Χορηγούμενο
ΑΜΥΝΑΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πλήγμα στην αίγλη του F-35: Πώς οι Χούθι αποκάλυψαν τα όρια της «αορατότητας»

Ένα από τα πιο σύγχρονα και δαπανηρά οπλικά συστήματα της Δύσης, το μαχητικό F-35, ήρθε αντιμέτωπο με μια δυσάρεστη αλήθεια: δεν είναι άτρωτο. Πρόσφατο περιστατικό στην Υεμένη αποκάλυψε ότι ακόμα και τεχνολογίες αιχμής μπορεί να απειληθούν από αντισυμβατικές μεθόδους, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στη Δύση.

Πλήγμα στην αίγλη του F-35: Πώς οι Χούθι αποκάλυψαν τα όρια της «αορατότητας»

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των New York Times, ένα αμερικανικό F-35 εξαναγκάστηκε σε εκτεταμένους ελιγμούς αποφυγής προκειμένου να διαφύγει επίθεσης με πυραύλους εδάφους-αέρος, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν από αντάρτες Χούθι. Η επίθεση, που πραγματοποιήθηκε με παθητικούς υπέρυθρους αισθητήρες και αυτοσχέδιες τεχνολογικές λύσεις, κατάφερε όχι μόνο να εντοπίσει το φημισμένο «αόρατο» αεροσκάφος, αλλά και να το φέρει σε πραγματικό κίνδυνο.

Το γεγονός προκαλεί αμηχανία στους στρατιωτικούς και πολιτικούς κύκλους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Η συγκεκριμένη τεχνολογία stealth του F-35, που θεωρείται αιχμή του δόρατος της δυτικής στρατιωτικής ισχύος, αμφισβητείται πλέον ευθέως. Αναλυτές υποστηρίζουν πως οι Χούθι απέδειξαν ότι η ακριβή τεχνολογία δεν εγγυάται ασφάλεια όταν έρχεται αντιμέτωπη με απρόβλεπτες και ευέλικτες απειλές.

Ενδεικτική ήταν η ειρωνική τοποθέτηση αναλυτή της Eurasia Group, ο οποίος σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα: «Το πιο ακριβό και θεωρητικά “αόρατο” μαχητικό της ιστορίας παραλίγο να καταρριφθεί από αντάρτες με σανδάλια».

Η ειρωνεία όμως κρύβει μια βαθύτερη αλήθεια. Το πρόγραμμα του F-35, με συνολικό εκτιμώμενο κόστος άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει δεχτεί έντονη κριτική για τεχνικές δυσλειτουργίες, καθυστερήσεις και ελλείψεις στη μάχιμη αξιοπιστία. Δεν είναι τυχαίο ότι προσωπικότητες όπως ο Elon Musk έχουν χαρακτηρίσει το αεροσκάφος ως «αποτυχημένο από τον σχεδιασμό του».

Πλήγμα στην αίγλη του F-35: Πώς οι Χούθι αποκάλυψαν τα όρια της «αορατότητας»


Για την Ελλάδα, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία προμήθειας F-35 ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής αναβάθμισης των ενόπλων δυνάμεων, τέτοια περιστατικά φέρνουν στο προσκήνιο κρίσιμα ερωτήματα. Είναι η επένδυση σε εξοπλιστικά προγράμματα τέτοιου κόστους πραγματικά βιώσιμη και στρατηγικά συνετή, όταν ακόμα και «πρωτόγονα» αντιαεροπορικά μέσα μπορούν να απειλήσουν την αποτελεσματικότητά τους;

Το περιστατικό αυτό ξεπερνά τα όρια μιας μεμονωμένης στρατιωτικής σύγκρουσης. Αναδεικνύει ένα παγκόσμιο μοτίβο: τη σταδιακή μετάβαση από τον παραδοσιακό, συμμετρικό πόλεμο προς μορφές σύγκρουσης όπου η τεχνολογική υπεροχή δεν εξασφαλίζει την κυριαρχία. Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από ασύμμετρες απειλές, ευέλικτους αντιπάλους και διαρκώς εξελισσόμενα πεδία μάχης, η παντοδυναμία των μεγάλων δυνάμεων τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Ίσως τελικά το F-35 να μην κινδύνευσε τόσο σοβαρά όσο υποδηλώνει ο θόρυβος γύρω από το περιστατικό. Ωστόσο, η σημειολογία του είναι ισχυρή. Η «αορατότητα» ραγίζει – όχι μόνο τεχνικά, αλλά και συμβολικά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα



Back to top button