμάτι της συνολικής έκτασης, θα μείνει ανοιχτό αρχικά ώς τις 9 Ιανουαρίου αυστηρά μεταξύ 17.00-21.00 καθημερινά με ελεύθερη πρόσβαση.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει πολύ μέλλον ακόμα για να γίνει αυτό που διαφημίζει ο εθνικός επενδυτής ως «το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης», ενώ ακόμα δεν έχει καν ξεκινήσει και το «μεγαλύτερο εργοτάξιο της Ευρώπης».

Το βράδυ, όταν είναι ανοιχτό το πάρκο, η αχανής έκταση του παλαιού αεροδρομίου, στην οποία ελάχιστα έργα πραγματοποιούνται (κάποιες κατεδαφίσεις), χάνεται από το οπτικό πεδίο του επισκέπτη αυτής της περιοχής των 75 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει 500 διάσπαρτα δέντρα, 50.000 μικρά φυτά και τέσσερις πλατείες.

Δεν είναι όμως τόσο το πράσινο που κυριαρχεί -προς το παρόν, αφού τα φυτά μόλις τοποθετήθηκαν- όσο το εντυπωσιακό σιντριβάνι με εκατοντάδες πίδακες νερού που δημιουργούν μοναδικές χορογραφίες με τους διαφορετικούς φωτισμούς, αποτελώντας τη χαρά των πιτσιρικάδων και των γονιών που βγάζουν ασταμάτητα σέλφι.

Το βλέμμα όμως τραβάνε κυρίως δυο light installations: το φουτουριστικό Stalactite, ένα μεταλλικό χωροδικτύωμα με εναλλασσόμενα φωτεινά μοτίβα που συγχρονίζονται με μίνιμαλ ηλεκτρονική μουσική και μια αίσθηση σαν να είσαι σε ταινία επιστημονικής φαντασίας, το οποίο φέρει την υπογραφή των καλλιτεχνών Christopher Bauder και Boris Divider. Το δεύτερο είναι το αποκαλούμενο Helios, σχεδιασμένο από την ομάδα Algorithm, μια μεγάλης κλίμακας φωτιστική εγκατάσταση όπου 7.500 LED σφαίρες έχουν τοποθετηθεί σε συγκεκριμένη διάταξη, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή κυκλική προβολή, έναν χρωματιστό ψηφιακό καμβά σε μια περιοχή που αποκαλείται Κήπος Zen.

Ο φωτισμός είναι «όλα τα λεφτά» στον μέχρι τώρα συνολικό σχεδιασμό (μελέτη doxiadis+), καθώς το βράδυ ακόμα και τα τρία υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας, χαρακτηρισμένα ως νεότερα μνημεία, τα οποία δεσπόζουν στον χώρο, δίνουν ωραίες εικόνες. Ιδιαίτερη θέση έχει και ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, ύψους 17 μέτρων, μία σύνθεση από 180 μικρά έλατα, τα οποία μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου θα διατεθούν για αναδάσωση. Για την περίσταση λειτουργούν υπαίθρια καταστήματα-βανάκια με φαγητό (από έθνικ κουζίνα, μπουρίτος και φαλάφελ μέχρι λουκουμάδες και καφέδες) και τιμές εορταστικά… φουσκωμένες (π.χ. καφές πάνω από 3,5 ευρώ).

Οι παιδικές χαρές εντός πάρκου δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί στο σύνολό τους (κάποια σημεία ήταν κλειστά και ακόμα γίνονταν έργα), όμως είναι σαφές πως η εταιρεία ήθελε πάση θυσία να παρουσιάσει το έργο για την εορταστική περίοδο, υπογραμμίζοντας μέσω του διευθύνοντος συμβούλου Οδυσσέα Αθανασίου πως «σε χρόνο- ρεκόρ, μόλις έξι μήνες από την απόκτηση του Ελληνικού από τη Lamda Development -και πολύ νωρίτερα από κάθε προσδοκία-, παραδίδουμε στους πολίτες το πρώτο μας έργο. Είχαμε δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή ότι θα παραδώσουμε ένα έργο που θα ωφελήσει όλους τους πολίτες, χωρίς ο φορολογούμενος να δώσει ούτε ένα ευρώ».

Βέβαια, με την ιδιωτικοποίηση αυτής της ανεκτίμητης αξίας δημόσιας περιουσίας που παραχωρήθηκε για 99 χρόνια, η Lamda απέκτησε το «φιλέτο» μόλις προς 100 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ πουλάει τα μελλοντικά διαμερίσματα μέχρι και 25.000 το τετραγωνικό. Προς το παρόν η εταιρεία έχει καταβάλει την πρώτη δόση από το τίμημα των 914 εκατ. ευρώ, ύψους 300 εκατ. ευρώ, στο Δημόσιο.

Οπου γάμος, χαρά και «κορδέλες», ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης πρώτος. Εμφανίστηκε μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, άφησε τις μπηχτές του σε όποιον έβλεπε για το πόσο προχώρησε το έργο παρά τις αντιπολιτευτικές αντιδράσεις, έβγαλε τις γνωστές σέλφι αγκαλιά με τον φίλο του «Οδυσσέα» (σ.σ. Αθανασίου), φωτογραφήθηκε στις κάμερες και αποχώρησε ικανοποιημένος από την προσέλευση του κόσμου.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες εβδομάδες ψηφίστηκε το δέκατο κατά σειρά «μίνι νομοσχέδιο» εξυπηρέτησης της Lamda για το Ελληνικό στα δυόμισι χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στο οποίο εισήχθη μια γενικευμένη εξαίρεση από τον κανόνα του περιορισμού ύψους 10 μέτρων για κάθε κατασκευή εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου που είχε προβλεφθεί στον ν. 4062/2012, πέρα από τους ουρανοξύστες, ενώ επιπλέον θα επιτρέπονται οι περιφράξεις του κατά τα λοιπά «προσβάσιμου σε όλους τους Ελληνες» Μητροπολιτικού Πάρκου.

«Το τυρί το βλέπουμε, όμως η φάκα έχει ήδη ανοίξει. Προσπαθούν να εντυπωσιάσουν και να ωραιοποίησουν την κατάσταση. Η συνολική εικόνα όμως δεν αλλάζει, οδηγούμαστε ολοταχώς προς μια αξιοποίηση για τους λίγους. Δυστυχώς δεν φαίνεται να μπορεί να αντιστραφεί αυτό που έχει γίνει με τη ληστρική παραχώρηση προς τον επενδυτή» υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης. Ο ίδιος προσθέτει πως «η κύρια έννοια του πάρκου, δηλαδή το υψηλό ποσοστό πρασίνου, δεν έχει υλοποιηθεί στο Experience Park και δεν φαίνεται ότι μπορεί να γίνει στο μέλλον.

Μάλιστα, με τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις, γίνεται σαφές πως αυτό που ονομάζουν μητροπολιτικό πάρκο 2.000 στρεμμάτων δεν θα είναι και τόσο πάρκο, καθώς ακόμα και στις αθλητικές εγκαταστάσεις, που κανονικά αποτελούν μέρος του, δίνεται η δυνατότητα καταστημάτων και εμπορικών εκμεταλλεύσεων». Τέλος, ενώ η ιδιοκτήτρια του Ελληνικού συνεχίζει την ενημερωτική «καταιγίδα» για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου εμπορικού πόλου (Commercial Hub) της χώρας, στην περιοχή του Ελληνικού κυκλοφορούν φήμες για δεσμεύσεις του αναδόχου προς τον δήμο σχετικά με την ανέγερση νέου δημαρχείου καθώς και ενός μεγάρου για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Πρόσβαση

Οπως είχε ανακοινωθεί, η είσοδος για το πάρκο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, κοντά στο ύψος του μετρό του Ελληνικού, ωστόσο αρκετοί φαίνεται πως δυσκολεύτηκαν την πρώτη μέρα να εντοπίσουν τον δρόμο στον οποίο έπρεπε να στρίψουν με το όχημά τους προκειμένου να μπουν στο πάρκο. Για τη διευκόλυνση των επισκεπτών έχει δημιουργηθεί μεγάλος χώρος ελεύθερης στάθμευσης έξω από το Πάρκο. Επιπλέον, παρέχεται δωρεάν μετακίνηση μέσω shuttle bus από το μετρό Ελληνικού.

Πηγή: efsyn.gr

Back to top button