COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Με πλάτες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας δρουν ανεξέλεγκτα σε βάρος των καταναλωτών! Θα μπει, επιτέλους, φρένο στην αισχροκέρδεια και στα υπερκέρδη τους;

Με πέναλτι για το «σπάσιμο» των σταθερών συμβολαίων θα τιμωρούνται όσοι «γονατίζουν» από τα πανάκριβα τιμολόγια
Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να κάνουν και να χρεώνουν ό,τι θέλουν στα τιμολόγιά τους και να μην τους αγγίζει κανείς (σ.σ. ούτε αυτούς, ούτε τα υπερκέρδη τους), αλλά ο καταναλωτής είναι αυτός που θα τιμωρείται, αν… τολμήσει και ψάξει να βρει κάποια φθηνότερη εταιρεία πριν τη λήξη του συμβολαίου του.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή χθες (Τρίτη) βράδυ και αφορά την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2019/44, οι πάροχοι θα έχουν το δικαίωμα να τιμωρούν με πέναλτι όσους καταναλωτές με σταθερά τιμολόγια σπάνε οικειοθελώς τα συμβόλαιά τους πριν αυτά λήξουν.

Και αυτό γίνεται κατά παρέκκλιση των όσων προηγουμένως είχε ανακοινώσει η Κυβέρνηση, για το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής προμηθευτή το οποίο παρέχεται στους πελάτες χωρίς διακρίσεις ως προς το κόστος, τη διαδικασία και τον χρόνο. Έρχεται δηλαδή ένα «μπάλωμα» για να κλείσει τις «τρύπες» και να επιτρέψει στους παρόχους να επιβάλλουν τέλος τερματισμού σύμβασης.

Αναφέρεται συγκεκριμένα στο άρθρο 18 του νομοσχεδίου:

«Κατά παρέκκλιση των όσων ορίζονται στην παράγραφο 1 και αφορούν το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής προμηθευτή ή συμμετέχοντα στην αγορά το οποίο παρέχεται στους πελάτες χωρίς διακρίσεις ως προς το κόστος, τη διαδικασία και τον χρόνο, ειδικά για την ηλεκτρική ενέργεια επιτρέπεται στους προμηθευτές ή στους συμμετέχοντες στην αγορά που δραστηριοποιούνται στη σωρευτική εκπροσώπηση, να επιβάλλουν τέλος τερματισμού σύμβασης (σ.σ. ο οποίο θεσπίζεται για πρώτη φορά), στους πελάτες που καταγγέλλουν οικειοθελώς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής ορισμένου χρόνου, πριν από τη λήξη της σύμβασης, υπό τον όρο ότι το εν λόγω τέλος προβλέπεται από σύμβαση την οποία έχει συνάψει οικειοθελώς ο πελάτης και ανακοινώνεται σαφώς στον πελάτη, πριν από τη σύναψη της σύμβασης».

Σύμφωνα ακόμα με το σχέδιο νόμου, το συγκεκριμένο τέλος, είναι προϋπόθεση να προβλέπεται από την υπογραφείσα σύμβαση και «θα πρέπει να είναι αναλογικό και να μην υπερβαίνει την άμεση οικονομική ζημία του προμηθευτή ή του συμμετέχοντος στην αγορά που δραστηριοποιείται στη σωρευτική εκπροσώπηση, λόγω του τερματισμού της σύμβασης από τον πελάτη, περιλαμβανομένου του κόστους τυχόν δεσμοποιημένων επενδύσεων ή υπηρεσιών, οι οποίες ήδη παρέχονται ως μέρος της σύμβασης. Το βάρος της απόδειξης της άμεσης οικονομικής ζημίας επιβαρύνει τον προμηθευτή ή τον συμμετέχοντα στην αγορά που δραστηριοποιείται στη σωρευτική εκπροσώπηση και το επιτρεπτό των τελών τερματισμού της σύμβασης παρακολουθείται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)».

Στις νέες διατάξεις αναφέρεται ρητά ότι ειδικά για την ηλεκτρική ενέργεια, «οι οικιακοί πελάτες δικαιούνται να συμμετέχουν σε συστήματα μαζικής αλλαγής προμηθευτή, ενώ οι πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά λαμβάνουν δωρεάν όλους τους λογαριασμούς και τις πληροφορίες τιμολόγησης».

Και σημειώνεται ακόμα: «Η διαδικασία αλλαγής προμηθευτή (ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου) δεν επιφέρει οικονομική επιβάρυνση για τους οικιακούς πελάτες και τις μικρές επιχειρήσεις. Για τους λοιπούς πελάτες τυχόν οικονομική επιβάρυνση απορρέει από συμβατικούς όρους Η αλλαγή προμηθευτή δεν απαλλάσσει τον πελάτη από την υποχρέωση τήρησης των συμβατικών του δεσμεύσεων».

Οι οικιακοί πελάτες διατηρούν το δικαίωμα «να υπαναχωρήσουν αζημίως από τη Σύμβαση Προμήθειας εντός 14 ημερών, εκτός εάν έχει συμφωνηθεί μεγαλύτερη προθεσμία».

Back to top button