COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: «Έκαναν έργα βιτρίνας!» καταγγέλλουν οι εξοργισμένοι κάτοικοι! «Δεν λειτούργησαν ούτε τα αντλιοστάσια!»

Οργισμένοι πολίτες από τη Θεσσαλία καταγγέλλουν πώς είχαν προειδοποιήσει τις τοπικές αρχές για τα αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε να γίνουν για να μην «πνιγεί» ο ολόκληρος ο κάμπος

Νέες καταγγελίες από του κατοίκους στη Θεσσαλία για τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία αποδείχθηκαν ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Daniel και τις καταστροφικές πλημμύρες.

Έπειτα από τις μαρτυρίες για παρέμβαση στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, για το οποίο αναφέρεται ότι «ξηλώθηκε» ώστε να γίνει εκτροπή των νερών, κάτοικοι στην Καρδίτσα μιλούν και για άλλα αναχώματα που κατέρρευσαν.

Πολλά από αυτά, όπως αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN, βρίσκονται στον Σοφαδίτη ποταμό, περίπου 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του Παλαμά.

Σύμφωνα με κατοίκους στην περιοχή, τα αντιπλημμυρικά έργα που «έσπασαν» από την πίεση του νερού που ποτέ δεν ενισχύθηκαν παρά τις προειδοποιήσεις τους. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για «έργα βιτρίνας».

Μάλιστα, πολλά από τα έργα, παρότι έγιναν, δεν είχαν υποβληθεί στους απαιτούμενους ελέγχους, όπως δήλωσε στο OPEN ο πρόεδρος της κοινότητας Μουζακίου, Αστέριος Βασιλάκος: «Στην περιοχή του Μουζακίου, η εταιρεία των 143 εκατ. έπρεπε να κάνει έργα με τοιχία αντιστήριξης και στηθαία ασφαλείας. Δυστυχώς τα πήρε το ποτάμι, προφανώς έγιναν τα έργα αλλά δεν ελέγχθηκαν».

Δεν λειτούργησαν ούτε τα αντλιοστάσια

Εκτός από τα αναχώματα εκτός λειτουργίας τέθηκαν και τα αντλιοστάσια, ενώ δεν υπήρχε καμία γεννήτρια στην περιοχή για να τους παρέχει ρεύμα. «Μείναμε από ρεύμα για τουλάχιστον 15 ώρες», καταγγέλλει κάτοικος στην Καρδίτσα.

Αλλά και δύο μεγάλες πόρτες που θα διοχέτευαν το νερό στον Πηνειό στα πλαίσια της αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν λειτούργησαν ποτέ, καθώς σύμφωνα με το OPEN η μια εκ των δύο χάλασε και η άλλη παρέμεινε χωρίς ρεύμα.

Το αντλιοστάσιο δεν λειτούργησε ούτε στο Παλιό Λιμεναρχείο Βόλου όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι, με τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο να δηλώνει πως για 7-8 ώρες

Συνεχίζεται το πινγκ πονγκ με το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, Κώστα Νούσιου, ο οποίος ανέφερε ότι «υπήρξαν παρεμβάσεις σε αναχώματα ποταμών που οδήγησαν σε εκτροπή των νερών», με αποκορύφωμα την παρέμβαση στο ανάχωμα του Καλέντζη. Όμως, προσέθεσε ότι αν και έδωσε έγκριση, το έπραξε κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου Παλαμά, Γιώργου Σακελλαρίου.

Το «γαϊτανάκι» συνεχίζεται, καθώς φαίνεται ότι κανείς δεν θέλει να αναλάβει την τελική ευθύνη. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, υπογράμμισε στη σημερινή του ενημέρωση (15/09) ότι «δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών», παρ’ ότι άπαντες αναζητούν τους υπαίτιους της καταστροφής από τις πλημμύρες.

Την ίδια ώρα, ο Δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα, τονίζοντας ότι «πόσο άλλο να εξαντλήσουμε το θέμα; Προσωπικά, δεν κατηγόρησα κανέναν. Ο Αντιπεριφερειάρχης έκανε μία δήλωση, μετά έκανε μία άλλη και τελείωσε η υπόθεση. Πρέπει να καταλάβετε ότι για εμάς, προέχει να σταματήσει αυτή η διαμάχη».

«Δεν θέλω να δώσω συνέχεια»

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι «με τον κ. Νούσιο αγωνιζόμαστε για τον ίδιο σκοπό, να προσφέρουμε ό,τι και όσο περισσότερο μπορούμε στον κόσμο του χωριού. Δεν έχει νόημα να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση. Ήταν ένα ανάχωμα και έσπασε». Ακόμη, γνωστοποίησε ότι ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, πρόκειται να επισκεφθεί την περιοχή, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία και να καταγράψει το μέγεθος της καταστροφής ύστερα από το σφοδρό «χτύπημα» της κακοκαιρίας Daniel.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κώστας Νούσιος, δεν ήθελε να απαντήσει αναφορικά με το ζήτημα, σε σχετική  απόπειρα επικοινωνίας μαζί του.

«Οι άνθρωποι της Περιφέρειας έλαβαν ένα θάρρος και έκοψαν το ανάχωμα στα καλά καθούμενα»
«Ο Βάιος Τζιώτας έκοψε το ανάχωμα, ο οποίος είναι συνεργάτης του Κώστα Νούσιου και κάτοικος Παλαμά. Αυτοί έλαβαν ένα θάρρος (σ.σ. οι άνθρωποι της Περιφέρειας) επειδή νομίζουν ότι είναι τοπικοί άρχοντες του νομού και έκοψαν ένα ανάχωμα στα καλά καθούμενα, για να κάνουν εκτροπή του ποταμού Καλέντζη.

Όμως, δεν ήξεραν –επειδή είναι άσχετοι– ότι το νερό είναι πάρα πολύ και θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα μέσα στη λεκάνη και επίσης, δεν γνώριζαν ότι ο Παλαμάς, η Μεταμόρφωση και ο Βλοχός περικλείονται από αναχώματα και δεν υπάρχει δυνατότητα για το νερό να πάει προς τον Πηνειό, παρά μόνο με τη χρήση αντλιοστασίου», τόνισε αρχικά ο εργολήπτης, Γιάννης Θωμάς.

«Ο Βάιος Τζιώτας βρισκόταν σε επιφυλακή εκείνο το βράδυ, με μηχάνημα. Υπάρχει και φωτογραφία στο Facebook. Στη Μεταμόρφωση, υπήρξε άλλο μηχάνημα. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει ολόκληρο σύστημα, δεν είναι τυχαίο. Σπάζουν αναχώματα για πλάκα, δεν τούς ενδιαφέρει. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή και κάποια στιγμή αποφάσισα να μιλήσω», τόνισε.

«Όλα τα αναχώματα είναι ασυντήρητα»

«Ο πατέρας μου ήταν επίσης εργολήπτης και γνωρίζω εκείνα τα μέρη από 10 χρονών, δε μπορούν να με κοροϊδέψουν. Δεν σεβάστηκαν τίποτα. Αυτό που ήθελαν, ήταν αφενός να σπάσουν το φράγμα του ποταμού Καλέντζη για να χαλαρώσει και να μην αδειάσει στην Καρδίτσα και αφετέρου, να μην πάει στον Πηνειό το βράδυ και πνιγεί η Λάρισα. Όλα έγιναν για να γλυτώσουν τον (σ.σ. Κώστα) Αγοραστό· έχουν “φάει” όλα τα χρήματα του “Ιανού”, υπήρξαν απευθείας αναθέσεις των κολλητών. Αντί να αναλάβουν την ευθύνη και να παραιτηθούν, επιρρίπτουν ευθύνες αλλού. Δεν άφησαν τίποτα όρθιο, είναι απαράδεκτοι», ολοκλήρωσε.

Η Πολιτεία είχε ακριβή σχέδια για πλημμύρες στη Θεσσαλία από το 2018 – Τα έργα έμειναν στο συρτάρι!
H πολιτεία είχε στη διάθεσή της ήδη από το 2018 έκθεση με μοντέλα που προέβλεπαν το κακό που θα μπορούσε να συμβεί στον Θεσσαλικό κάμπο με τρομερή ακρίβεια. Ωστόσο δεν ελήφθη κανένα απολύτως μέτρο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ το 2018 καταρτίστηκε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας και προέβλεπε 26 μέτρα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2022 έγινε η πρώτη Έκθεση αξιολόγησης δηλαδή το τι έχει γίνει. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά καθώς κανένα από τα 26 μέτρα δεν είχε υλοποιηθεί.

Τα μέτρα είχαν σχεδιαστεί με βάση κάποια σενάρια. Στη Θεσσαλία τα σενάρια προέβλεπαν υπερχείλιση κεντρικής κοίτης ΠΗΝΕΙΟΥ και 12 παραποτάμων. Σε αυτή την περίπτωση θα καλύπτονταν με νερό οικισμοί και καλλιέργειες σε Παλαμά, Αστρίτσα, Μεταμόρφωση, Βλοχό, και πόλη Λάρισας.

Το σχέδιο «Δάρδανος» της Πολιτικής Προστασίας

Με βάση αυτά τα σενάρια είχαν καταρτιστεί κάποια μέτρα όπως:

Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης Πλημμυρών – Δεν ολοκληρώθηκε
Ταμιευτήρας νερού στη Λάρισα – Δεν ξεκίνησε
Εθνικό Μητρώο Πλημμυρικών Συμβάντων – Προκήρυξη διαγωνισμού συμβούλου μόλις το 2023 για την υλοποίηση του έργου
Δίκτυο συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων – Δεν έχουν εγκατασταθεί σταθμοί

Back to top button